Hvorfor har vi ikke a-kraft i Danmark

Folketingsbeslutningen blev vedtaget ved 2. (sidste) behandlingen den 29. marts 1985, med 79 stemmer (S, SF, RV og VS), mod 67 (KF, V, CD, KrF og FP).

Berlingske "Så tæt var Danmark på atomkraft", 29.3.2011

"Danskerne siger klart nej til atomkraft", 30.3.2011

Logoet Den smilende sol opstod i Aarhus

En god bog: Atomkraften under pres, Dansk debat om atomkraft 1974-85

         Oluf Danielsen, Roskilde Universitetsforlag, 2006

Faktalink: Dansk atomkraftpolitik

 

I 1985 vedtog et flertal i Folketinget, at vi ikke skal have atomkraft:

Folketinget pålægger regeringen at tilrettelægge den offentlige energiplanlægning ud fra den forudsætning, at atomkraft ikke vil blive anvendt. 

Hvorfor har vi ikke atomkraftværker i Danmark?

 

"Fordelen ved atomkraftværker er, at de ikke forurener luften. Ulempen er, at affaldsstofferne er radioaktive og skadelige for mennesker, planter og dyr. Affaldsstofferne skal derfor opbevares og forsegles i lang tid, og det er svært at finde steder, hvor man kan opbevare dem sikkert.

Det tager mange tusind år, før affaldsstofferne fra et atomkraftværk ikke længere er farlige. Og man har endnu ikke fundet en god forsvarlig måde at opbevare affaldet på for de fremtidige generationer".

 

Kilde: Dong Energy's hjemmeside

OBS: Mht. "ikke forurener luften" så forurener uranudvinding.  Uranudvinding er yderst sundhedsfarlig

En fiktiv kronik om deponering af radioaktivt affald. Politiken 27.12.1980. Klik her og læs kronikken som pdf-fil (2,13 MB).

ATOMKRAFT I DANMARK?

"I 1960'erne, hvor de første planer om indførelse af A-kraft i Danmark tog form, optog spørgsmålet om vi skulle have A-kraft herhjemme ikke offentligheden ret meget. Det hele blev styret ovenfra. Regeringen overlod det til elværkerne at stå for de nødvendige forundersøgelser og planer. Atomenergikommissionen (AEK) og Sundhedsstyrelsen skulle føre tilsyn og regeringen formelt godkende opførelse og drift af de planlagte atomkraftværker."