BuszzBlog‎ > ‎

Nog een Rembrandt.. en een Blaeu

Geplaatst 28 okt. 2016 03:31 door Ron Onrust   [ 13 apr. 2017 05:06 bijgewerkt ]


Al toen ik met dit wandje bezig was, zag ik hier een tekening van de Westertoren voor me. Tenslotte is dit stuk langgerekt, dus wil je iets wat hoger is dan breed; ideaal voor een toren. En dat wit leende zich ook prima voor een uitgesneden tekening. In het verlengde van de Nachtwacht lag het ook voor de hand om een zeventiende-eeuws plaatje uit Amsterdam te pakken. Toen ik uiteindelijk deze tekening van Rembrandt zag, was die exact wat ik altijd al voor me had gezien. Het gevoel was zo sterk, dat ik me kan voorstellen dat ik precies deze tekening ooit al een keer heb gezien, maar dat ik dat was vergeten (of ik ben helderziend, dat kan ook.. ;-). 
Rembrandt moet ook gefascineerd zijn geweest door de Wester, die toen net nieuw was. Rembrandt is er uiteindelijk ook in begraven.
Ik had hem er eigenlijk al voor de vakantie op willen laten plakken, maar kon toen de tijd niet vinden. Nu heb ik het geregeld. Kijk, dit is een foto van onderaf:

Ode aan Bleau

En er was een strook die nog altijd afgewerkt moest worden, dat was naast de voorste deur naar de badkamer. Die strook is ongeveer 12 cm breed en 1,65 hoog. Ik wilde ook hier het thema van zeventiende eeuws Amsterdam voortzetten en kwam uiteindelijk uit bij een kaart van Amsterdam uit 1649 van Joan Blaeu. Ik heb daar een stuk uitgesneden en op die strook laten plakken:
Op de foto hierboven zie je in het midden de dam in Amsterdam, maar dan in 1649. Het gebouwtje in het midden is de oude waag, die begin negentiende eeuw weg moest omdat het stadhuis een paleis werd voor Koning Lodewijk Napoleon. Wat nu het paleis op de dam is staat nog niet op deze kaart, maar de bouw ervan moet omstreeks deze tijd zijn begonnen. Veel huizen rechts van de waag moesten er voor wijken. Het oude stadhuis staat er wel op, dat is nummer 52 op deze kaart (klik op de foto voor een groter beeld), het is het gebouw boven de waag, vastgeplakt aan een huizenrij. Het gebouw links, met de middenplaats en de toren is het toenmalige beursgebouw, waar de basis werd gelegd van een groot deel van de huidige internationale financiële wereld.
Ik vind de kleuren mooi passen in deze ruimte en ben ook hier blij mee. :-)

Nog meer?

Nu ben ik aan het piekeren of ik nog meer in deze richting kan doen, want er zijn nog meer wandjes die voor een mooie tekening in aanmerking komen. De Wester hangt nu bij de achterste trap, maar de voorste trap heeft net zo'n wand, en daar zou ik natuurlijk ook nog iets kunnen ophangen, alleen daar heb ik nog niet zo'n goed idee voor. Mocht iemand willen meedenken in de richting van zeventiende eeuws Amsterdam; ik hou me aanbevolen voor goede tips. Het gaat om deze wand:


Comments