Italië

Het eerste land dat aan bod komt is Italië.

Tijdens onze vakantie in Salerno ben ik de volgende treinen en stations tegen gekomen, al heb ik ook wel eens iets gemist.

De hoofdgebruiker op het spoor in Italië is TrenItalia, in Lombardije de regionale spoorwegmaatschappij Trenord en in Emilia-Romagna de Ferrovie Emilia-Romagna. In vroegere jaren was er ook Ferrovie Nord Milano, maar dat is op gegaan in TrenItalia.

In Sud Tirol is de exploitaitie overgegaan in SAD die de lijnen langzaam weer rendabel heeft gekregen zoals onderstaand stukje aantoont.

De regering van Sud Tirol (Alto Adige) nam in december 2014 het principebesluit om de zestig kilometer lange Vinschgaubahn Meran - Mals te elektrificeren, Nadat de infrastructuur van de lijn in 2003 door de provincie Sud Tirol was overgenomen van de FS is de in 1987 gestaakte reizigersdienst op 5 mei 2005 gereactiveerd. De exploitatie is in handen van het provinciale vervoerbedrijf SAD, dat hiervoor acht GTW 2/6-treinstellen van Stadler inzet, Het aantal reizigers is ver boven de verwachtingen, waardoor capaciteitsproblemen ontstonden. Door de verwachte stijging van brandstofprijzen is het op langere termijn goedkoper de lijn te elektrificeren en nieuw materieel met meer capaciteit aan te schaffen. Tevens is het dan mogelijk om doorgaande diensten naar Bolzano aan te bieden, wat het aantal reizigers verder kan laten groeien. Het is nog niet bekend wanneer de elektrificatie voltooid is.

Amsterdam, 8-12-2016

‘Fyra-trein kan op hogesnelheidsnet Italië gaan rijden’

Hogesnelheidstrein

De staatsspoorwegen in Italië zouden overwegen de door NS afgewezen Fyra-treinen te kopen van Finmeccanica.

Door onze redacteur Marc Leijendekker

De door NS afgewezen Fyra-hogesnelheidstreinen gaan mogelijk binnenkort rijden in Italië. Volgens de gespecialiseerde website Ferrovie.it zijn de Italiaanse spoorwegen met het bedrijf Finmeccanica in onderhandeling over de aankoop.

Van de zestien Fyra-treinen die NS had besteld, waren er eind 2012 negen in Nederland afgeleverd. Ze waren een maand in bedrijf toen ze alsnog ondeugdelijk werden bevonden. Na een juridische procedure werd in maart 2014 afgesproken dat fabrikant AnsaldoBreda de treinen zou terugnemen. De eerste V250 Fyra, zoals de trein officieel heet, kwam in september 2014 weer terug in Italië.

AnsaldoBreda werd in november 2015 door moederbedrijf Finmeccanica verkocht aan Hitachi Rail Italy. Maar de Fyra’s die na terugkeer in Italië door de ingenieurs van AnsaldoBreda zijn aangepast, zijn eigendom gebleven van Finmeccanica. Die probeert daar een koper voor te vinden.

Volgens Ferrovie.it zijn er al tests gedaan met de Fyra, onder andere op het traject Milaan-Turijn. Italië heeft een goed functionerend hogesnelheidsnetwerk. Daarop rijden zowel de staatsspoorwegen (FS) als de particuliere concurrent Nuovo Trasporto Viaggiatori. Op een aantal trajecten, zoals Roma-Napels, liggen de snelheden rond 300 kilometer per uur of hoger. Maar FS zet ook treinen in die niet boven de 250 km komen, de maximumsnelheid van de Fyra.

Hier volgen types locs en treinen en een korte Wikipediaomschrijving.

Zie de subpagina's per type.