station Amsterdam Sloterdijk

Amsterdam Sloterdijk

Afkorting Ass Opening 29 mei 1983 (tot 3 juni 1985 Sloterdijk Noord) Perrons 3 beneden, 1 boven (trein), 1 op apart viaduct (trein), 1 boven (metro) Perronsporen 6 beneden, 2 boven (trein), 2 op apart viaduct (trein), 2 boven (metro) Lijn(en) Amsterdam-Haarlem-RotterdamAmsterdam-Den HelderAmsterdam-Schiphol Metrolijn 50 Vervoerder(s) NS en GVB Reizigers 47.804 (2014) per dag

Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 50′ OL

Station Amsterdam Sloterdijk is een spoorwegstation in het noordwesten van de Nederlandse stad Amsterdam. Het station heeft een belangrijke functie als overstapstation, en heeft tien perronsporen.

Inhoud

1 Beschrijving

2 Geschiedenis

3 Toekomst

4 Overige

4.1 Café 'De Amsterdamsche Tram'

4.2 Trainlodge

5 Foto's

1. Beschrijving

Het hoofdgedeelte is een kruisingsstation met op maaiveldniveau de Oude Lijn Amsterdam – Haarlem (één perron met twee sporen: 7 en 8) en de spoorlijn Amsterdam – Den Helder (twee perrons met elk twee sporen: 3 en 4, en 5 en 6), op de eerste verdieping de stationshal, en op de tweede verdieping de spoorlijn Amsterdam – Schiphol (één perron met twee sporen, 11 en 12). Het nieuwste deel met één perron met spoornummers 9 en 10 ligt aan de Hemboog die beide lijnen verbindt. Het is een gescheiden gedeelte met een aparte ingang aan hetzelfde stationsplein. De sporen 1 en 2 bestaan niet voor de trein omdat bij de opening van het station deze nog bestonden op het oude station Sloterdijk.

Onder de naam Station Sloterdijk is het ook een metrostation van metrolijn 50 (Isolatorweg – Gein). De sporen lopen parallel aan de spoorlijn naar Schiphol en hebben de spoornummers 1 en 2. Het metrostation is via een traverse verbonden met de stationshal in het hoofdgedeelte van het treinstation.

Station Sloterdijk vervult een belangrijke functie in het forensenverkeer tussen Amsterdam en Noord-Holland. In de omgeving zijn in het Teleport genoemde gebied vele grote kantoren verrezen en er zijn plannen voor nog meer grootschalige nieuwbouw, een soort kleinere uitvoering van de Zuidas. Per dag stappen ongeveer 36.000 reizigers in of uit. Daarmee is dit het tiende station van Nederland, gemeten naar reizigersaantallen.

Het is een station met poortjes, alleen het Hemboogdeel. De metro heeft zijn eigen OV-chipkaartgebied.

2. Geschiedenis

Van 1890 tot 1905 bestond er aan de Oude lijn een halte "Sloterdijk", destijds nog gemeente Sloten. Op 3 juni 1956 werd nabij het dorp Sloterdijk aan de Spoorlijn Amsterdam – Haarlem een voorstadshalte geopend om een betere aansluiting van de westelijke stadswijken op het spoorwegnet te verkrijgen.

In 1983 werd het eerste deel van een nieuw station geopend, ten noordwesten van de bestaande locatie, aan de in dat jaar geopende omlegging van de spoorlijn via de Hemtunnel naar Zaandam. Dit station kreeg tijdelijk de naam Sloterdijk Noord, ter onderscheiding van het station aan de Oude Lijn dat Sloterdijk Zuid ging heten.

Nadat in 1985 ook de verlegging van de Oude Lijn via Sloterdijk Noord gereed kwam, werd het station Sloterdijk Zuid gesloten, en bleef alleen het huidige station Sloterdijk over.

In 1986 werd Sloterdijk een kruisingsstation op twee niveaus toen ook de nieuwgebouwde Westtak van de Ringspoorbaan naar Luchthaven Schiphol werd geopend. Het station telde nu acht perronsporen. De architect van het nieuwe station is Harry Reijnders.

In 1997 kwam ook de Ringlijn, metrolijn 50, naar Sloterdijk en kreeg zijn eindpunt bij de Isolatorweg. In 2003 kwam ten zuidwesten van het station Sloterdijk de Hemboog gereed, toen nog zonder stopplaats. De geplande perrons waren wegbezuinigd. In het kader van de plannen voor RegioNet zijn ze alsnog gerealiseerd in de jaren 2007 en 2008. Het nieuwe perron aan de Hemboog werd op 14 december 2008 in gebruik genomen.

Volgens het oorspronkelijke plan zou het een apart station Amsterdam Sloterdijk Hemboog worden. Het werd echter onderdeel van station Amsterdam Sloterdijk. Dit betreft de naamaanduiding, de spoornummering (aan de twee sporen werden de nog vrije nummers 9 en 10 toegekend), de vertrekstaten die in beide gedeelten alle treinen vermelden, en de 60-minutenregel.

3. Toekomst

In RegioNet hebben de provincie Noord-Holland, de Stadsregio Amsterdam, de gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat samen met de NS en ProRail plannen ontwikkeld voor het toekomstige openbaar vervoer rondom Amsterdam. NS, ProRail en de gemeente Amsterdam ondertekenden op 27 oktober 2009 een samenwerkingsovereenkomst voor de vernieuwing van het station. Samen investeren ze ruim 60 miljoen euro.

Er zou direct worden gestart met het ontwerptraject voor het nieuwe station Amsterdam Sloterdijk, dat naar verwachting in 2015 zou worden opgeleverd. Het stationsgebouw zou ingrijpend worden verbouwd. Er zou een nieuwe ingang komen en meer winkels en voorzieningen, waarvan de inrichting gebaseerd zou zijn op de nieuwe visie voor grote stations (naar het voorbeeld van station Leiden). Hiervoor werd het bus- en tramstation in november 2010 naar het Carrascoplein verhuisd en ontstond op het Orlyplein ruimte voor betere voorzieningen en een overkapping. Ook zou er een nieuwe fietsenstalling met ongeveer 3000 plaatsen komen. Het plan is echter (voorlopig) op de lange de baan geschoven en het is twijfelachtig of en wanneer deze verbouwing alsnog zal plaatsvinden.

Het oude busstation op het plein was nog lange tijd aanwezig en lag er verlaten bij. In 2015 werd het plein opnieuw ingericht met een tuin en meer groenvoorzieningen. Ook kwam er meer horeca.

4. Overige

4.1. Café 'De Amsterdamsche Tram'

foto: Café 'De Amsterdamsche Tram'

Sinds maart 2011 staat op het Carrascoplein de voormalige motorwagen 28 van de Wiener Lokalbahnen (afkomstig van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam) op een klein stukje tramspoor opgesteld als Café 'De Amsterdamsche Tram'. De donkerblauwe kleur herinnert aan de vroegere 'Blauwe Tram' naar Haarlem. Aanvankelijk stond de tram aan de zuidzijde van het plein bij de fontein maar werd later verplaatst naar de noordzijde van het plein tegenover spoor 7 aan de Changiweg. Inmiddels is de tram bijna niet meer zichtbaar door overkapping en afrastering van het terras voor en boven de tram.

4.2. Trainlodge

Op een nieuw aangelegd spoor langs de Changiweg buiten het normale tracé ten oosten van het station en ten zuiden van spoor 8 zijn een viertal voormalige slaaprijtuigen van de "Bergland express" van de Zwitserse spoorwegen geplaatst en een voormalig buffetrijtuig van de Belgische spoorwegen. In de rijtuigen bevinden zich elk elf compartimenten met drie bedden waarin het mogelijk wordt te overnachten. Ook komt er een restaurant en terras.

5. Foto's

(L) stationshal met Schiphollijnbuis. (M) kaartverkoop in de centrale hal. (R) Centrale hal met coffeecorner Julia's.

(L) station Amsterdam Sloterdijk, Westelijke buis of Hemboog. (M) Schiphollijn met overkapping, spoor 11 en 12. (R) buis voor metrolijn 50 (Isolatorweg – Gein. foto's: PN.M., 19-07-2015

station Amsterdam Sloterdijk op 9 oktober 2016.