Nieuws Europa

Welkom op de site van modelspoorbaan Beverwijk gedeelte Europa.

Op deze site zet ik al mijn foto's van treinen welke ik in Europa gefotografeerd heb en soms van een andere fotograaf als dat meerwaarde is voor de informatie.

In dat geval hoop in de bronvermelding c.q. fotograaf te vermelden. De teksten komen hoofdzakelijk uit Wikipedia.

Op deze nieuwspagina vertel ik nieuws over het spoor in Europa, een nieuwe spoorlijn, station of ander kunstwerk, en helaas ook wel eens een ongeluk.

Het ongeluk laatst in Spanje met de hogesnelheidstrein bij Santiago de Compostella laat ik nog maar even zitten, evenals die met de goederentreinen in België.

Ik begin met de vermelding dat de spoortunnel onder de Bosporus in Turkije in gebruik is genomen, 30 oktober 2013.Inleiding op de site:

De onderverdeling is per land aangezien ook buitenlandse en internationale treinen in een land kunnen worden gespot.

Er is veel informatie verzameld in de vorm van foto's welke ik een plaats wil geven. De hoeveelheid heeft mij genoodzaakt te splitsen in verschillende sites, welke hieronder vermeld en verwezen staan.

Ik zal wel eens een trein missen, maar 24 uur langs de spoorbaan staan. 

contact: Msb.beverwijk@gmail.com

Met vriendelijke groet,

namens het team Modelspoorbaan Beverwijk,

Piet Molenaar

laatste update: 21-04-2024

Nieuws:

verwijzingen:

modelbaan Beverwijk en Kennemerland:

https://sites.google.com/view/treineninbeverwijk/home

treinensite Europa:

sites.google.com/site/treineneuropa 

treinensite Beverwijk:

https://sites.google.com/site/treineninbeverwijk/home

21-07-2021

De schade als gevolg van het wateroverlast met overstromingen in Duitsland, België en Zuid Limburg loopt in de miljarden euro's.  Ook het spoorbedrijf heeft grote schade die in de tientallen miljoenen zal lopen.

02-03-2020

Alstom: eerste proefritten met waterstoftrein geslaagd

Gepubliceerd op 02-03-2020 om 10:05. De eerste proefritten met een waterstoftrein tussen Groningen en Leeuwarden zijn goed verlopen. Dat meldt treinfabrikant Alstom maandag na afloop van diverse tests met het nieuwe type trein. Tijdens de proeven was er alleen testbemanning aan boord.Tijdens de ritten die in de nacht plaatsvonden werden er diverse functionaliteiten van de Coradia iLint-waterstoftrein getest. Vrijdagnacht werd met lage snelheden getest, waarbij er werd gekeken of de treindetectie goed functioneerde en op wat voor manier het voertuig door bochten reed. Zaterdag-, en zondagnacht werd er met de normale snelheid van 140 kilometer per uur gereden. Ook die proefritten zijn volgens Alstom goed verlopen.

Proefritten

De proefritten met de waterstoftrein zijn een samenwerking tussen spoorvervoerder Arriva, de provincie Groningen, Alstom, ProRail, Dekra en Engie. Engie levert de groene waterstof en de tankinstallatie. De tests maken onderdeel uit van de plannen van de samenwerkende partijen om het treinvervoer in Noord-Nederland te verduurzamen. Op dit moment wordt een deel van het vervoer nog met dieseltreinen uitgevoerd. Naast dat de waterstoftrein duurzaam is, is het voertuig ook stiller dan de huidige treinen.

De Coradia iLint-waterstoftrein rijdt in Duitsland al in de dienstregeling en stopt op de stations Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude. Nederland is het tweede land waar de waterstoftrein rijdt.

De testritten in de nacht duren nog tot en met 14 maart. Op zaterdag 7 maart is de waterstoftrein voor publiek te bekijken.

27-09-2017

Alstom en Siemens bereiken akkoord over fusie

Gepubliceerd, ProRailMagazine

Alstom en Siemens hebben een akkoord bereikt over een fusie. Dat melden de treinfabrikanten in een gezamenlijk persbericht. De nieuwe onderneming gaat verder onder de naam Siemens Alstom. Het bedrijf krijgt een beursnotering in Frankrijk en een hoofdkantoor bij Parijs. De fusie heeft als doel de concurrentie aan te gaan met de Chinese concurrent CRRC, die groter is dan Siemens, Alstom en Bombardier bij elkaar.

De combinatie heeft een omzet van 15,3 miljard en een bedrijfsresultaat (ebit) van 1,2 miljard euro. Siemens krijgt vijftig procent van de aandelen in de nieuwe onderneming. Henri Poupart-Lafarge zal Siemens Alstom gaan leiden. Het directieteam zal straks uit elf leden bestaan. Topman Jochen Eickholt van Siemens Mobility krijgt “een belangrijke verantwoordelijkheid” in het nieuwe bedrijf.

Fusie

De Frans-Duitse combinatie telt straks 62.300 werknemers in meer dan zestig landen. De fusie is goedgekeurd door het bestuur van Alstom en de Raad van Toezicht van Siemens. Ook de Franse regering steunt de samenvoeging van de bedrijven. Siemens was eerder ook al in gesprek met Bombardier over een fusie, maar zonder resultaat.

“De wereldwijde markt is de afgelopen jaren significant veranderd. Een dominante speler in China heeft de marktdynamiek veranderd en digitalisatie zal een impact hebben op de toekomst van mobiliteit”, aldus topman Joe Kaeser van Siemens AG. “Door de de expert teams van Siemens Mobility te combineren met die van ons zal de nieuwe entiteit een grote waarde creëren voor onze klanten, medewerkers en aandeelhouders”, aldus topman Henri Poupart-Lafarge.

Uiteindelijk is deze fusie tegen gehouden door de Europese Unie. Alstom beraad zich nu in een fusie met de Canadese treinbouwer Bombardier. (januari 2020)

Arnhem, 16 april 2017

Deze maand is Abellio, de dochteronderneming van NS, welke vooral in Duitsland actief is, is gestart met een rechtstreekse verbinding tussen Arnhem en Düsseldorf. Er kan nu dus rechtstreeks naar Emmerich gereden worden. De Flirt 3 treinen van Abellio zijn speciaal aangepast op de verschillende stroomwisselingen op het traject. Kosten treinkaartje naar Emmerich is 5 euro. TOP.

Oberhausen, 26-01-2017

Spoorpro: Een historisch moment. De Duitsers gaven vrijdag in Oberhausen het startsein voor de aanleg van het Derde Spoor. Na 25 jaar wordt er nu eindelijk gestart met de aanleg van het 73 kilometer lange spoor tussen Emmerich en Oberhausen. De spooruitbreiding zorgt ervoor dat het goederenvervoer per spoor vanuit de Rotterdamse haven naar het Europese achterland in de toekomst flink kan toenemen.

 Italië, 8 december 2016

‘Fyra-trein kan op hogesnelheidsnet Italië gaan rijden’

Hogesnelheidstrein

De staatsspoorwegen in Italië zouden overwegen de door NS afgewezen Fyra-treinen te kopen van Finmeccanica.

NRC: Door onze redacteur Marc Leijendekker

De door NS afgewezen Fyra-hogesnelheidstreinen gaan mogelijk binnenkort rijden in Italië. Volgens de gespecialiseerde website Ferrovie.it zijn de Italiaanse spoorwegen met het bedrijf Finmeccanica in onderhandeling over de aankoop.

Van de zestien Fyra-treinen die NS had besteld, waren er eind 2012 negen in Nederland afgeleverd. Ze waren een maand in bedrijf toen ze alsnog ondeugdelijk werden bevonden. Na een juridische procedure werd in maart 2014 afgesproken dat fabrikant AnsaldoBreda de treinen zou terugnemen. De eerste V250 Fyra, zoals de trein officieel heet, kwam in september 2014 weer terug in Italië.

AnsaldoBreda werd in november 2015 door moederbedrijf Finmeccanica verkocht aan Hitachi Rail Italy. Maar de Fyra’s die na terugkeer in Italië door de ingenieurs van AnsaldoBreda zijn aangepast, zijn eigendom gebleven van Finmeccanica. Die probeert daar een koper voor te vinden.

Volgens Ferrovie.it zijn er al tests gedaan met de Fyra, onder andere op het traject Milaan-Turijn. Italië heeft een goed functionerend hogesnelheidsnetwerk. Daarop rijden zowel de staatsspoorwegen (FS) als de particuliere concurrent Nuovo Trasporto Viaggiatori. Op een aantal trajecten, zoals Roma-Napels, liggen de snelheden rond 300 kilometer per uur of hoger. Maar FS zet ook treinen in die niet boven de 250 km komen, de maximumsnelheid van de Fyra.

Zevenaar, 20-10-2016 Ombouw stroomvoorziening grensovergang Zevenaar afgerond

Goederentreinen kunnen sinds deze week weer over twee sporen via de Betuweroute naar Duitsland rijden. Het noordelijke spoor van Zevenaar tot in Duitsland was het afgelopen half jaar afgesloten om de stroomvoorziening bij de grensovergang Zevenaar om te bouwen van 1500 Volt naar 25.000 Volt. In juli was eerder al het zuidelijke spoor omgebouwd. Ingenieursbureau Movares en spooraannemer Dura Vermeer hebben in opdracht van ProRail twee jaar lang aan dit omvangrijke spoorproject gewerkt. Het was voor het eerst dat een dergelijke ombouw van bovenleidingsspanning in Nederland is uitgevoerd.

Het ombouwproject bestond uit twee delen. Het eerste deel vond in 2015 plaats waarbij de sporen-layout werd gewijzigd en het treinbeveiligingssysteem aangepast. Bouwmanager Dirk van Ginkel van ProRail: “We hebben het ATB-eiland bij Zevenaar weggehaald en de installatie van het ERTMS beveiligingssysteem doorgetrokken zodat treinen niet meer hoeven om te schakelen naar twee verschillende systemen.”

afb. uit Spoorpro

In het tweede deel van het project werd het spoor tussen Zevenaar en de grensovergang voorzien van 25.000 Volt bovenleidingsspanning. In feite werden in dit project twee ‘eilanden’ in de route tussen de Maasvlakte tot aan de Duitse grens weggehaald.

“Het ATB-eiland bij Zevenaar werd verwijderd en de ERTMS-spoorbeveiliging is doorgetrokken, zodat treinen niet meer tussen verschillende systemen hoeven over te schakelen. En het ‘bovenleiding-eiland’ bij Zevenaar is weggehaald doordat de stroomvoorziening is omgebouwd naar 25.000 Volt.” Dat betekent in de praktijk dat internationale goederentreinen bij Zevenaar niet meer van bovenleidingsspanning hoeven te wisselen. Dat is een belangrijke verbetering van de doorstroming.

20 september 2016 Alstom onthult eerste waterstoftrein op InnoTrans

Gepubliceerd op 20-09-2016 ProRail

Alstom heeft dinsdag het prototype van de eerste waterstoftrein onthuld op de railvakbeurs InnoTrans in Berlijn. Het is de bedoeling dat deze duurzame treinen dieseltreinen op diverse regionale spoorlijnen in Europa gaan vervangen. Alstom is een van de eerste fabrikanten die een dergelijk type passagierstreinen heeft gebouwd.

De treinen hebben een opslag van waterstof en brandstofcellen op het dak van de rijtuigbakken. De brandstofcellen, waterstoftanks en overige installaties zijn componenten

zoals ook toegepast in moderne brandstofcelbussen. Tanken gebeurt langs de zijkant van het voertuig, op dezelfde manier als bij waterstofbussen. De waterstoftrein laadt

zichzelf tijdens de rit op op het geëlektrificeerde spoor. De energie die hiermee wordt opgewekt kan worden opgeslagen in de brandstofcellen. Met deze energie kan de trein

vervolgens ook op de niet geëlektrificeerde stukken rijden. Voor het prototype is de Coradia Lint 54 als voorbeeld genomen.

Gelijktijdig met de proeven van Alstom loopt een onderzoek naar de ombouw van de dieseltreinen GTW 2/6 en GTW 2/8 van Stadler, die op dit moment in de provincies Groningen en Friesland rijden, naar batterijtreinen. In dit onderzoek worden ook de bevindingen van Alstom meegenomen.

1 juni 2016 Gotthardtunnel op spectaculaire wijze geopend

(tekst en foto Pro Rail)

De Gotthard-basistunnel in Zwitserland is woensdag na zeventien jaar bouwen feestelijk in gebruik genomen.  Dat gebeurde met veel spektakel en onder aanwezigheid van internationale hoogwaardigheidsbekleders, onder wie minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

Door de spoortunnel kunnen 260 treinen per dag van maximaal 740 meter. rijden De tunnel is 57 kilometer en is daarmee de langste spoortunnel ter wereld. Het project heeft in totaal 18 miljard euro gekost.

Spoortunnels

Met de nieuwe basisspoortunnels wordt een vlakke verbinding door de Alpen gerealiseerd; de noord-zuidcorridor (Corridor Rhine-Alpine). Deze maand gaan de eerste treinen rijden door de nieuwe Gotthard-spoortunnel. Eind 2016 is hij volledig operationeel. Met de basistunnels wordt op milieuvriendelijke wijze ruimte geboden aan de groeiende mobiliteit. Goederen kunnen nu nog sneller en efficiënter per spoor, in plaats van over de weg, vervoerd worden.

dinsdag 29 april 2014 Siemens stelt voorwaarden aan bod op Alstom 

Het Duitse concern Siemens heeft dinsdag laten weten een bod op Alstom te willen uitbrengen, mits het Franse concern bereid is aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo wil Siemens inzage in de boeken van Alstom en vier weken de tijd om met het management te praten. Op deze manier hoopt het Duitse bedrijf een betere kijk te krijgen op de Franse onderneming. 

Als er een deal komt, dan krijgt Alstom een deel van de Duitse treintak. Het zou dan gaan om het deel van de treintak dat hogesnelheidstreinen maakt, bijvoorbeeld de ICE. Momenteel bouwt Siemens voor DB de Velaro, een nieuwe versie van de ICE. Voor Eurostar worden soortgelijke treinen gemaakt. Alstom is vooral bekend om zijn TGV en om de opvolger AGV. Als Alstom ook de ICE mag gaan maken wordt de fabriek verreweg de grootste speler op de hogesnelheidsmarkt. In ruil voor de treinentak wil Siemens de energiedivisie van Alstom overnemen. 

Eerder op dinsdag zei de Franse minister van Economische Zaken Arnaud Montebourg dat Siemens al op het punt stond om een bod op Alstom uit te brengen. Het Duitse concern zou met zijn bieding de concurrentie aangaan met het Amerikaanse General Electric (GE), dat al eerder zijn interesse in de energietak van het Franse bedrijf bekend had gemaakt. De belangstelling van GE leidde tot ophef binnen de Franse regering, die vreest voor verlies van werkgelegenheid en kennis in Frankrijk. 

Maandag sprak de Franse president François Hollande met zowel de topman van GE als met het bestuur van Siemens. Ook bleek toen dat er politiek topoverleg plaatsvond tussen Frankrijk en Duitsland over een krachtenbundeling van Siemens en Alstom, wat de voorkeur van de Franse regering zou genieten boven een overname van Alstom door GE.  

Overigens meldden ingewijden maandag dat Alstom op zeer korte termijn overnamegesprekken zal beginnen met GE, ondanks een mogelijk het tegenbod van Siemens. Het bedrijf zou nog wel bereid zijn biedingen van andere partijen in overweging te nemen. Het bod van GE waardeert Alstom in zijn geheel op circa 13 miljard dollar, circa 9,4 miljard euro, exclusief schulden. Siemens zou volgens bronnen bereid zijn om dat op zijn minst te evenaren.

Istanbul-30 oktober 2013 Spoortunnel onder Bosporus 

 

De eerste tunnel die Europa en Azië verbindt wordt vandaag officieel geopend. Onder de Bosporus door in het Turkse Istanbul loopt de Marmaraytunnel, waar vanaf vandaag treinen doorrijden. Volgens premier Erdogan is de tunnel niet alleen van lokaal belang, het is zelfs een verbinding tussen Londen en Peking. 

De tunnel is een huzarenstukje. Hij ligt op bijna 60 meter diepte en is 1,4 kilometer lang. Het grootste risico zijn aardbevingen, want de tunnel ligt langs een geografische breuklijn. Maar volgens de minister van transport Binali Yildrim kan de tunnel aardbevingen met een kracht van 9 op de schaal van Richter aan. "De tunnel is de veiligste plek in Istanbul", zei Yildrim in de Turkse krant Hurriyet Daily.  

Nederzetting  

Eigenlijk had de tunnel al in 2009 klaar moeten zijn, maar archeologische vondsten vertraagden het project fors. Zo werd onder andere een nederzetting gevonden die bewijst dat Istanbul niet 6500 maar ruim 8000 jaar oud is. Ook werden er resten van een historische haven en dertig Byzantijnse schepen gevonden. 

De tunnel is een belangrijk onderdeel in de spoorverbinding tussen het Aziatische en Europese deel van Istanbul. Dat traject moet uiteindelijk 63 kilometer lang worden. De reis tussen het meest oostelijke en het westelijk station van Istanbul kan dan in ongeveer een uur en drie kwartier afgelegd worden. Dat is de helft van de tijd die nu nodig is.  

Symbolische dag  

De opening vandaag is op een symbolische dag, namelijk de 90e verjaardag van de Turkse republiek. Onder meer de Japanse premier Shinzo Abe is erbij aanwezig, want de Bank of Japan heeft de tunnel voor een groot deel gefinancierd.  

Aan de tunnel voor auto's wordt nog gewerkt, die moet in 2015 klaar zijn. Rond die tijd zal ook de derde brug over de Bosporus klaar zijn, wat de verkeersdrukte in Istanbul flink moet verminderen  

foto: De aanleg van de tunnel in 2010     foto: eerste trein door de tunnel