Ordforklaring og links til artikler

Diverse om atomkraft

Jeg har fået oplyst, at der ikke findes højradioaktivt affald i Danmark. Det er nemlig blevet omdefineret til mellemradioaktivt. Underligt for i mange andre lande tilhører brændselssaffald kategorien højaktivt. Det optræder under "spent fuel" på Dansk Dekommissionerings engelske side: under FANEN WASTE FACTS.

 

I Frankrig er der først i 2025 et depot klar i 500 meters dybde til brændselsaffald. På betingelse af regeringens tilladelse og efter en offentlig debat, kan man læse på Andra, det franske agentur for radioaktiv affaldshåndtering. Sverige og Finland har formodentligt lignende anlæg klar engang i fremtiden.

Iflg. EU-Kommissionens 

Pressemeddelelse findes der i øjeblikket ingen dybe geologiske depoter for højradioaktivt affald, og der er heller ikke ved at blive bygget nogle uden for EU. 

Stigh hävdar att det idag inte finns någon etablerad teknik för att deponera kapslar med använt kärnbränsle i djupa borrhål. Det finns inte heller någon teknik som kan verifiera att kapslarna håller sig täta eller som kan visa vilka egenskaper berget har som buffert runt kapslarna när de väl ligger på plats".

"Konceptet djupa borrhål bygger på en säkerhetsstrategi i där större vikt läggs på den geologiske barriären i förhållande till de tekniska barriärer som ingår i KBS-3-alternativet, framhäller Stigh. Samtidigt, sägar han, är den samlade kunskapen om djupa borrhål mycket begränsad. Kunskapen baseras på information från ett fåtal djupa borrhål vid Siljan i Sverige, Kolahalvön i Ryssland och i USA.

Om geologisk dybe depoter til højradioaktivt affald:

Stråledoser fra transport af radioaktivt affald til et

fremtidigt slutdepot i Danmark - Et modelstudie

Under opdatering

Læs folder fra 2005 om det danske slutdepot-projekt, download her

Vigtige Links

Deponering af radioaktivt affald i Danmark UFM (her finder du meget)

På vej mod et slutdepot, Indenrigs- og sundhedsministeriet

Klik på 

Faktaark for at se den hidtige proces 

Overheads fra mødet den 4. maj 2011:

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder 

Beslutningsproces for dansk slutdepot

GEUS v/Peter Gravesen 

Deponering af radioaktivt affald fra Risø

Dansk Dekommissionering 

Statens Institut for Strålebeskyttelse: