Affaldsproblemet

Affaldsproblemet er det største problem, kernekraft-industrien står overfor. Bellona 2006: "Russland har siden 1959 dumpet mer enn dobbelt så mye radioaktivt avfall i havet som alle andre land til sammen. Avfallet stammer fra driften av atomubåter og atomisbrytere, og både Nordflåten og Murmansk Shipping Company har drevet en omfattende dumping av fast og flytende radioaktivt avfall". 

I Danmark har vi kun lidt radioaktivt affald, da vi ikke har haft atomkraft. Det, vi har, stammer fra Risø's 3 forsøgsreaktorer (ca. 5000m3), industri og hospitaler (8m3 pr.år), forsøg på uranudvinding fra malm fra Kvanefjeld på Grønland (ialt 3000m3) og et mislykket forsøg på fremstilling af brændselsstave til eksport fra 1965-84 (233 kg). Der er lavet forsøg med nogle af disse brændselsstave. Se kilde.

A Nuclear Renaissance without Disposal? af Charles McCombie and Neil Chapman 2008

Kerneaffald det uløste spørgsmål, MKG.se Nuclear Waste fra Beyond Nuclear

Hur länge är kärnavfallet farligt? av Mats Törnquist

REO: Kernekraftens højaktive affald- Greenpeace: Kärnavfall – vårt radioaktiva arv till framtidens generationer

Fra en mini-høring i 2005: "Det blev fremført, at hvis Danmark kunne eksportere de 233 kg forsøgsbrændsel kunne alt affaldet uden problemer deponeres terrænnært. Hertil blev svaret, at der også er andet langlivet affald, der vil kræve særlige overvejelser og foranstaltninger ved terrænnær deponering, bl.a. et antal store brugte ά- kilder. Endvidere er der et sorteringsproblem, da noget af det langlivede materiale vil være blandet med kortlivet. Det er således ikke ligetil, at stille det langlivede affald til side og afvente en senere eller anden løsning".

 

DongEnergy: "Det tager mange tusind år, før affaldsstofferne fra et atomkraftværk ikke længere er farlige. Og man har endnu ikke fundet en god forsvarlig måde at opbevare affaldet på for de fremtidige generationer". 

Into Eternity, en film om Finlands slutdepot for højaktivt affald, der skal opbevares sikkert i min. 100.000 år

- Læs hvor meget besvær det gav med transport af brugt reaktorbrændsel fra bl.a. Danmark til USA med to danske skibe i 1994?

Læs beretning fra Sundhedsstyrelsen.  Også link til redegørelse 1997.

Atomaffald løsninger fra mineralogien af Professor Rodney C. Ewing,, Michigan University