Deze week in de bus #39

Post date: Feb 26, 2015 10:06:34 AM

In het licht van de ontwikkelingen zijn de plannen zijn totaal veranderd. De vorige keer meldde ik nog dat ik hard zou gaan werken aan de laatste grote klus boven, de vensterbank, maar ik was er nog maar net aan begonnen, toen ik de planning volledig heb omgegooid. Ik realiseerde me goed dat wanneer ik ga uitbesteden, twee dingen belangrijk zouden zijn. Ten eerste zou de bus de weg op moeten, en daarvoor zou ik een APK nodig hebben. Kortom, ik zou eerst die APK moeten regelen, en dat zorgt voor extra werkzaamheden. Om een APK te krijgen, moeten bijvoorbeeld alle stoelen er weer in staan. Dat stond een beetje in contrast met het aantal dat er in stond, namelijk nul. Zelfs de bestuurdersstoel was weer terug van het bekleden nog even in de garage verdwenen. Maar nu staan ze er weer alle elf, sommige nog zonder bekleding, of met de oude bekleding. Voor APK is die bekleding natuurlijk niet van belang. Je kunt er zes zien in de foto hieronder, verder gaat nog om de vier stoelen boven, voor het voorraam en de bestuurdersstoel. Ook had ik het vermoeden dat voor de APK de tekst 'nooduitgang' weer bij de dakluiken terug zou moeten komen, dus daar heb ik drie bordjes voor laten maken (foto hierboven - goedkoop & snel ergens op het internet gemaakt).

Ten tweede kreeg de hele infrastructuur een groter belang. Als ik een interieurbouwer annex meubelmaker in mijn bus zou sturen, dan kan die natuurlijk alles maken, behalve infrastructuur als afvaltanks, het complete riool en de waterleiding. Dus heb ik die vensterbank maar even laten liggen, en ben daarmee aan de gang gegaan. In mijn haast om mooie en grote dingen te maken, heb ik in het verleden hier een bochtje afgesneden, waardoor er daar nog veel klussen liggen die moeten gebeuren.

Nou heb ik de afgelopen weken dus best veel gedaan aan die infrastructuur, maar dat levert niet veel glimmend werk op, en dat motiveert weer niet echt om erover te vertellen, dus duurde het even voordat ik deze pagina heb bijgewerkt (maar ik wil het niet nog een keer zo lang laten duren).

Bij alles wat ik aanpakte kwam ik er al snel achter dat de watertank zo'n beetje het eerst er in zou moeten. Alles wat er verder nog in moet, komt daarna. En om alle aansluitingen aan de watertank te maken, moest ik bij de bovenkant en dat wat was lastig in die relatief kleine ruimte.

Maar je ziet het, ik kreeg hem op zijn kant, en inmiddels zitten ook alle aansluitingen er aan. Je ziet ook dat ik hem heb ingepakt met een zwart tapijtje (over van de bovenverdieping) tegen de algengroei. Er komt niet zo veel zon in die ruimte, maar dit kan geen kwaad. Nu wacht ik nog op de sensor. Ik wil voor alle tanks binnen kunnen zien hoe vol ze zijn, en meestal gebeurt dat uitlezen met een vlottersysteem. Dan hangt er dus iets in de... vloeistof. Ik vond dat maar niks. Niet alleen heb je dan bewegende delen, maar er hangt ook nog iets in de... vloeistof (kan van alles zijn ;-).

Dus toen liep ik tegen de ultrasone sensor aan. Die schroef je in de bovenkant van de tank, en die 'kijkt' met behulp van geluidsgolven hoeveel water er nog in je tank zit, en geeft dat vervolgens aan een klokje binnen door. Mooi, maar wel lastig te krijgen. Niet even snel aan te klikken in een webshop op het internet, en bij de offerte was de levertermijn nog '1 tot 2 werkdagen', maar ik wacht nu al een maand, en het kan nog een tot twee weken duren, kreeg ik vandaag te horen. Balen, want zonder die sensor in met name de watertank, kan ik de tank er niet in zetten en is het lastig om in die ruimte nog veel te doen. Die tank blijft in de weg staan.

De sensoren moeten natuurlijk allemaal worden bedraad, dus er zit de afgelopen week nog redelijk veel tijd in het trekken van die draden.

Wel heb ik, na vrij veel klikken op het internet, twee standaard tanks gevonden die in het looppad helemaal achterin de bus pasten. Je ziet ze hierboven liggen, ze passen echt precies. En het zijn standaard tanks, die dus een stuk goedkoper zijn dan speciaal gemaakte. Twee keer 96 liter, gekoppeld bijna 200 liter. Ze passen zo precies, dat het met speciaal gemaakte tanks niet beter had gekund. Dit was zo'n beetje de enige plek in de bus die in aanmerking kwam voor deze afvalwatertanks. Het is de enige plek die laag genoeg ligt om het afvalwater zonder te hoeven pompen zelfstandig in te laten lopen. Inmiddels heb ik ook een mechanisme bedacht om de tanks goed vast te zetten, maar wel op zo'n manier dat ze ook eenvoudig weer kunnen worden weggehaald. Er zitten namelijk drie luiken in de vloer er onder waar je nog wel bij moet kunnen. Dat mechanisme is ook bijna klaar. Er komt ook nog een vloertje overheen, waardoor de ruimte toch nog goed bruikbaar blijft.

Ik was ook nog heel veel tijd kwijt met het zoeken naar alle doorvoeren, koppelingen, slangen, bochten etc., etc. Met behulp van twee goede webshops ben ik er helemaal uitgekomen, en heb ik nu alles om van toilet tot dumpinstallatie een riool te maken. Ook voor het toilet heb ik een tank van 300 liter gekocht, die zal ik een volgende keer laten zien. En ik heb een dumpinstallatie gemaakt waar ik erg blij mee ben, ook dat komt een volgende keer.

Omdat de waterleiding ook achter de watertank langs loopt, moest ik in ieder geval dat deel aanleggen. Je ziet een stuk waterleiding op de foto hierboven. Er staat nog geen druk op, dus ik moet nog een slag om de arm houden, wie weet hoe ik er over denk als dat wel het geval is, maar vooralsnog ben ik erg tevreden met de keuze voor Multi-Fit. Het werkt lekker snel, het ligt gewoon bij de Gamma (maar is online wel veel goedkoper te vinden) en je hebt er geen speciaal klem-gereedschap voor nodig.

Om het water in de bus te krijgen moest ik wat verzinnen, en uiteindelijk heb ik dit plaatje gemaakt in een opengeschoven schuifraampje:

Rechts zie je de waterinlaat, gewoon een gat met (straks) een dikke 40mm slang naar de watertank (natuurlijk heb ik er wel een dop bij). Daar kun je de tank snel mee vullen. Links zit een City-aansluiting, daar kun je een waterleiding rechtstreeks op aansluiten, waardoor het hele systeem van watertank en pomp wordt omzeild en de bus gebruik maakt van de waterdruk van de leiding.

Planning

De bus moet in de maand maart de APK krijgen, dan kan hij in april naar een interieurbouwer. Zelf blijf ik intussen werken aan de infrastructuur; water, afvalwater, riool. Het zou mooi zijn als dat allemaal werkt voor de APK. Intussen blijft de hele gasinstallatie nog een beetje een vraagteken. Ik wil een LPG-tank met een buitenvul-installatie en voor het warmwater een geiser, maar heb nog geen tijd gehad om de details uit te zoeken.