Lampjes en een kast voor de generator

Post date: Nov 19, 2016 12:21:01 PM

Ik had nieuwe LED-lampjes gekocht voor mijn dashboard. Met name in het zonlicht vond ik de oude lampjes nauwelijks te zien en er waren er ook nog een of twee stuk. Nou ben ik er toch niet helemaal tevreden mee. Kijk, op de foto hierboven heb ik twee oude voor nieuwe omgewisseld; die rechtsboven en die linksonder (daar kon ik makkelijk bij :-).

In tegenstelling tot het oude gloeilampje gooit de LED zijn licht in een soort rondje naar boven en dat zie je nu duidelijk. Dat is wat jammer. Toch denk ik dat ik ze maar allemaal ga vervangen. Scheelt toch weer stroom, en ook hitte onder het dashboard.

En dan ben ik lang bezig geweest voor de generator:

Dit is 'm dan; de kast die ik voor de generator heb gemaakt. Ik vond die generator toch nog te lawaaiig en heb er dus een kast voor gemaakt die het geluid wat moet isoleren. Natuurlijk loert daarmee het gevaar dat de generator oververhit raakt, dus om dat tegen te gaan heb ik twee ventilatoren ingebouwd die ik heb uitgezocht op hun luchtverplaatsing (en niet op hun geluidsproductie - die vallen toch in het niet bij de generator zelf). De ventilatoren heb ik aan de 12 volt uitgang van de generator gehangen, dus die gaan aan als de generator aan gaat. Makkelijker kan niet. Ze blazen in de richting waarin de generator zelf ook zijn lucht blaast; richting uitlaat.

Hierboven kun je de ventilatoren goed zien zitten en zie je ook het kleine knalpotje wat ik ergens op het internet heb gevonden voor weinig. Die neemt ook wat geluid weg, maar zoveel geluid komt er niet uit de uitlaat. Toch helpt ook deze iets, want ik heb tijdens het draaien de slang er af getrokken en dan merk je wel degelijk verschil.

En zo staat de generator er dan in:

Hij staat met z'n poten in gaten in de onderplaat zodat hij niet kan weglopen, en dan gaat er straks ook nog een spanband overheen. Het stopcontact heb ik naar buiten verplaatst, dat leek me wel zo handig (dat zie je hier onder), en daarnaast heb ik mijn nieuwe acculadertje opgeofferd.

De generator kun je elektrisch starten en daarvoor bevat hij -natuurlijk- een kleine accu. Maar ik zag het er al van komen dat die in de bus leeg zou komen te staan, dat was me al een keer gebeurd... Dus had ik het accuutje er uit gehaald en aan de lader aangesloten, en toen kwam ik op het idee om die lader dan maar gelijk aan de doos te hangen en permanent aan de accu aan te sluiten. Als de accu vol is gaat het ladertje automatisch over tot druppelladen, dus dat is in dit geval ideaal.

Dus toen heb ik het effect van de kast geprobeerd, en dat gefilmd. Gedurende het monteren van de klep van de kast heb ik de video op pauze gezet, zodat je goed het verschil hoort:

Ik moet zeggen dat ik hem nog steeds behoorlijk herrie vind maken, al is het een stuk minder. Ik troost me met de gedachte dat deze doos ook nog eens binnen komt te staan en dat dat ook nog eens het geluid buiten minder maakt. Ik ben benieuwd hoe het dan klinkt. Eerst moet ik deze kast een definitieve plek geven (ik moet ervoor op jacht naar rubberen pootjes om hem op te zetten), en dan moet de uitlaat nog naar buiten toe worden doorgevoerd. Ik weet het nog niet helemaal zeker, maar ik denk dat ik dat door de achterste wielkast ga doen; ik kom dan waarschijnlijk ergens tussen de twee achterste assen van de bus uit. Kortom, ik ben hier nog niet helemaal klaar mee.