România, granițe doar cu fluturători ai Rusiei


https://romanialibera.ro/op-ed/opinii/romania-granite-doar-cu-fluturatori-ai-rusiei/


I-am văzut pe conducătorii țării noastre manifestând optimism după ce NATO și-a trimis trupe în România.

Nu am văzut însă niciun analist de politică externă sau “specialist” în geopolitică să vorbească despre izolarea României între țări ce iubesc – în adevăratul sens al cuvântului – Rusia și, să spunem, cel puțin, nu apreciază atât de mult America sau Uniunea Europeană.

Știm că Bulgaria are un președinte care apreciază mult Rusia.

Probabil de aceea NATO a trimis trupe și acolo, pentru a mai masca dragostea sovietică a unei țări membre a UE.

Când vine vorba despre Ungaria, nu se mai poate ascunde opinia lui Orban.

O simplă vizită în capitala Serbiei, Belgrad, ar arăta oricui cum la mai toate instituțiile publice, alături de drapelul țării vecine României este arborat și cel al Rusiei.

Până și tarabagii care comercializează tot soiul de suveniruri în parcul central din Belgrad, pe lângă căni și magneți de frigider cu imagini din capitala Serbiei și fulare cu Partizan sau Steaua Roșie, vând și stegulețe cu drapelul Rusiei.

Aceasta este o imagine generală din capitala unei țări vecine despre care se spune că ar vrea în NATO și UE.

În ultimii ani, ambasadorii Serbiei la București au tot spus că România are doar doi prieteni în această zonă: Serbia și Marea Neagră.

Probabil că această aserțiune nu este departe de adevăr, dar rămâne de văzut cum se înclină balanța când se compară prietenia cu România și aprecierea față de Rusia.

Să nu uităm că și noi am lăsat prietenia puțin mai jos când am lăsat avioanele americane să străbată spațiul nostru aerian pentru a “proteja” așa numitul Kosovo.

În același timp, freamătele interne între UE și Rusia din Moldova și Ucraina sunt bine cunoscute.

România va rămâne mereu o enclavă latină într-o mare slavă, iar acest lucru se va simți în politicile exterene ale țării noastre.

Nu spun că admirația vecinilor noștri ar reprezenta un pericol pentru România, dar nici nu sugerează că am putea să ne bazăm nici pe un sprijin real din partea lor, în cazul în care Rusia ar ajunge la granițele României.