Affaldsmængde Bilag A - år 2002

om afviklingen af de nukleare anlæg på Forskningscenter Risø - i BILAG A står

Affaldsmængder - eksisterende og produceret ved dekommissionering

Det danske radioaktive affald stammer dels fra 40 års drift af de nukleare anlæg og fra forskningsprojekter på Risø, dels fra andre danske brugere af radioaktive materialer. Dertil kommer det affald, som den fremtidige nedrivning af anlæggene på Risø vil afstedkomme.

Affald og andet materiale fra 40 års drift af nukleare anlæg og forskningsprojekter på Risø

Risø/DD har oplyst, at affaldet og andet materiale fra driften af anlæggene og fra forskningsprojekter består af ca. 1.000 tromler med inddampet radioaktivt spildevand, ca. 4.000 tromler med lavaktivt presset, fast affald, og ca. 300 tromler og andre affaldsenheder med løst pakket mellemaktivt og/eller langlivet affald. De godt 5.000 tromler svarer til ca. 2.000 m3affald. De ovennævnte andre affaldsenheder indbefatter et mindre antal rustfri beholdere indeholdende 233 kg. bestrålet forsøgsbrændsel, der er en rest efter undersøgelserne udført på Risøs Hot Cells-anlæg fra midt i 1960’erne til midt i 1980’erne, jf. også generelt Bilag B. Disse 233 kg. rummer en relativt stor mængde langlivede isotoper.

Udover disse godt 5.000 tromler og andre affaldsenheder eksisterer der et voluminøst, men meget lavaktivt materiale i form af ca. 4.700 tons ekstraktionsrest og tilbageværende malm fra forsøg i begyndelsen af 1980’erne med udvinding af uran fra malm fra Grønland, i alt 3.400 m3.

Affald stammende fra andre brugere af radioaktivt materiale

Risø har efter aftale med Sundhedsstyrelsen siden midt i 1960’erne fungeret som modtagestation for affald fra andre danske brugere af radioaktive stoffer (hospitaler, forskningslaboratorier og industri). Risø/DD har oplyst, at det meste er lavaktivt og indgår som 30-40% af ovennævnte 4.000 tromler med presset, fast affald. Hertil kommer et større antal brugte radioaktive kilder af meget forskellig art og aktivitetsindhold. De er samlet i ca. 20 tromler og enkelte specialenheder, svarende til ca. 10 m3.

Affald som følge af den fremtidige dekommissionering

De indre dele af de nukleare anlæg på Risø er under driften blevet mere eller mindre aktive, og nedrivningen vil derfor medføre dannelse af lav- og mellemaktivt affald hovedsagelig i form af aluminium, rustfri stål, stål, bly og beton. Mængdemæssigt vurderer Risø/DD, at der vil være tale om ca. 1.200 tons, svarende til ca. 1.200 m3, dette dog behæftet med en betydelig usikkerhed.