RBS AG

Regionaal vervoer Bern-Solothurn AG

website www.rbs.chreferentiejaar 2011

Raad van Bestuur:

Kurt Fluri (voorzitter van de raad)

Renate Amstutz (Vpräs)

Andreas Flury

Beat Giauque

Marius Grossrieder

Ursula Meichle

Hans Schatzmann

werknemers: ongeveer 400

Lengte van spoorlijnen: 53.9 km

RBS local in Unterzollikofen

Het regionale verkeer Bern-Solothurn , afgekort RBS , is een regionaal transportbedrijf in Zwitserland . Het bedient vier meter spoorlijnen met 1250 V DC elektrificatie in de kantons van Bern en Solothurn . Alle vier zijn geïntegreerd in de S-Bahn Bern :

Bern-Worblaufen-Unterzollikofen , 5.35 kilometer

Worblaufen Solothurn , 29.71 kilometer

Worblaufen-Worb dorp , 11.19 kilometer

Het dorp Bern-Worb , 9,86 kilometer

De RBS omvat ook een van de vier in bestaande spoorsystemen in Zwitserland, die een driespoorbaan hebben . Sommige delen van de lijn en stations zijn uitgerust met de ZSL 90 .

Daarnaast bevat de RBS ook de eveneens meterspurige, 9,68 kilometer lange spoorlijn Bern-Worb dorf. Het is nauw verbonden met de tram Bern, werd aangeduid als lijn G tot 2010 en is geëlektrificeerd met 600 V DC; Sinds december 2010 is RBS niet langer verantwoordelijk voor het treinverkeer, maar Bernmobil. Het zusterbedrijf van de RBS is de busmaatschappij Solothurn and surroundings (BSU), die de stads- en streekbusdienst in de regio Solothurn exploiteert. RBS en BSU delen de richting. Aandeelhouders zijn de Confederatie (31%), de kantons Bern (35%) en Solothurn (8%), Bernese gemeenten (3%), de stad Solothurn en Solothurn gemeenten (elk 1%), Bernmobil (15%) en Private ( 6%).

In 2014 was RBS gecertificeerd volgens ISO 9001 ( kwaliteitsmanagementnorm ), ISO 14001 (milieu) en 18001 ( Arbo-beoordelingsserie ).

inhoud

1 Geschiedenis

2 RBS-treinstation Bern

2.1 Geplande maatregelen

3 tramlijn 6

Geschiedenis

ABe 4/12 in Solothurn

De RBS is op 1 januari 1984 ontstaan ​​uit de fusie van de United Bern-Worb-Bahn (VBW) en de Solothurn-Zollikofen-Bern-Bahn (SZB) en is voor 94 procent eigendom van de federale overheid, het kanton en de naburige gemeenschappen.

In 1999 werd het vrachtverkeer tussen Zollikofen en Deisswil en in 2000 die tussen Solothurn en Fraubrunnen overgedragen aan de verantwoordelijkheid van SBB Cargo . Eind 2003 stopte dit uiteindelijk met rolblokken . Alleen de werking van de betonfabriek in Worblaufen en de doos Deisswil AG met een SBB Bm 4/4 over de driespoorbaan Zollikofen-Worblaufen-Bolligen-Deisswil werden behouden. De kartonnen fabriek Deisswil stopte zijn activiteiten na de paasvakantie in 2010 en beperkte de goederenuitvoering tot reizen naar de betonfabriek Worblaufen. Omdat deze inspanning niet langer gerechtvaardigd was, verwijderde SBB Cargo het controlepunt en werd het vrachtverkeer in Worblental in december 2012 volledig stopgezet. Het driespoorbaan blijft tot aan de betonwerken Worblaufen voor officiële doeleinden (met name grindtransporten).

De gestage uitbreiding en consolidatie van de dienstregeling heeft geleid tot een sterke toename van het aantal passagiers. Jaarlijks worden ongeveer 18 miljoen passagiers per spoor vervoerd.

RBS-station Bern

Kaart van de locatie van het nieuwe treinstation RBS Bern en de toegangstunnel

Het RBS-station Bern werd in 1965 geopend en werd oorspronkelijk ontworpen voor 16.000 mensen. Vandaag de dag passeren dagelijks maximaal 60.000 mensen. Met de ontwikkeling van de dienstregeling 2014 heeft het huidige RBS-station zijn capaciteitslimiet bereikt. Dit betekent dat de RBS vervolgens noch de dienstregeling kan comprimeren, noch kan rijden met langere treinen. Samen met SBB en BLS voert de RBS het project "Zukunft Bahnhof Bern" uit om de druk op het station van Bern te verlichten.

Geplande maatregelen

Als onderdeel van het project "Zukunft Bahnhof Bern" werden meer dan twintig aanpassingen en upgrades voor het RBS-station ontwikkeld en onderzocht. De variant van een nieuw RBS-station onder het bestaande SBB-station werd uiteindelijk gekozen. Gepland is een RBS-station met vier sporen, dat onder de sporen 2 tot 7 van het huidige SBB-station zou moeten komen te liggen. Het nieuwe station zal bestaan ​​uit twee grote ondergrondse ruimtes, elk met twee sporen en een centrale perimeter van 12 meter breed. Het platformniveau moet ongeveer 17 meter onder de SBB-doorgangen (hoofd- en westpassages) met de RBS-sporen liggen. Het RBS-distributieniveau is ontworpen om toegang te bieden tot langeafstands- en pendeltreinen en naar de stad.

De niveaus moeten met elkaar worden verbonden door roltrappen en liften. Als toegang is een nieuwe, 700 meter lange tweesporige tunnel gepland, die aftakt van de bestaande RBS Schanzentunnel. Deze nieuwe tunnel zal grotendeels onder het weg- en spoorgebied lopen. De RBS-tunnel onder het Länggassquartier is verlaten. Met de realisatie van het nieuwe station wordt de treinoperatie verlaten in het huidige RBS-station. De kamer is dus gratis voor elk ander gebruik.

De bouw van het nieuwe RBS-station begon in 2017 en de opening is gepland voor 2025.

Tramlijn 6

De voormalige lijn G werd in december 2010 overgedragen aan de dienstregelingwijziging Bernmobil , die ze met hun vroegere lijn 5 aan de nieuwe lijn 6 koppelden. Hierdoor ontstond een traagdiameterlijn van Bern Fischermätteli via het treinstation van Bern naar Worb. Omdat de bestaande negen trams van de RBS (Be 4/10) hiervoor niet toereikend zijn, moesten sommige combo's (Be 6/8) van Bernmobil worden aangepast aan de eisen van de spoorwegactiviteiten. Hiervoor waren ze onder meer uitgerust met treinbeveiliging, treinradio en signaalfluitjes. De RBS rijdt met zijn tramtreinen en tramgidsen namens Bernmobil, het personeel van Bernmobil rijd met de Combinos en sommige diensten op de RBS Be 4/10. Er zijn geen veranderingen in de werking van de infrastructuur.