Saarland

Saarland: administratieve divisies

Geografie

Saarland wordt begrensd door Frankrijk in het zuiden, het Groothertogdom Luxemburg in het westen en Rijnland-Palts in het noorden en oosten.

De deelstaat is genoemd naar de Saar, een rivier die stroomt van het zuiden naar het noordwesten. De Moezel vormt de grens met Luxemburg.

Bestuurlijke indeling

Saarland is onderverdeeld in zes Landkreise:

1.Merzig-Wadern

2.Neunkirchen

3.Regionalverband Saarbrücken

4.Saarlouis

5.Saarpfalz-Kreis

6.St. Wendel

Hier zijn de steden en hun stations:

Saarland

Saarland (historisch Saargebied) is met een oppervlakte van 2570 km² en 1,08 miljoen inwoners een van de zestien deelstaten (Bundesländer) in Duitsland. De hoofdstad is Saarbrücken. Saarland maakt pas sinds 1957 deel uit van de Bondsrepubliek (opgericht in 1949), vanwege pogingen van Frankrijk om dit gebied aan de grens dichter bij zichzelf te betrekken. Op 27 oktober 1956 werd door het Saarverdrag gesteld dat Saarland toestemming moest krijgen om zich bij de Bondsrepubliek Duitsland aan te sluiten, hetgeen gebeurde op 1 januari 1957. Dit wordt ook wel aangeduid als de Kleine Wiedervereinigung ('kleine hereniging', in tegenstelling tot de 'grote hereniging' met de DDR in 1990). Een belangrijke voorwaarde hiervoor was dat Duitsland de Moezel zou kanaliseren, wat voordelig was voor riviertransport van Franse waar. Een andere voorwaarde was dat Frans op scholen in Saarland als eerste vreemde taal gedoceerd zou worden. Dit laatste vindt nog steeds plaats. Ook de bruine 'toeristische' verkeersborden zijn in Saarland tweetalig Frans/Duits.