Isolatie - 1

Post date: Dec 21, 2011 1:47:36 PM

Na wat omzwervingen ben ik eerst eens op conceptueel niveau naar het hele isolatie-probleem gaan kijken. Daar kwam uiteindelijk dit plaatje uit:

Dit geeft wel aardig weer hoe het er uit zou kunnen zien; je ziet de benedenverdieping, gescheiden door de verdiepingsvloer, die in feite één grote koudebrug is, en daarop de verdieping met de schuine kant die de voorkant markeert. Ik heb met kleuren weergegeven wat warm moet zijn en wat koud kan blijven; geel is warm, blauw is koud. De benedenverdieping krijgt twee muren waardoor er drie segmenten ontstaan; voor (in het blauw) de chauffeursstoel en een trap naar boven. Omdat het daar gaat om veel glas en een deur en de ruimte verder niet wordt gebruikt, hoeft die niet te worden verwarmd. Daarachter de zitkamer en de keuken, die moet natuurlijk wel warm, en dan daar weer achter de 'garage' (of hoe noem je zoiets?). Die heb ik maar een bruine kleur gegeven, omdat je die niet compleet koud wilt hebben en in feite wel wilt isoleren. Misschien kunnen we van die ruimte een soort warmtewisselaar maken, als we er niet al een echte inhangen..

Maar het gaat natuurlijk allemaal om die twee gele dozen, die geïsoleerd moeten worden. Problemen:

  • de geringe verdiepingshoogte - die zorgt er in feite voor dat je zowel vloer als plafond erg lastig kunt isoleren. één centimeter is al veel;

  • ruimtegebrek geldt in feite ook voor de breedte van de bus - iedere centimeter isolatie gaat van de binnenruimte af;

  • de verdiepingsvloer is een koudebrug - dat betekent dat je zowel vloer als plafond moet isoleren (waar toch al geen ruimte is);

  • de voorste trap begint in een 'koude' ruimte en komt boven uit in een 'warme' ruimte - die moet dus op de een of andere manier afgesloten kunnen worden (al zou de warmte naar boven moeten trekken en zou het dus niet zo'n grote invloed moeten hebben).

Piekerend kom ik op de volgende opzet:

Buitenwanden: PIR-platen. Ze zijn relatief dun bij een hoge isolatiewaarde, maar zijn daarentegen wel wat duurder. Ik twijfel nog tussen vier of vijf centimeter (neig naar vier). Het ligt een beetje voor de hand om voor de binnenwanden die geïsoleerd moeten worden ook de PIR-plaat te gebruiken.

Achterwand: Steenwolplaten. Tegen de achterwand is de dikte niet zo relevant, dus mag het wel wat goedkoper / dikker. Bovendien vind ik het een uiterst geruststellende gedachte dat steenwol erg brandvertragend is.

Plafonds: Isolatiefolie. Bijvoorbeeld deze of deze. Schreeuwend duur en ik kan nergens een onafhankelijke bevestiging van de werking vinden. Maar ja, wel erg dun en het belooft een goede isolatie.

Vloeren: Ik weet het nog niet. Ik denk aan een dunne ondervloer, maar als ik zie 'geschikt voor vloerverwarming' dan denk ik gelijk 'die moet ik dus niet hebben'. Bij de ondervloer-soorten is de informatie over de isolerende werking niet echt helder. Nog eens induiken. Het zou me niets verbazen als alles onder de centimeter dik gewoon nauwelijks isolerend werkt.

Het wordt een extra uitdaging om een goede bevestigingswijze voor met name de PIR-platen te vinden. Ik denk aan iets wat redelijk modulair is, en mogelijk ook eenvoudig weer uit elkaar te halen. Het is een lastig vraagstuk, omdat je dingen ook aan de muur wilt kunnen schroeven, maar liever geen gaten in de isolatie wilt maken. Dat vraagt om de een of andere constructie met hout dat weer aan de bus zit vastgemaakt. Ik denk dat een definitieve constructie moet wachten tot na het sloopwerk, zodat er goed zicht op is welke aanknopingspunten de bus zelf geeft.

Voor iedereen die mee wil praten volgt hieronder een experiment met Google Friend Connect: