Information til borgerne

"Der er i B48 lagt vægt på, at processen omkring etablering af slutdepotet bliver så gennemsigtig, at borgere og andre interessenter kan følge arbejdet." 

 

Alligevel skrev Skives borgmester dette brev 5.5.2011 til den dav. indenrigs- og sundhedsminister.

Norges tilgang er åbenhed og ærlighed

"Samfunnets forhold til kjernekraft og radioaktive materialer er et kontroversielt tema. Folk flest kjenner godt til at stråling fra radioaktive materialer kan være svært farlig, og temaet er ofte forbundet med følelser og frykt. De teknologiske sidene ved radioaktivitet er meget kompliserte, og det er en stor utfordring å formidle dette temaet på en forståelig måte. Erfaring tilsier at den mest fornuftige fremgangsmåten er å være mest mulig åpen og ærlig i sin tilnærming og formidling av dette temaet".

 

EU anbefaler effektiv oplysning

I EU er der 143 atomkraftværker, der producerer 50.000 m3 radioaktivt affald om året ifølge Foratom, en kerne-energi-industrigruppe. Ca. 15% af dette affald er såkaldt højaktivt. 14 ud af 27 EU-lande har atom-kraftværker.

I juli 2011 besluttede EU-ministre, at affaldet skal deponeres sikkert. Hvert land skal senest i 2015 lave en national handlingsplan for håndtering af radioaktivt affald. Europa er ikke mere så positivt over for kernekraft efter Tjernobyl-ulykken i 1986, og endnu mindre efter Fukushima-ulykken. Tyskland har endda besluttet at forlade atomkraft lidt efter lidt fra nu af indtil 2022. kilde: euractiv.com, 20.7.2011

Greenpeace's bemærkninger