Atomaffaldklarhed.dk - Side om radioaktivt affald i Danmark

SIDEN OPDATERES IKKE LÆNGERE/The website is no longer updated


Vil du opdateres om sagen så klik på UFM.dk og Dansk Dekommissionering, da denne hjemmeside kun opdateres lejlighedsvist - se også SIS og GEUS:Slutdepot i 500 meters dybde

GEUS udarbejdede i 2016 et notat om mulighederne for at lokalisere et slutdepot i 500 meters dybde. Foketinget vedtog i maj 2018 en langsigtet løsning for affaldet, der betyder, at GEUS skal undersøge mulighederne for geologisk deponering i cirka 500 meters dybde.

BESLUTNINGSFORSLAG B 90 14.3.18  

ATOMPOSTEN

Oversigt over alle indlæg på Atom Posten 

Dagsorden og bilag fra 11. møde i det nationale kontaktforum torsdag den 6. februar 2020

Præsentation - Marcos Buser (pkt. 3) (pdf)

Oplæg - Marcos Buser (pkt. 3) (pdf)

Repository for low- and intermediate-level waste: the planning of a complex scientific and technical challenge 

Radioaktiv arv efter danske atomforsøg

     ”SÅ VIDT VI VED” OM DANSK DEKOMMISSIONERING - LYT TIL UDSENDELSEN 23.1.20

Lagrene af radioaktivt affald vokser ved den tidligere Atomstation Risø ved Roskilde Fjord, efterhånden som nedtagningen af seks gamle nukleare anlæg skrider frem. Men hvordan går det med opgaven, her 20 år efter at den sidste store reaktor blev slukket - og 35 år efter at danske politikere droppede at gøre atomkraft til en del af dansk energiforsyning? Vi besøger Risø, hvor flere af de ansatte i afviklingsselskabet Dansk Dekommissionering også var med, dengang faciliteterne blev brugt til kernefysik og forsøg. Nu er deres opgave i stedet at opfinde strålingssikre oprydnings-løsninger og skaffe plads til det upopulære affald. Vært: Carsten Nielsen.

MØK ønskede at få en status på påbudssagen vedrørende uranmalmoplag.

OKN svarede, at der er etableret dræn under malmbunkerne, og overdækning vil finde sted i indeværende uge. Der er etableret kontrol for udledning af fluorid fra rensningsanlæggets udløb. Talingsbassinerne er efter påbud fra de nukleare til- synsmyndigheder blevet tømt for genstande (andre end tailings), der efterfølgende vil blive lagret som NORM-affald. Vandet fra bassinerne er blevet renset og efter- følgende kontrolmålt. Se dette link for en nyhed om sagen på DD’s hjemmeside. 

Fra DDs hjemmeside 3.7.19 Håndtering af Risøs NORM:

Læs det varslede påbud fra Roskilde Kommune

Læs notatet om NIRAS’ miljøtekniske undersøgelser af jord og grundvand ved malmbunkerne

Læs DD-notatet om radon-udsivning fra malmbunker og tailingsbassiner

QUESTIONS AND COMMENTS TO THE NATIONAL REPORT FROM THE UNITY OF THE REALM  

Sixth Review Meeting, 2018

Den sjette nationale rapport fra Rigsfællesskabet består af bidrag for Danmark og Grønland, som rapporterer til IAEA´s fælles konvention for første gang. Rigsfælleskabets rapport er for den danske del udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS) med bidrag fra Beredskabsstyrelsen, Dansk Dekommissionering, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet. Den grønlandske del er udarbejdet af DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet på vegne af Miljøstyrelsen for Råstofområdet med bidrag fra Departementet for Sundhed, Departementet for Råstoffer, Råstofstyrelsen, Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi og Departementet for Natur og Miljø.

Joint Convention on the Safety of Spent Fuel Management and on the Safety of Radioactive Waste Management, Sixth National Report from the Kingdom of Denmark

Danmark har i henhold til konventionens bestemmelser modtaget og besvaret i alt 43 spørgsmål til den sjette nationale rapport fra følgende lande: Belgien, Tyskland, Irland, England, USA, Italien, Slovenien og Tjekkiet. En anonymiseret sammenstilling af spørgsmål og besvarelser kan læses her.

Fra ERDO mødet i juli 18:

Endvidere har eksempelvis Holland bidraget med inspiration, i forhold til såvel overvejelserne om et langtids-mellemlager som processen frem mod et slutdepot. Rådgivningsgruppen OPERA, der blev oprettet i 2011 for at "garantere resultater og anbefalinger" i den hollandske slutdeponerings-proces, har i 2017 udgivet rapporten "Fra affald til deponering - tid til ansvarlighed. Slutdeponering af radioaktivt affald i Holland: udfordringer og perspektiver".

Rapporten beskriver rådgivernes syn på og anbefalinger til det hollandske samfunds beslutningsproces om slutdeponering. For anvendelighedens skyld har DD fået rapporten oversat til dansk:

Læs originalrapporten

Læs dansk oversættelse

MELLEMLAGER

KLIK FOR ARTIKLER OM MELLEMLAGER FOR ATOMAFFALD

TVMIDTVEST har været på COVRA Hollands mellemlager for atomaffald 1.5.2015

Foto th: 1.10.13 Medlemmer af borgergrupper og Politikens journalist venter på at komme ind og se og høre om Hollands atomaffald, der opbevares i ca. 100 år på et mellemlager COVRA.nl - Se Politikens fotos. - Links på dansk til viden om Covra - Fra besøget på COVRA 1.10.13

Presentation "The Art of Storage" af vice-og forskningsdirektør Ewoud Verhoef, Covra, på Scientific Forum: Radioactive Waste: Meeting the Challenge — Science and Technology for Safe and Sustainable Solutions  IAEA Wien 22-24.9.2014.

Hvorfor kilde-henvisninger? "Kildehenvisninger er en vigtig del af det akademiske håndværk. De tjener flere forskellige funktioner. De relaterer dit ræsonnement til en faglig offentlighed, som du dermed demonstrerer kendskab til og definerer dig som del af. Endvidere er kildehenvisninger væsentlige til sikring af redeligheden i akademisk arbejde, idet du hermed dokumenterer dine kilder og fremlægger dine idémæssige inspirationer. Dermed giver du læseren mulighed for dels at finde frem til kilderne, kigge dig kritisk i kortene og gå i dialog med dig og dels selv at lade sig inspirere til videre fordybelse." 

KILDE: THOMAS HOLME HANSEN, MARIE LUND KLUJEFF, HENRIK KAARE NIELSEN Vejledning i akademisk opgaveskrivning ved Institut for Æstetiske Fag, Aarhus Universitet 2. REV. UDGAVE, 2009 UDGIVET AF INSTITUT FOR ÆSTETISKE FAG, AARHUS UNIVERSITET 

Interessant læsning fra 2002 

Betænkning over Beslutningsforslag 26.2.2002:

Med hensyn til de 233 kg bestrålet brændsel, som er højradioaktivt, finder SF det afgørende, at der findes en reversibel løsning i overenstemmelse med Danmarks officielle linje og OSPAR Decision 2000/1 om, at der ikke skal forekomme udledninger til havmiljøet eller emissioner til atmosfæren, jf. ministerens besvarelse af udvalgets spørgsmål 9, hvilket vil udelukke oparbejdning af affaldet og dermed vanskeliggøre anvendelse af affaldet til atomvåben. 

GEUS NOTAT 20.12.16:  De geologiske forhold i ca. 500 m ́s dybde. Foreløbig redegørelse udarbejdet på eksisterende data. Side 7:

Ud fra den foregående udredning kan det ikke udelukkes, at der kan findes egnede depotbjergarter i ca. 500 m ́s dybde, som kan rumme et slutdepot. Hvis det vedtages at fortsætte overvejelser og vurderinger om et dybt geologiske depot, vil det være nødvendigt med undersøgelser, både ved boringer og geofysik, for at påvise detaljer om bjergarternes sammensætning, kompetence, tykkelse og udbredelse, ligesom de strukturelle forhold skal klarlægges. Det vil være hensigtsmæssigt at etablere digitale modeller som baggrund for vurderingerne. Det vil være nødvendigt at indsnævre undersøgelserne til områder, hvor det er realistisk at finde egnede depotbjergarter. Undersøgelser, der når ned til 500 m eller dybere, vil være omkostningstunge. 

Resumé af møde den 19.1.2017: (min fremhævning)

Du er naturligvis velkommen til at bruge hjemmesiden her, men du bør også læse om atomaffaldssagen på UFM.dk og Dansk Dekommissionering, da denne hjemmeside kun opdateres lejlighedsvist - se også SIS og GEUSNår du bruger denne hjemmeside og bloggen Atom Posten så husk venligst at henvise til dem i litteraturlisten. ;-)

Præsentation på Kontaktforums møde 14.12.16 kan ses her. Præsentation på møde 8.4.19 kan ses her

GEUS foreslog et mellemdybt depot 4. maj 2011 (andre præsentationer fra 4.5.2011)

Internationalt omtales slutdepoter ned til 100 meters dybde som "terrænnære"

Læs i den forbindelse:  Atomaffald: COWIs Anbefalinger fra 2002 er dukket op!

Til journalistens spørgsmål: Hvad er halveringstiden ved det værst tænkelige materiale? - "Det er kulstof-14, der har en halveringstid på flere tusind år", svarer DD's sous-chef og nukleare ekspert - uden at nævne plutonium-239, der har en halveringstid på cirka 24.110 år. Kulstof-14s halveringstid er på 5.730 år. Plutonium-239 findes i bl.a de 233 kg særligt affald, men også i andet affald hos DD. Dvs. det skal holdes isoleret fra mennesker og miljø i mindst 100.000 år. Desuden er der urantailings, der er langlivet lavaktivt i al evighed.

DEL 2

Gudiksen siger endvidere i Skive Folkeblad: »En alternativ metode er at udvide det nuværende depot på Risø til at kunne opbevare alt atomaffaldet i en midlertidig periode på 50-100 år. Efter min mening vil det internationale samfund i løbet af denne periode blive tvunget til at udvikle acceptable metoder til behandling og langtidsdeponering af de enorme mængder radioaktivt affald, som vi vil stå med."Læs hele Gudiksens kommentar. (Gudiksen har været med i the Nuclear Regulatory Commission's emergency response team og derfor en af de første på Three Mile Island efter ulykken og en af de første amerikanere i Chernobyl.)

   

Dansk/Amerikansk pens. miljøforsker Paul Gudiksen mener ikke, at man kan bygge et slutdepot i Danmark: "Jeg ved med sikkerhed, at etablering af et sådant slutdepot i et lignende miljø her i Californien, hvor jeg nu bor, aldrig ville blive tilladt.« 

Forurening af drikkevand ser Paul H. Gudiksen som en stor trussel. I løbet af de kommende 300 år vil behovet for rent vand stige, forudser Paul H. Gudiksen. »Efter min mening er ingen af de udpegede steder derfor velegnede til etablering af et sikkert og pålideligt slutdepot. Det vil blot være at foretage et helt unødvendigt skridt med risiko for at forurene det værdifulde drikkevand. Jeg ved med sikkerhed, at etablering af et sådant slutdepot i et lignende miljø her i Californien, hvor jeg nu bor, aldrig ville blive tilladt.« 

t.v. Fotopanel, der viser udsigten fra det hollandske mellemlager COVRA, hvor der ingen vinduer er. Flere fotos på Atom Posten fra borgergruppemedlemmers besøg 1.10.13 og på atomaffald.dk

MELLEMLAGER

Dansk Dekommissionering:

I februar 2015 afleverede DD og GEUS et beslutningsgrundlag for et dansk mellemlager for lav- og mellemaktivt affald til Ministeren for Sundhed og Forebyggelse.

Med udgangspunkt i beslutningsgrundlaget blev det politisk besluttet at iværksætte yderligere undersøgelser af muligheden for et langtids-mellemlager til affaldet. Den 8. oktober 2015 tiltrådte Folketingets Finansudvalg et aktstykke, som afsatte 4,4 mio. kr. til disse undersøgelser vedrørende lokalisering, sikkerhed, økonomi og drift af et mellemlager.

DD indgik i februar 2016 kontrakt med COWI A/S om at bistå med delstudierne af sikkerhed og økonomi. Delstudierne blev afleveret i august 2016.

Der er blevet nedsat en international faglig gruppe, der har indleveret kommentarer til COWI's delstudier i oktober 2016.

I december afleverede DD og GEUS en samlerapport, der opsummerer delstudierne fra såvel COWI A/S som GEUS. Samlerapporten indeholder endvidere en række anbefalinger til den videre proces med at beslutte og udvikle en langsigtet løsning for radioaktivt affald i Danmark. Dermed er de supplerende mellemlager-undersøgelser afsluttet.

STATUSRAPPORT 2015

De nukleare tilsynsmyndigheder (Sundhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen) har for første gang udgivet en statusrapport for den nukleare sikkerhed i Danmark oktober 2015. Rapporten vil udkomme hvert tredje år. Fra side 16: Løsningsmuligheder for radioaktivt affald og side 19: Vurdering og dokumentation for sikkerhed ved et mellemlager hhv. slutdepot

Fra Gemmerne: 

(...)

Det historiske affald

Han (Knud Brodersen red.) erkender, at det historiske affald fra Risø ikke er delt alt for godt op. De forskellige typer affald er til en vis grad blandet.

- Man tog det ikke så nøje. Da Risø startede op i 1960'erne var radioaktivt affald ikke væsentligt, fordi det bare skulle samme vej som affaldet fra atomkraftværkerne, når vi fik dem sat i gang. Først, da man i 1985 opgav atomkraft i Danmark, blev affaldet på Risø et selvstændigt problem, siger Knud Brodersen.

Et problem, der nok synes stort i Danmark, men som på verdensplan er næsten betydningsløst. Problemet er også overskueligt:

- Affaldet har ligget på Risø i 40 år, og det kunne for så vidt ligge dér 50 år mere, mener han.

(...)

"Med hensyn til eventuelt at flytte affaldet til et andet sted er det også fuldstændig rigtigt, at der er problemstillinger og omkostninger forbundet med det. Men det er bl.a. det, den anden del af beslutningsgrundlaget skal tage stilling til: hvordan kan det klares på den mest hensigtsmæssige måde, og hvordan kan vi skabe et økonomisk grundlag, der gør, at det kan gøres så billigt som overhovedet muligt?"

DIVERSE

Om fremtidens ingeniører: Integrating Social-Scientific Literacy in Nuclear Engineering Education

se mere i Reflections on the Fukushima Daiichi Nuclear Accident Springer 2015

Relevant information about the various waste types and possible disposal concepts have been collected previously in connection with research projects. A review of proposals concerning disposal of tailings and remaining ore from the uranium extraction pilot plants operated at Risø in the early 1980s is being written."

Svar fra Dansk Dekommissionering vedr. mine spørgsmål om urantailings og uranmalm på Risø 2.4.2014

Atomaffald: Hvad skal man gøre med 1.130 Tons Tailings og 3.670 Tons Uranmalm på Risø? (1)

Det særlige affald: 233 kg

MELLEMLAGER

KLIK FOR ARTIKLER OM MELLEMLAGER FOR ATOMAFFALD

TVMIDTVEST har været på COVRA Hollands mellemlager for atomaffald 1.5.2015

Foto th: 1.10.13 Medlemmer af borgergrupper og Politikens journalist venter på at komme ind og se og høre om Hollands atomaffald, der opbevares i ca. 100 år på et mellemlager COVRA.nl - Se Politikens fotos. - Links på dansk til viden om Covra -Fra besøget på COVRA 1.10.13

Presentation "The Art of Storage" af vice-og forskningsdirektør Ewoud Verhoef, Covra, på Scientific Forum: Radioactive Waste: Meeting the Challenge — Science and Technology for Safe and Sustainable Solutions  IAEA Wien 22-24.9.2014.

Fotos nedenunder: Eksempler på opbevaring på mellemlager. T.v. Covra i Holland og t.h. DD i Danmark

Karin Brodén Studsvik RadWaste AB, Sweden

Steen Carugati, Knud Brodersen Risø, Denmark

Esko Ruokola Radiation and Nuclear Safety Authority, Finland

Tore Ramsøy IFE Kjeller, Norway

April 2001

side 4: (info: LILW-SL: kortlivet lav- og mellemaktivt affald. LILW-LL: langlivet lav- og mellemaktivt affald: Some capacity for interim storage of waste waiting for transfer will always be necessary, but long-term storage is needed when disposal facilities are not available. For LILW-SL the situation is very different in the Nordic countries, where operating disposal facilities are available in Finland, Norway and Sweden, while only some preliminary planning for disposal have been initiated in Denmark. No disposal facilities have so far been constructed for long-lived waste, LILW-LL, but in Finland and Sweden this must find a solution in connection with the requirements of the nuclear power plants. In Norway and Denmark without any nuclear power plants the amount of this type of waste is much less, with very long-term storage as a ‘solution’ possibility:

Om slutdepot (hovedrapport maj 2011):

Illustration: Risikovurdering af depotkoncepter (docplayer) Vintermødet 2012 om jord- og grundvandsforurening fra side 70

The Swedish Radiation Safety Authority (SSM) writes in its consultation response to the Swedish EPA that Denmark needs to describe the composition and content of the waste more thoroughly and to present the different alternative designs for a final repository in greater technical detail. SSM also believes it is important that the possible environmental consequences are presented for normal function of the final repository as well as for events with low probability but with great consequences (worst case scenarios). The Swedish NGO Office for Nuclear Waste Review (MKG) summarizes its review statement by saying that the Danish plans for siting and building a final repository are so inadequate that only the proposal of continued interim storage of the waste is at all feasible. Read Sweden’s response and the statements of other reviewing bodies on the Swedish EPA’s website.7 

Teoretisk udredning af de tekniske krav til et dansk slutdepot Den teoretiske udredning fra 2002 er udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af det daværende IT- og Forskningsministerium. Bemærk, at nogle af oplysningerne kan være opdateret i senere rapporter/udgivelser. Download(PDF 10 MB)

Min kommentar: SIS sætter altså selv spørgsmål ved, om alt det danske atomaffald kan komme i de foreslåede depotkoncepter.

Forklaring:

LILW - SL : low and intermediate level waste - short-lived, lav- og mellemaktivt - kortlivet 

LILW-LL: low- and intermediate level waste - long-lived, lav- og mellemaktivt - langlivet   

HLW: high level waste - højaktivt affald

kortlivet: aktivitet under ca. 300 år

langlivet: aktivitet fra ca. 300 år og opefter 

Alligevel foreslog GEUS et mellemdybt depot 4. maj 2011 (andre præsentationer fra 4.5.2011)

Foto august 2012 Borgergruppernes besøg på Dansk Dekommissionering

De 5 borgergrupper er tilhængere af et mellemlager som i Holland. Læs deres PM.

SÅDAN GØR MAN I HOLLAND: FOTOS - atomaffald.dk

Dansk atomforskning under afvikling Del 1 Besøg hos DD Kanal Roskilde 30.6.2014:

Til journalistens spørgsmål: Hvad er halveringstiden ved det værst tænkelige materiale? - "Det er kulstof-14, der har en halveringstid på flere tusind år", svarer DD's sous-chef og nukleare ekspert - uden at nævne plutonium-239, der har en halveringstid på cirka 24.110 år. Kulstof-14s halveringstid er på 5.730 år. Plutonium-239 findes i bl.a de 233 kg særligt affald, men også i andet affald hos DD. Dvs. det skal holdes isoleret fra mennesker og miljø i mindst 100.000 år. Desuden er der urantailings, der er langlivet lavaktivt i al evighed.

DEL 2

--⭐Fakta-ark om Risø som depot for radioaktivt affald, NOTAT 6.5.2013, Roskilde Kommune

Modeller af dansk slutdepot for radioaktivt affald 

KRITIK AF SLUTDEPOTPLAN

Fortsat kritik af det danske koncept for atomaffaldsdeponering 28.3.15

Oversigt over udenlandsk Kritik af dansk Slutdepotplan for Atomaffald 22.3.15 Atom Posten - EKSPERT-KRITIK FRA bl.a. SVERIGE, TYSKLAND OG USA - Hvad gør Sverige? 

International atomaffaldskonference på Christiansborg indikerer, at det danske slutdepotprojekt for lav- og mellemradioaktivt affald er problematisk. Se pressemeddelelse og præsentationer fra konferencen

DR P4 Bornholm's interview i forb. med konferencen kan findes her under 26.3.15

Klik på tegning ovenfor for at forstørre den - Se også Tre typer atomdepoter Ingeniøren 29.3.2011

Om slutdepotplanen

5. nationale rapport fra Danmark til Joint Convention IAEA oktober 2014

DD's præsentationsfolder

fra 2014: Dansk atomforskning under afvikling Risø Del 1 og Del 2 Kanal Roskilde har besøgt DR3 der er under afvikling

Afviklingen af de nukleare anlæg på Risø-området SIS 15.7.14  

B48 2003 Folketingsbeslutning om afviklingen af de nukleare anlæg på Forskningscenter Risø

Læs om udvalgsarbejdet

Beslutningsgrundlag for et dansk slutdepot for lav- og mellemaktivt affald nov. 2008

Redegørelse R4 fra 15. januar 2009 forelagt Folketinget

Baggrundsrapport

- til Dansk Dekommissionerings strategi for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området

Det store forstudie maj 2011 lavet af COWI. Studsvik var med i teamet. (det meste på engelsk). Om Affaldets aktivitet: se Rapporten Appendix fra side 245 

”Forstudier til slutdepot for lav- og mellemradioaktivt affald – sammendrag indeholdende hovedkonklusioner og anbefalinger” 2011

Kort fortalt:

Forstudier til dansk slutdepot for radioaktivt affald (på dansk)

4. maj 2011: Pressemeddelelse: På vej mod et slutdepot

På vej mod et slutdepot, SUM, Sundhedsministeriet

Astrid Krags tale på borgmestrenes høring om atomaffaldet, 22.10.12 på Børsen. Kan læses her - Se hele høringen (ikke online mere)

Welcome to the Waste Management Plant 2009

SIS på minihøring i 14.6.2005 - referat af minihøring

5 Kommuner og 5 Borgergrupper

 fælles mod atomaffald

Klik her for deres breve, notater, kronikker mm.

De 5 borgmestres musketerpagt

Munkebo lokal tv optog Borgermødet i Kerteminde 7.5.2014  

Møder i SUM med kommentarer fra Atom Posten - Bekymringsnotat og spørgsmål til sundheds- og forebyggelsesminister fra borgergrupperne fra Bornholm, Kerteminde, Lolland, Roskilde, Skive og Thyholm overrakt 1.10.13

Oplæg: Borgere som ressource i miljøvurderingen af Anders Rask/Morads.dk, Borgergruppen i Skive på Miljøvurderingsdag '13 i Aalborg

Foto august 2012 Borgergruppernes besøg 

Dansk Dekommissionering

De 5 borgergrupper er tilhængere af et mellemlager som i Holland. Læs deres PM.

                 Hollands mellemlager COVRA

Læs her om besøg på det hollandske mellemlager og mere her. Om det seneste besøg 1.10.13

COVRA Hollands mellemlager for kerneaffald

Radioactive Waste Management and Decommissioning in the Netherlands

Slutdepot og mellemlager i verden

Klik her for bemærkninger fra eksperter 

Mulighed for eksport?

Læs her om eksport og her

Klik her for svar til Jeppe Kofod, S, fra tidl. indenrigs- og sundhedsminister 10. maj 2011- og på Dansk Dekommissionerings side

Artikler, læserbreve mm.

Se i højre spalter for oversigt over artikler i medierne om affaldssagen.

Ældre artikler klik her - Du kan også finde nyttig læsning her 

Vigtig baggrundslæsning

Dansk atomskrot bliver en årelang møgsag, Ing.dk 2.4.11 

4 ministerier i årelangt slagsmål: ingen vil røre ved atomskrot Ingeniøren 29.3.11

Læs her om kritikken af dekommissioneringen i 2005

Farvel til atomalderen: Berlingske, 5.1.2004

Atomaffald skal fjernes 9.7.2002 Berlingske

Danmarks kerneproblem Berlingske 6.7. 2002

Geoviden nr 2 2011 

GEUS om deponering af radioaktivt affald

B48 (oversigt)  Forslag til folketingsbeslutning om afviklingen af de nukleare anlæg på Forskningscenter Risø.

 

Atomaffald: Bureaukratisk alkymi løser problemet Politiken 1.5.2001

Indsigt: Risø bliver Danmarks dyreste losseplads Ingeniøren 12.1.2001

Risø ignorerede advarsel JP 21.10.2000

- Arven fra atomalderen af Hans Davidsen-Nielsen og Jesper Laursen 22.10.2000:

"Selv små mængder højradioaktivt affald kan få lokalbefolkningers sind i kog, så vi skal ifølge Knud Brodersen ikke gøre os store forhåbninger om at få eksporteret det til udlandet. Han mener den bedste løsning ville være at lade affaldet ligge på Risø og håbe på, at det internationale syn på radioaktivt skrot forandrer sig. At bore et geologisk depot til 250 kilo affald dybt nede i den danske undergrund vil være en kostbar overreaktion, mener Brodersen, men det kan meget vel blive udgangen på det hele, vurderer han".

Knud Brodersen var chef for behandlingsstationen.

Den daværende direktør Jørgen Kjems sagde i samme artikel: "Og affaldet kan uden problemer ligge hernede mange år endnu".

Af videnskabsministeren (Helge Sander).

16. oktober 2000 - Ingen planer for Risø-affald:

 Forskningscenteret Risø har ingen planer for, hvad der skal ske med de 10.000 tons radioaktivt affald, der stammer fra mere end 40 års atomforskning på centeret. Risø bliver nu fra flere sider kritiseret for at ignorere spørgsmålet om affaldets skæbne, men Risøs administrerende direktør, Jørgen Kjems, afviser kritikken med en begrundelse om, at centeret aldrig er blevet pålagt opgaven med slutdeponering affaldet. I sidste ende skal den nøjagtige placering af det radioaktive affald besluttes i Folketinget (JP s.3). 

Se også blogindlæg om manglende indsats for hvad man skulle gøre med affaldet 

Reaktorlukning på Risø trækker ud Ingeniøren 26.5.2000

International kernekraftstatus Risø 2000

Temaartikel deponering af lavaktivt affald

Fra gemmerne

Kärnavfall - Börda eller tilgång? Referat fra internationalt seminar i Stockholm nov. 2012

Hvordan kan kerneaffald nå dig?

Vedtaget 13.3.2003

Teoretisk udredning af tekniske krav til et dansk slutdepot for radioaktivt affald. Dansk Dekommissionering 2002

NOTAT til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 2.2.2001 - vigtigt dokument

General Data as called for under Article 37 of the Euratom Treaty

Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg

Regionplantillæg til Regionplan 2001 for Hovedstadsregionen

Retningslinjer og VVM-Redegørelse

Radioaktivitet og stråling - becquerel og sievert

Stråledoser SIS

Præsentationer fra afholdte møder i Selskabet for Risikovurdering/RISK

f.eks. tidsskala

Dansk Dekommissionerings side kan du finde meget om nedrivningsprocessen og affaldet. Her finder du liste over deres Publikationer. F.eks. Afsluttende Rapport om Dekommissionering af DR2 2009

Danish Decommissioning Presentation 2010

Decommissioning in a small country

På engelsk om forstudierne:

Preliminary Studies for the Final Repository for Denmark’s Low- and Intermediate-Level Radioactive Waste - Power Point, September 2010 - Six sites up for Danish Nuclear Repository - NOTAT: Radiological Characterization and Decommissioning in Denmark

Assessment of doses and environmental contamination from decommissioning of the nuclear facilities at Risø

dec. 2002

Læs mere her

        Frivillighed eller tvang?

Lande hvor en kommune kan nedlægge veto mod slutdepot: Sverige og Finland.

I Australien tillader lovgivningen ikke at påtvinge en kommune et radioaktivt affaldsdepot. I Frankrig har to kommuner trukket deres kandidatur til at have et slutdepot.

"Det nytter ikke noget at gennemtrumfe en beslutning om at placere et depot for atomaffald uden at have lokalbefolkningen med. Det står efterhånden klart for amerikanerne, efter de har bakset med at etablere slutdepot i Yucca Mountain i Nevada i årtier" in Atomskrot: USA skal efterligne Sverige, 30.1.12

Danske kommuner kan påtvinges atomaffald, TV2, 5.5.11

Britisk ekspertudvalg 2006:  Der er en voksende erkendelse af, at det ikke er etisk acceptabelt for et samfund at pålægge en kommune et radioaktivt affaldsdepot, når kommunen ikke ønsker det: 

"In a 2006 report, an expert UK committee on radioactive waste management stated “it is generally considered that a voluntary process is essential to ensure equity, efficiency and the likelihood of successfully completing the process. There is a growing recognition that it is not ethically acceptable for a society to impose a radioactive waste facility on an unwilling community.” in Plan to use Aboriginal land as a nuclear waste dump is flawed and misguided The Guardian 31.7.13

Briterne siger nej til atomaffaldsdepoter 

Kommuner kan tvinges til at tage atomaffald, Presseklip, VBN AAU

I mange lande har borgere protesteret mod deponering af radioaktivt affald i deres område. 

"Red Kynnefjeld"

Rädda Kynnefjäll

Kynnefjäll är känt för ett långvarigt lokalt motstånd mot slutförvaring av kärnavfall, under vilket fjället bevakades dygnet runt i en liten stuga i omkring 20 år under 1980- och 90-talen. Stugan är sedan den flyttades tvärs över vägen skyddad och sköts av föreningen Rädda Kynnefjäll. Här är också en minnessten rest.

Om (o)likheter och opinioner i nationella och lokala/regionala mediers hantering av kärnavfallsfrågan

Hele rapporten kan læses her (2007)

"Det prikker under fødderne" novelle af Knud Sørensen, 1981

Det litterære hjørne

Det historiske hjørne

Det er vigtigt at give indvendingerne en chance, så et projekts bivirkninger kan komme frem, skrev filosoffen K.E. Løgstrup i essayet Den offentlige forvaltning og magtstrukturen i samfundet 1982:

"Alligevel er det, af andre grunde, vigtigt at give indvendingerne chancen. De bivirkninger, som en plan, et projekt, en produktion får, kan komme til at spille den største rolle - for den enkelte borger, for samfundet, for kloden - uden at bivirkningerne bliver lettere gennemskuelige for det. Indvendingerne har en heuristisk funktion, de skal til for overhovedet at opdage bivirkningerne."

Untruth in Policy and Planning:

"Untruth in policy and planning ranges from obvious lying to deception to unintended misinformation. Bent Flyvbjerg calls this the "dark side" of policy and planning. It is dark in the sense that little is known about the uses of untruth in policy and planning. It is also dark in the sense that normally it is illegitimate to use untruth in policy and planning, as judged by the canons of democracy.

Democracy and democratic policy and planning presuppose truth. There is an "obligation to truth" built into the constitutions and laws of most democracies. In practice this obligation is implemented by legal and administrative stipulations that ministers may not misinform parliaments, civil servants may not misinform ministers, civil servants must know and employ the state-of-the-art of their respective professional fields, etc. The idea is that the decisions made by parliament and other democratically elected bodies, national or local, should be based on truth."

Marie fik i 1911 nobelprisen i kemi for opdagelsen af polonium og radium og for sin isolering og analyse af radium. Hun er den første person, der har fået nobelprisen mere end en gang. (kilde: wikipedia)

Marie Curie, en pioner inden for kernefysik

Henri Becquerel fik sammen med Marie og Pierre Curie nobelprisen i fysik i 1903 for deres udforskning af radioaktivitet. Marie blev den første kvinde, der modtog en nobelpris.

Dengang man diskuterede atomkraft i Danmark - Læs professor Asger Berthelsens memoirer "Atomkraft i Danmark?":

"Min puls steg, mens jeg mumlede for mig selv, at den direktør hverken forstod sig på salthorste eller agurkesalat. Jeg gik straks ind i biblioteket, det største rum på Brandbjerggaard, og klaprede løs på min skrivemaskine den halve nat. Noget måtte der gøres, ellers ville det lykkes for elværkerne og 'eksperterne' i Tilsynet med Nukleare Anlæg i Risø at foregøgle for menigmand, at alle deponeringsproblemer var løst. For Tilsynet var sandhed et relativt begreb. 

Knapt et år efter elværkernes orienteringsmøde i Lyngby, hørte jeg helt tilfældigt et interview med Elsams direktør i aftenradioavisen. På det tidspunkt var salthorstundersøgelserne godt nok i gang, men langt fra afsluttet. Derfor spidsede jeg øren, da direktøren skråsikkert erklærede, at nu havde elværkerne bevist, at radioaktivt affald kunne deponeres sikkert i en dansk salthorst."

Læs den fiktive kronik i Politiken om deponering af radioaktivt affald

Det blå lys af Stig Dalager, 2012 læseprøve

Klip med Marie Curie i hendes laboratorium 1923 (23 sek.)

Klip fra rejse til USA, 1921

Klip Marie Curie bl.a. fra hendes tur til USA i 1921. 

Marie Curie i triumf, sorg og skandale, Louis Nielsen

Denne hjemmeside er udarbejdet på privat initiativ af Anne Albinus, cand.mag. og MA i it, sprog og læring, lektor emer. Jeg har arbejdet som gymnasielærer i Danmark. Fra 1999-2008 boede jeg i Bruxelles, hvor jeg bl.a. arbejdede i en lille EU-institution og på en EU-delegation. 

Datteren Irène Joliot Curie fik også Nobelprisen i kemi i 1935 sammen med sin mand Frédéric Joliot-Curie - for opdagelsen af induceret radioaktivitet

Link til min gamle blog og til mine andre hjemmesider, bl.a. ideer til samarbejde ml. fransk og fysik.- Jeg tjekker løbende de links, der er lagt på siderne, men fraskriver mig ansvar for indholdet i eksterne links.

Du kan læse her om baggrunden for min hjemmeside.