Deze week in de bus #50 - water-, gasleiding en test

Post date: Nov 9, 2015 10:35:48 AM

Ik heb gelukkig aardig wat tijd in de bus kunnen doorbrengen, en ben wel aardig productief geweest, vind ik zelf. Zowel de water- als de gasleiding zijn helemaal af, met name dankzij de aanwezigheid van de 'missing link'- de geiser. Op de foto hierboven zie je de waterleiding in al zijn glorie in wat de keuken moet worden, en op de foto hieronder bij de geiser. Ook de afvoer is af (de grijze pijp op de foto hierboven), het vergde nog wat creativiteit en wat extra bochtjes om dat te verbouwen vanuit de eerdere situatie, waarbij ik van een ander ontwerp keuken uit ging.

De koperen krul op de foto hierboven is de gasleiding, die loopt inmiddels ook ietsje anders; ik heb er een kraantje voor de kookplaat aangemaakt. Dus die leiding is ook helemaal klaar, van tank tot kookplaat. Die LPG-tank is inmiddels ook binnen, maar die moet ik nog wel ophangen. Ik ben een beetje geschrokken van de omvang. Hij is 110 cm lang en heeft een doorsnede van 36 cm, en dat klinkt niet zo groot, maar als je het in handen hebt is het een flinke bom.

Op deze foto zie je van links naar rechts de geiser, de waterleiding, een kraantje met een bakje, de hydrofoorpomp en daarachter zit de watertank. Ik heb ook de zeepdispenser en de houder voor papieren doekjes opgehangen.

Test

Afgelopen weekend heb ik de waterleiding en de afvoer getest, en dat was toch wel spannend. Werkt alles zoals het zou moeten werken? En lekt het, en zo ja, waar?

Ten eerste was ik blij om te zien dat alles werkt zoals bedoeld. Je kunt aan de buitenkant van de bus er een slang aan hangen en dan heb je binnen de druk van het waternet waar je op bent aangesloten. Werkt prima. Ten tweede werkt de hydrofoorpomp ook als een tierelier. Hij geeft een druk van twee bar - het was meer dan wat er via de slang van het externe waternet overbleef, en dankzij de aanwezige druktank hoeft hij maar sporadisch te draaien. Waar ik ook blij mee was, was het toilet. Dat werkt prima, en dat hele systeem lekt nergens. Toch wel leuk om te zien.

Dan nou naar de hamvraag; lekte het hele systeem wel ergens? Ja, op meerdere plekken zelfs. Het buitenkraantje (je ziet het op de foto hieronder) lekte verontrustend op twee plekken zelfs. Op de overgang van Multi-fit naar gewoon koper kan ik dat begrijpen, daar moest ik met tape aan de gang en dat is... nah ja... niet mijn sterkste punt. Inmiddels heb ik de speciale lijm hiervoor ontdekt (ik heb de hele gasleiding verlijmd - dat zijn klemfittingen, dus de lijm is alleen maar tegen het lostrillen), en deze ga ik zeker op de plek van dat tape toepassen.

Iets meer zorgen maak ik me over de druppel die je hieronder aan de Multi-fit connector ziet hangen. Het is in het hele Multi-fit systeem de enige plek die lekt, en dat is op zich wel een compliment voor het systeem. Het zal wel goed komen.

Dan had ik in de badkamer ook nog wat lekken, voornamelijk in de afvoer. Niets onoverkomelijks, gaan we gewoon oplossen. Wel zorgt dit voor een week extra werk, zo vermoed ik. Aan de andere kant; een week voor deze lekken, nog een week voor het ophangen en aansluiten van de LPG-tank en dan een week voor de elektrische aansluitingen in de keuken, en de complete infrastructuur is af. Dat is wel een vooruitzicht!

Nog een test: starten

Afgezien van de mogelijke lekken in de waterhuishouding, was ik ook benieuwd hoe de bus zou starten na weer een week of drie stilstaan. Ik moest hem starten, want om de waterslang aan te kunnen sluiten moest hij een stukje richting kraan bewegen. Het voelde alsof hij eerder startte dan ik de sleutel kon omdraaien. Voorheen was ik een halve acculading kwijt aan starten, en nu start hij in een halve seconde! Dat geeft weer moed! :-)

Planning

De komende tijd ga ik me op al die lekken werpen. Zoals gezegd; dat zal een week duren. Ik wil gelijk van de gelegenheid gebruik maken om het hele watersysteem te verlijmen, zodat niets kan lostrillen.

Daarna zal ik het wel zien, en het laten afhangen van de buitentemperatuur. Is het warm, dan ga ik met de gastank aan de slag. Als het wat kouder is, werp ik me op de elektriciteit in de keuken. Het is leuk om te zien dat het einde aan deze fase nadert, en spannend om te bedenken wat ik daarna ga doen.