Geslaagd seizoen 2017

Post date: Oct 31, 2017 9:14:04 PM

Het seizoen is afgelopen, de bus staat in de winterstalling en is bijna helemaal klaar voor de invallende vorst. De waterpomp is er al uit, ik hoef nu alleen nog de leidingen leeg te laten lopen en het mag gaan vriezen.

We hebben een erg leuk jaar gehad met de bus, en vandaag zal ik je een beetje bijpraten.

Pinksteren - Schiedersee

Traditioneel ieder jaar met Pinksteren wordt er in Duitsland een Bustreffen georganiseerd en wij waren daar dit jaar voor het eerst bij en vertegenwoordigden er Nederland, want we waren de enigen uit Nederland.

Ik heb er een video over gemaakt:

Voor mij was het een fantastisch weekend. Niet alleen is Schiedersee leuk (we waren er vorig jaar al tijdens de vakantie), maar er waren ook zo'n zestig bussen van allemaal mensen die net zo gek zijn als ik. Erg leuke sfeer, en net als bij het Treffen in Nederland vorig jaar heb ik ook nu weer het idee dat ik vrienden heb gemaakt.

YouTube

YouTube was (is) een waanzinnige ervaring voor mij. Er staan inmiddels zeven video's van mij online, vier over de bus en drie over houtbewerking, en 'leuk' is een understatement als ik wil uitdrukken hoe het is om te zien dat er letterlijk miljoenen mensen naar kijken. De video van de bus is door een ongelooflijke hoeveelheid mensen gedeeld, op websites van Kroatie tot Japan, en op Facebook van Richard Rawlings (Fast 'n Loud - Gas Monkey Garage) tot Wheeler Dealers.

Dat leverde uiteindelijk deze maand het waanzinnige aantal van tien miljoen weergaven op, en meer dan 35.000 abonnees:

Maar ook minder evidente duizelingwekkende statistieken, zoals meer dan 100.000 likes op één video! (Wie doet me dat na? :-)

Waar ik nooit bij stil heb gestaan, is dat je als vrijwilliger in YouTube ook video's kunt vertalen. Niet alleen de titel en de omschrijving van een video, maar ook de ondertiteling. Mijn video's zijn in totaal 22 keer vertaald, ook in de meest exotische talen, zoals Hebreeuws, Grieks, Chinees, Perzisch, Arabisch en Koreaans. Zo'n vertaling moet je als maker van de video eerst goedkeuren, en het is erg leuk om te zien dat er weer een vertaling staat te wachten. Ik vind het met name erg leuk dat de eerste video's over de bus compleet in het Chinees zijn vertaald, dus inclusief de ondertiteling, en dat ook de video van het tafeltje (ja, uit de categorie 'houtbewerking') vaak is vertaald.

En nog een minder in het oog springende statistiek is die van de tekening van de bus, die ik in het 3D Warehouse van Sketchup heb geüpload, en die inmiddels meer dan 1.000 keer is gedownload. Is dat cool, of wat? :-)

Vakantie

In aanloop naar de vakantie had ik een sticker laten maken met het YouTube-adres er op. Een magneetsticker, zodat we ook nog in staat waren om incognito te reizen / parkeren. Maar die sticker had wel effect, want op vakantie, op de camperplaats in Soest, Duitsland, daar kwam een Duitse mevrouw naar me toe en zei; "ik heb net op het internet de binnenkant van uw bus bekeken - erg mooi", en ze liep weer verder. Ze hoefde hem niet in het echt te zien - grappig he? We hadden op die manier dus minder bezoekers dan voorheen (en dat terwijl we bezoekers niet storend vinden. de meeste mensen vinden het erg leuk om te zien, en dat plezier straalt toch ook weer op je af).

Ook van de vakantie heb ik een video gemaakt:

Ja, jammer van die tandontsteking

Touringtreffen

Omdat ik het er van zag komen dat er dit jaar geen Nederlands treffen zou komen, heb ik op het allerlaatste moment toch maar het initiatief genomen om iets te organiseren. Ik zou het zonde vinden als we niks zouden hebben dit jaar. Dus ik heb een plek gezocht en gevonden, gewoon bij een camperplaats in Vijfhuizen, en een datum geprikt; het weekend van 21-22 oktober. Ondanks het redelijk slechte weer waren er toch nog acht bussen met een hele zwik van gezellige mensen, die wel begrepen dat het weer in dit geval een ondergeschikte rol speelde.

Een week daarvoor zijn we er wezen proefdraaien, en de rit erheen en terug heb ik gefilmd, dat zie je hier:

De video begint met de camera vlak achter de achterste as, zodat je leuk kunt zien dat die wielen ook sturen.

Alex kan een tent aan zijn bus vastmaken, en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt om op zaterdagavond toch nog iets van een feestje te bouwen. Byke heeft gekookt en Sjaak lijkt over een oneindige hoeveelheid bier te beschikken.

Als dan ook nog Roel, de beheerder van de camperplaats langskomt en ons helpt met het stoken van een aardig kampvuur in een groot vat, dan wordt het gezellig en nogal laat en tja... we waren niet heel erg stil, en dat terwijl recht tegenover Alex zijn bus een gewone camper stond (die op de foto hierboven). Ik hoop dat deze mensen niet al te veel last van ons hebben gehad, maar, zoals iemand terecht opmerkte, hij had ook wielen onder zijn camper en had hem gerust ergens anders kunnen neerzetten. Wel een leer voor de volgende keer - maar een beetje een apart hoekje bezet houden. Over dit weekend ben ik bezig om een video te maken, hou mijn YouTube-kanaal daarvoor in de gaten (of nog beter; abonneer je op mijn kanaal :-).

Planning

Zoals ik in de inleiding al schreef is de bus bijna helemaal klaar voor de winter, en omdat we toch niet van plan zijn om er in de winter mee te gaan rijden, denk ik er hard over om 'm maar te schorsen. Dat betekent niet meer naar kijken tot april / mei.

Het is geen geheim dat ik met plannen rondliep om de bus te verkopen, maar ik ga steeds meer twijfelen. Dat is min of meer ingegeven door twee gebeurtenissen; ten eerste de treffens, die ik steeds weer ontzettend leuk vind en ik het jammer zou vinden om die te missen. En ten tweede is onze zoon in de herfstvakantie met een vriendenclubje wezen kamperen, en dat is hen allemaal erg goed bevallen. Dat motiveert mij weer om iets te verzinnen om ze met de bus mee te nemen en ze dan in de buurt van de bus te laten kamperen, want als de kinderen lol hebben, dan geldt dat ook voor de ouders..