Resumé

Kort resumé  - Dansk Dekommissionering

Kort kronologi (på engelsk) over processen om et slutdepot for lav- og mellemaktivt affald i Danmark

En god oversigt: Historien om atomaffaldet som ingen vil have Information 25.11.14 

Er slutdepotet farligt?

- mht. sikkerheden

Danmark har ikke meget radioaktivt affald i forhold til lande, der har atomkraft. I det danske affald er der kortlivet affald (aktivitet i ca 300 år). Derudover er der langlivet lav- og mellemaktivt affald samt højaktivt affald, der er radioaktivt i cirka 240.000 år.

Ingen kan med 100% sikkerhed love, at der ikke sker noget. Geologer hverken kan eller vil udtale sig med 100% sikkerhed.

Læs her:"Udsivning: Det er beskrevet at ind- og udsivning til og fra depotet ikke, på sigt, kan undgås helt".

Hvis 233 kg langlivet mellemaktivt affald (højaktivt) ikke kan sendes til udlandet, skal de i depotet. Folketinget er ikke blevet informeret korrekt af eksperter iflg. dette læserbrev, JP, 2011

- mht. det psykologiske

Et atomaffaldsdepot skaber utryghed hos den lokale befolkning og har gjort det siden 2005 udtrykte Greenpeace i TV2 (ikke online længere).

- mht. det politiske

At sende affald til fattige områder er kritisabelt og farligt, fordi det baner vejen for fremtidigt at gøre noget lignende. 

- mht. det økonomiske

Det ødelægger kommunens økonomi at huse et depot, da det skaber utryghed og dårlig branding. Svært at fastholde arbejdspladser og tiltrække nye

Hvad kan man gøre?

I starten af 2017 træffes politisk beslutning om slutdepot eller mellemlager

oversigt over affaldet: 

ca. 7.200 tons fra Risø

+ evigt giftigt affald: bly, cadmium, beryllium og uran

+ årligt ca. 6-8m3 radioaktivt affald fra sygehuse mm

+ evt. 233 kg højaktivt/langlivet mellemaktivt brændselsaffald, der har været lavet forsøg på, der skal deponeres sikkert i mindst 100.000 år, hvis DK ikke kan komme af med det til udlandet.