Maffe oplossingen

Post date: Mar 31, 2012 12:06:40 AM

Onconventioneel. Dat is het woord dat nog het beste past bij de aanpak die me voor sommige technische kwesties rond de bus voor de geest staat. Dat mag blijken uit de eerdere blogposts die ik deed over de all-LED aanpak die ik voor de verlichting in gedachten heb, en over de webcam die ik -via een Wi-Fi router en een iPad- wil gaan gebruiken als achteruitrij-camera. Maar er zijn er nog meer en daar wilde ik je wat meer over vertellen. Zo ben ik op zoek naar een wasdroger en een motorfiets, om de techniek daarvan te verwerken in de bus. Ik ze je verbaasd kijken, dus laat me uitleggen:

1. Motorfiets als generator

In campers en ook in boten is het vrij gebruikelijk om een apparaat als een Victron Quattro op te hangen. Dat is een zeer vernuftig apparaat dat zowel 220v als 12v of 24v als input accepteert, de accu's ermee oplaadt, en 220v als output levert, ook als een externe 220v bron afhaakt; de stroom komt dan uit de accu's. Nou bestaat er soms behoefte aan stroom als er even geen 220v in de buurt voorhanden is, en campers en boten vallen dan terug op een generator; een verbrandingsmotortje dat een dynamo aandrijft en zo 220v levert. Maar zo'n klassieke generator heeft een paar significante nadelen. Ten eerste is hij gebouwd op een redelijk hoog toerental. Dat zorgt ervoor dat het ding nogal herrie maakt. Ik weet wel, er zijn stillere uitvoeringen, maar die maken nog steeds vrij veel geluid. En ten tweede gaat de warmte van zo'n generator per definitie verloren, ook in de winter, wanneer je juist veel profijt van de warmte van zo'n generator kunt hebben. Ten derde heeft zo'n generator een omvormer naar 220v, die je helemaal niet nodig hebt als je een Victron hebt.

Het forum van Touringcamper zette me toen op het idee om zelf een generator te bouwen; Nico heeft daarvoor een 700cc Subaru automotor in zijn bus gezet. Dat heeft als voordeel dat je een wat zwaardere motor kunt nemen die niet zo veel toeren hoeft te draaien (=stiller), dat je eenvoudiger zelf meer aan geluiddemping kunt doen, en dat je de warmte redelijk makkelijk kunt omleiden, de bus in (gewoon een extra radiateurtje aftakken).

Al piekerend kwam ik tot de conclusie dat een motorfiets hiervoor nog handiger moet zijn dan een automotor. Tensl

otte is dat wat compacter, zit die al in een frame, heb je al een 'bedieningspaneel' (alles zit op het stuur) en een tank. Alles is al compleet aanwezig, het enige wat je hoeft te doen is aan de aandrijving een dynamo bouwen. Sindsdien houd ik mijn ogen open naar een motorfiets die aan de volgende eisen moet voldoen: viertakt, waterkoeling, tussen de 500 en 800cc, met het liefst wat meer vermogen 'onderin' (tweecylinder?). Wie er nog zo een weet 'voor weinig'; laat me weten! In de wielen ben ik niet geïnteresseerd, dus het mag best een modelletje zijn met wat schade, bijvoorbeeld met een kromme voorvork.

De bus heeft aan de achterkant twee motorkappen boven elkaar, die allebei naar boven open scharnieren. De onderste loopt van de bumper tot aan de bovenkant van de achterlichten, daar zit de motor achter. De bovenste is veel groter, en daar zit nu de airco-unit achter; vier gigantische ventilatoren. Omdat het een airco is die via de motor (rijdend) functioneert, heb ik die toch niet nodig. Ik ga immers toch nauwelijks met die bus rijden. Dus ik wil die er uit slopen, om daar dan die motorfiets in te hangen (en misschien is er ook nog ruimte over voor meer, zoals airco's op 220v). Hiernaast heb ik er een in (op) de bus geplakt. Ik heb voor de gelegenheid de voorkant van de motor op een vrij realistische wijze ingekort, zoals een motorrijder dat met een flink vaartje zelf ook zou kunnen doen.. ;-) Overigens is dat inkorten niet eens echt nodig, want deze Honda NTV650 (een lekker saaie, relatief stille fiets) is 2,15m lang, en de bus 2,50m breed.

2. Condensdroger als warmtewisselaar voor de ventilatie

Ventilatie is redelijk belangrijk in een bus waar geen raam open kan. Alleen waait in de winter met alle frisse lucht ook al je warmte naar buiten. Dus op de een of andere manier wil je wel de zompige lucht naar buiten hebben, maar de aangename warmte binnen. Toen zei vriend Willem "waarom sloop je daar geen oude condensdroger voor? Daar zit een warmtewisselaar in". Dat is een interessante gedachte. Bedompte lucht door de warmtewisselaar naar buiten, en tegelijk de frisse lucht erdoorheen naar binnen. Ik vind dat zo interessant, dat ik sindsdien mijn ogen open houdt voor een kapotte condensdroger. Ventilatiekanalen, wat energiezuinige ventilatoren, en we hebben warme, frisse lucht. Akkoord, dat is nog even theorie, maar we gaan kijken of het werkt. (Op marktplaats worden regelmatig kapotte condensdrogers gratis aangeboden - even wachten op eentje in de buurt.)

3. Airco als verwarming

Vanwege het redelijk stationaire karakter van de bus (ik zie het meer als een 'zomerhuisje' dan een camper) ga ik er van uit dat we de meeste tijd beschikken over een externe 220v-aansluiting. En dan is dus een airco op 220v voor de hand liggend. Maar nou kan je dat koel-proces bij de moderne airco's ook omdraaien, zodat de warmtepomp de warmte niet naar buiten blaast, maar juist naar binnen. Dan werkt de airco dus als verwarming. Dat principe werkt zelfs met redelijk koude buitentemperaturen, al wordt een en ander dan natuurlijk minder efficiënt (en je loopt de kans dat de buitenunit, die staat te 'koelen', bevriest). Maar misschien kunnen we wel een constructie met de bovenstaande motorfiets verzinnen waardoor de warmte daarvan op een efficiënte manier langs de airco's wordt geleid, waardoor het ook met lagere temperaturen voldoende werkt? Ik ben me er daarbij wel van bewust dat geluid hierbij een belangrijke rol kan spelen (hoeveel herrie maken een motorfiets en een airco?), dus dat kan een showstopper zijn, of ervoor zorgen dat we er alsnog een verwarming op gas naast leggen. Maar ja, als je toch al van plan bent om een airco op te hangen, wat heb je dan te verliezen? Het proberen waard, toch?

Mijn maffe ideeën... Wat vind je?