Valkenburg-Simpelveld

De lijn Valkenburg naar Simpelveld behoort deels aan Pro-Rail en deels aan de Zuidlimburgse Stoomtrein Maatschappij.

Het eerste stuk maakt deel uit van het door Veolia geëxploiteerde spoorlijn tussen Maastricht en Heerlen, vanaf station Schin op Geul is het traject van de ZLSM en is niet geëlektrificeerd.

Station Valkenburg

Station Valkenburg is het spoorwegstation van Valkenburg in de Nederlandse provincie Limburg. Het station is gelegen aan het traject Maastricht - Heerlen en geldt als het oudste nog bestaande van Nederland.

(L) stationsgebouw voorzijde (M) stationsgebouw spoorzijde (R) bijgebouwtje (LO) perronoverkapping middenperron

Het uit mergelblokken opgetrokken gebouw werd ontworpen door Jacobus Enschedé en werd geopend op 23 oktober 1853. Enschedé liet zich inspireren door het paleis van koning Willem II in Tilburg. In 1890 werden twee vrijstaande gebouwtjes aan de zijkanten gesloopt om plaats te maken voor langere vleugels.

Het gebouw, dat geklasseerd is als rijksmonument, is nog steeds als station in gebruik. In 2005 werd het station verpacht en in oude staat teruggebracht. Sindsdien is er een restauratie, een kiosk en een modeltreinenwinkel in gevestigd. In 2009 werden de ruimtes van de modeltreinenwinkel heringericht met een expositie over toeristisch Valkenburg, over de geschiedenis van de Heuvellandlijn en over de ZLSM. Eind 2009 is het contract opgezegd en zijn de modeltreinenwinkel, de kiosk van de ZLSM en de restauratie gesloten.

Aanvankelijk lag het station aan de lijn Aken - Maastricht, later kreeg het station aansluitingen naar Heerlen en Kerkrade (Miljoenenlijn). Alleen Heerlen – Maastricht is nu nog in reguliere exploitatie. De stations Houthem-Sint Gerlach en Schin op Geul aan deze lijn behoren ook tot de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Station Schin op Geul

Station Schin op Geul is het spoorwegstation van Schin op Geul. Het station heeft een stationsgebouw dat stamt uit 1913, en is een voorbeeld van een vorkstation.

Het station heeft een zeer beperkt aantal voorzieningen. Er is een kaartautomaat aanwezig, een onbewaakte fietsenstalling en parkeerplaatsen voor auto's. In het stationsgebouw zijn enkele wachtruimten. Tegenwoordig is in het stationsgebouw een restaurant gevestigd. Het gebouw is een rijksmonument.

toegang tot station Schin op Geul Aanzicht op de voorzijde station wachtkamer

station Schin op Geul, foto: 07-05-2015. Meer dan een station, maar ook thuis voor de bridgeclub en een klein museum van spooratributen zoals lampen, bellen, seinen.

ZLSM

De verbinding vanaf spoor 3 met de spoorlijn van en naar Maastricht werd in 1992 door de NS verbroken na de sluiting van het baanvak richting Simpelveld. De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij, die 1995 een museumdienst startte, had de wens om de exploitatie van Kerkrade Centrum naar Schin op Geul te verlengen naar Valkenburg. Deze wens werd op 21 januari 2007 in vervulling gebracht en ProRail herstelde de aansluiting. Door deze herstelling is station Schin op Geul weer een echt vorkstation. De ZLSM rijdt vanaf april 2007 door naar Station Valkenburg.

Het station heeft in totaal 4 sporen. Anders dan in Kesteren, zijn de sporen met de ingebruikname van het spoor naar Heerlen omgenummerd. Wat nu spoor 3 is, was vroeger spoor 2 en wat vroeger spoor 1 was, is thans spoor 4 en wordt zelden gebruikt als perron. Hier stopten vroeger de treinen van en naar Kerkrade via Simpelveld. De huidige situatie is:

Spoor 1: Stoptrein van Veolia naar Heerlen en Kerkrade Centrum

Spoor 2: Stoptrein van Veolia naar Maastricht en Maastricht Randwyck

Spoor 3: Museumtrein van ZLSM naar Station Valkenburg en Simpelveld.

Spoor 4: Rangeerspoor museumtrein ZLSM.

Station Wijlre-Gulpen

Station Wijlre-Gulpen werd geopend op 23 oktober 1853 als station aan de spoorlijn Spoorlijn Aken - Maastricht. Het oorspronkelijke stationsgebouw, daterend uit 1853, werd in 1959 gesloopt om plaats te maken voor een kleiner gebouw van het standaardtype Vierlingsbeek naar een ontwerp van Willem Kloos.

Bij de sluiting van het traject Station Kerkrade Centrum - Station Simpelveld op 29 mei 1988 werd ook dit station gesloten. Sinds 1995 maakt het station deel uit van het traject van de Miljoenenlijn van de ZLSM.

In de periode van 28 juni 1922 tot en met de opheffing in 5 april 1938 heeft er hier ook een halte gelegen aan de tramlijn Gulpen-Wijlre-Vaals als onderdeel van de tramlijn Maastricht-Vaals.

Naast stationsgebouw van de ZLSM, doet het station sinds 2012 dienst als snackbar. Tot die tijd was hier enkele jaren een adviesbureau gevestigd.

Station Eys-Wittem

Station Eys-Wittem (voorheen Station Eijs-Wittem) is het station van Eys (vroeger gespeld als Eijs), tegenwoordig een station van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Het station is gelegen aan de spoorlijn van Simpelveld naar Maastricht. Het station ligt aan de weg van Eys naar Wittem ter hoogte van de buurtschap Eyserhalte dat naar dit station verwijst.

Het eerste leven

Op 6 mei 1900 werd het station onder de naam Eijs-Wittem geopend als eerste van drie stations van het Standaardtype Eijs-Wittem in Limburg. Echter, het stationsgebouw was al sinds 1880 aanwezig. Het station was duur in gebruik en werd daarom op 15 mei 1938 gesloten. Het stationsgebouw bestaat nog altijd. Tot aan het einde van de exploitatie van de spoorlijn stopten enkele malen per jaar nog extra treinen op het station van Eijs-Wittem. Dit waren bedevaartstreinen met pelgrims op weg naar het klooster in Wittem.

Het tweede leven

In 1995 is de spoorlijn nieuw leven ingeblazen. De ZLSM rijdt met stoomtreinen tussen Kerkrade Centrum en Valkenburg. Het stationnetje in Eys, dat inmiddels eigendom is van particulieren, is sindsdien heropend onder de nieuwe naam station Eys-Wittem. De bediening van station Eys-Wittem is beperkt tot de rijdagen van de ZLSM.

Simpelveld

geschilderd plaatsnaambord

Station Simpelveld is het voormalige spoorwegstation van Simpelveld. Het station is geopend op 23 oktober 1853 en had oorspronkelijk een lengte van 100 meter. In 1975 werd het gedeeltelijk gesloopt, waarbij de goederenloods, diverse dienstruimten, de retirade en de wachtkamer verdwenen. Momenteel heeft het nog een lengte van 38 meter. Het station werd uiteindelijk gesloten voor wat betreft openbaar reizigersvervoer op 31 mei 1992. Tot die tijd hebben in het gebouw ook de manschappen van de Koninklijke Marechaussee brigade Simpelveld dienst gedaan. Als blijvende herinnering heeft de Koninklijke Marechaussee, op verzoek van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM), toestemming gegeven voor het plaatsen van een plaquette bij de ingang van de vroegere visitatiezaal (tegenwoordig restauratie).

foto: stationsgebouw aan de perronkant./klassieke beveiligingssysteem in het station

Eén van de twee woningen boven het station is in 1995 bij de komst van de ZLSM in gebruik genomen als kantoorruimte. De andere woning is nog tot begin 2009 bewoond geweest door een oud-NS-medewerker. Inmiddels heeft de ZLSM ook deze woning in gebruik als kantoor- en vergaderruimte.

Sinds januari 2007 heeft de toenmalige eigenaar NS Poort het stationsgebouw te koop gezet. ZLSM heeft destijds intensief onderhandeld met NS Poort om het gebouw aan te kopen, maar kreeg de financiering niet rond. NS Poort heeft toen station Simpelveld tegelijk met andere vastgoedbezittingen verkocht aan vastgoedinvesteerder Perron XL B.V. Op 18 oktober 2012 werd bekend dat de huidige eigenaar van het station Perron XL, de huurovereenkomst met ZLSM per 31 juli 2014 heeft opgezegd.

Er waren tot de sluiting van de Miljoenenlijn verbindingen met Maastricht (via Schin op Geul), Kerkrade en Aken. De verbinding met Kerkrade werd op 29 mei 1988 gesloten, die met Maastricht en Aken op 31 mei 1992.

Station Simpelveld is volledig klassiek beveiligd. De drie seinhuizen dragen zorg voor de bediening van de diverse wissels, (rangeer)seinen en overwegen. Post II in Simpelveld staat in verbinding met post T Wijlre middels handbediend blokstelsel.

seinpost II bij station Simpelveld. foto 07-05-2015

Soort/Type Trein Route Bijzonderheden

Stoomtrein Station Kerkrade Centrum - Halte Spekholzerheide - Station Simpelveld - Station Eys-Wittem - Station Wijlre-Gulpen - Station Schin op Geul - Station Valkenburg

Railbus Station Kerkrade Centrum - Halte Spekholzerheide - Station Simpelveld

Railbus Station Simpelveld - Halte Bocholtz - Halte Vetschau

Het station is vanaf 1995 in gebruik als startpunt en depot van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij met museumverbindingen naar Vetschau (Aken), Kerkrade, Valkenburg, Schin op Geul, Eys-Wittem en Wijlre-Gulpen. Er bevindt zich een restauratie, een winkeltje en een klein museum.

Het stationsgebouw is een rijksmonument, evenals de twee seinposten, de watertoren en de draaischijf. De draaischijf bestaat nog maar uit alleen de betonnen onderbouwconstructie en is van origine uit Duitsland afkomstig.

Station Eygelshoven Markt

Station Eygelshoven Markt is een station in Eygelshoven, aan de spoorlijn Heerlen - Herzogenrath (RB 20).

Afkorting Eghm

Type niet-geëlektrificeerd

Opening 1909

Sluiting 1952

Heropening 9 december 2007 Omgedoopt in Eygelshoven Markt.

Perronsporen 1

Lijn(en) Spoorlijn Sittard - Herzogenrath

Vervoerder(s) DB Regio

Coördinaten 50° 54′ NB, 6° 3′ OL

Station Eygelshoven Markt. (foto Wikipedia_Pieter Collet)

Inhoud

1 Oude station

2 Nieuw station

3 Treinverbindingen

4 Voor- en natransport

5 Sluiting

1. Oude station

Het oude station Eygelshoven werd geopend in 1909. Deze halte werd in de volksmond de kegelbaan genoemd. Het personenvervoer werd in 1952 gestaakt, omdat de Nederlandse Spoorwegen de lijn te onrendabel vond. Het oude stationsgebouw werd toen waarschijnlijk ook gesloopt. Het station aan de andere kant van het dorp, aan de spoorlijn Heerlen-Kerkrade, dat eerst station Hopel heette werd hierna omgedoopt in station Eygelshoven.

2. Nieuw station

In september 2007 werd begonnen met de aanleg van een nieuw station op deze locatie. Dit station is bij het begin van de dienstregeling van 2008, op 9 december 2007, in gebruik genomen. Opmerkelijk is, dat dit een van de weinige stations in Nederland is, waar geen Nederlandse exploitant stopt. Op het station was gedurende een jaar na de opening enkel een Duitse kaartautomaat op het perron aanwezig. Op 14 februari 2008 zijn in de Tweede Kamer een viertal Kamervragen omtrent het ontbreken van een NS-kaartautomaat aan de orde gekomen. Daaruit is naar voren gekomen dat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de onkosten voor het plaatsen

van dergelijke automaten zal vergoeden. Het Ministerie heeft er bij de Provincie Limburg op aangedrongen de automaten zo spoedig mogelijk te plaatsen. Na enige tijd werd duidelijk dat er geen dataverkeer mogelijk was voor een NS-kaartautomaat. Eind mei 2009 zijn deze voorzieningen alsnog aangebracht en sinds 3 juni 2009 is de NS-kaartautomaat in gebruik. Eind augustus 2014 is er een paal met OV-Chipkaartlezer geplaatst waardoor er met een chipkaart kan worden in- en uitgecheckt.