Referat af møde om Etik og Atomaffald 30.1.14

Teologisk Tænketank Lolland-Falsters Stift

Det danske radioaktive Affald   Besøg af Anne Albinus (1) og Jens Bjørneboe (2) (30.01.14).

Efter at Steen Skovsgaard havde budt velkommen, fortalte Anne om, at hun og Jens var blevet interesseret i emnet efter at have læst et læserbrev i JP om det radioaktive affald (3). Efter at have studeret myndighedernes udmeldinger havde de fornemmelsen af, at her var noget, der skulle luskes igennem. Anne oprettede en hjemmeside om det radioaktive affald (4), og sammen med Jens startede hun net-avisen Atom Posten (5). De har arbejdet tæt sammen med borgergrupperne i de 5 kommuner, der er udpeget som mulige deponeringssteder for affaldet.

Med udgangspunkt i det udsendte materiale (6) fortalte Jens derefter om det radioaktive affald, og om, hvordan det kunne opbevares i enten slutdepot (dvs. nedgravning) og mellemlager (dvs. opbevaring over jorden under tilsyn). 

Diskussionen om opbevaringen er ikke kun et naturvidenskabeligt og teknisk spørgsmål (hvor og hvordan affaldet skal opbevares), men også i høj grad et etisk spørgsmål. Umiddelbart er det et spørgsmål om, hvordan befolkningen i ”midter-Danmark” behandler befolkningen i ”udkants-Danmark”, og om hvilke byrder, de nulevende generationer lægger over på deres efterkommere. Det ligger også i slutdeponering, at man ønsker at glemme affaldet, når det er slutdeponeret. Bl. a. fordi affaldet vil sive ud på et eller andet tidspunkt og nå biosfæren, vil denne fremgangsmåde styrke den mistillid mellem befolkningen og myndighederne, der allerede er udbredt, når det drejer sig om radioaktivitet og radioaktive stoffer. På den anden side vil mellemlager-løsningen som i Holland (7) kunne bidrage til en ”af-dæmonisering” af dette emne.

Steen Skovsgaard afsluttede med at pege på, at dette var et skyld- og sonings-tema. Skylden skal bekendes, så den kan sones.

Borgergrupper mod deponering af radioaktivt affald: