LED there be light

Post date: Dec 30, 2011 1:44:05 AM

Het leuke van het inrichten van een bus als leefruimte is dat er zo veel verschillende aspecten aan zitten. Alle facetten van ‘wonen’ komen wel voorbij, te beginnen bij water, energie, warmte, koken, enzovoort. Eén daarvan is ook verlichting en daar heb ik me nu eens in verdiept. Het uitgangspunt daarbij was vanaf het begin: 100% LED. Er komt geen gloeilamp meer in en wat er aan gloeilampen in zit, gaat er uit. Maar ja, wat voor verstand heb ik nou van LED-lampen. Ik vond er nog het aura omheen hangen van ‘de belofte van de toekomst’ – ideaal want zuinig en gaat lang mee, maar intussen ook onbetaalbaar. Nou, dat is dus niet zo.

Ik kocht gisteren een LED-lampje, een ‘halogeenvervanger’ op 240V, voor 2,99 euro. Eigenlijk alleen maar omdat we die thuis ook hebben en ik die dus altijd zou kunnen gebruiken, maar ook als test. Zou de lichtopbrengst voldoende zijn? En de kleur niet te blauw? Ik heb die er in mijn kantoorkamertje ingedraaid en… nou, ‘blown away’ is wat overdreven, maar ik was wel onder de indruk. En ik had spijt dat ik er niet gelijk vijf had gekocht (zeker toen een paar uur later precies zo’n halogeenlampje bij de jongste op de kamer de geest gaf).

Het ding, voor de geïnteresseerden een reflector lamp met 21 LEDs, 2700K, met een GU10-fitting en een verbruik van 1,3 watt, doet niet onder voor de halogeenversie die er naast zit. Zowel qua lichtopbrengst als qua kleur (op de foto zit de halogeenversie links en de LED rechts – de kleur op de foto is niet 100% overeenkomstig de werkelijkheid maar geeft een goede indruk). Zijn er verschillen? Ja. De LED-lamp geeft iets minder licht, het licht is bovendien iets meer gebundeld (LED heeft een stralingshoek van ca. 20 graden) en is ook iets minder geel. Maar ik vind het acceptabel, en dat tegen een stroomverbruik dat een fractie is van zijn 35 watt halogeen tegenhanger! En waar de halogeen-versie te heet wordt om aan te pakken, wordt de LED-variant maar een beetje warm. Nou heeft dit ding ook wat nadelen voor in een bus. Ten eerste is hij 240V. En hoewel er 240V aan boord is, vind ik dat een beetje onlogisch; van 12V gelijkstroom naar 240V wisselspanning en dan in het lampje weer naar zwakstroom en gelijkstroom. Logischer is het om gelijk 12V te doen. En er is nog een nadeel; de lamp is wat diep. Samen met een armatuur heb je al snel acht tot tien centimeter nodig, en dat kan een probleem zijn als je moet woekeren met ruimte (en je kop niet wilt stoten ;-).

Maar ik heb een betaalbare equivalent gevonden op 12V, weliswaar met een andere fitting, de G4. Het voordeel van die G4 is dat hij ultraplat is; ik gok er op dat dit allemaal onder de centimeter dik kan blijven. Dit lampje kost 7 euro, en dat vind ik nog te doen. Desnoods knutsel je er zelf een armatuur voor; hij kan rechtstreeks aan de 12V van de bus. Volgende projectje: daar maar eens wat test-exemplaren van bestellen.. En over experimenten gesproken, ik kocht voor 2 euro ook een soort van platte zaklantaarn (‘werklamp’) met daarin 24 LED’s. Ik was benieuwd naar de techniek, en of je zoiets niet ook bruikbaar kon maken voor de bus, door ze door te lussen of zo; met drie van die 4,5V dingen in serie kom je ook aan de 12V (er moesten drie AAA’s in). Bovendien zitten die LED’s op een printplaat dus kun je ook heel dun blijven. Maar dat dingetje gaf zo’n onaangenaam blauwachtig licht, en ook nog eens heel gericht, dat we dat snel vergeten. Experiment geslaagd, lamp gedumpt. :-)

Ik heb trouwens nog een aankoop gedaan; ik heb een nieuwe kleine compressor gekocht (8 bar) met een tacker en nieten. Die compressor gaat in de bus altijd van pas komen en de tacker kan ik straks goed gebruiken als we stoelen opnieuw gaan bekleden. Vandaar. Voor 137 euro inclusief btw en verzendkosten geen geld, vond ik.