aventurile lui putin


Da, dom’le, da’ și americanii…”. Da, și americanii. Și americanii au făcut prostii, în ultimele decenii, dar hai să mai rămânem puțin la Mama Rusia, că prea-i plâng de milă propagandiștii. “Putin n-a mai suportat umilințele Occidentului”. „Și-au căutat-o”. “L-au zgândărit”. “Rușii de ce-s criminali de război, că au invadat Ucraina, și americanii nu?”. “De ce sunt pedepsiți rușii, da’ americanii n-au fost, după Irak și Afganistan?”.

Am o veste bună pentru oamenii ăștia: rușii și Putin nu sunt criminali de război de câteva săptămâni, de când mențin pacea în Ucraina, și uite că nu i-a pedepsit nimeni până acum.

În primul război cecen (1994-1996), trupele de menținere a păcii din Rusia au folosit inclusiv bombe cu dispersie. În 3 ianuarie 1995, au lansat 18 astfel de bombe în orașul Shali. Au nimerit o piață, o benzinărie, un spital, un cimitir și o școală.

În aprilie 1995, în satul Samashki, peste 100 de civili au fost uciși de trupele speciale OMON. Rușii au împușcat tot ce mișca, au aruncat grenade în subsolurile în care se ascundeau locuitorii, majoritatea femei, oameni în vârstă și copii, și au incendiat casele cu aruncătoare de flăcări.

Din decembrie 1994 până în martie 1995, au asediat capitala țării, Groznîi. Erau convinși că vor termina treaba în două ore. Le-a luat trei luni. Au omorât 27.000 de oameni, dintre care în jur de 5.000 de copii. Au ucis, dar au și distrus: primul atac a fost cel mai intens bombardament în Europa, după cel care a distrus Dresda, în februarie ‘45.

450.000 de persoane, adică 45 la sută din populația Ceceniei, și-au părăsit casele. Între 30.000 (zic rușii) și 80.000 de oameni (conform organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului) au fost omorâți.

Rușii au făcut treabă bună și în al doilea război ruso-cecen (1999-2000). Au folosit bombe cu dispersie în satul Elistanzhi. În jur de 40 de morți – cel puțin nouă copii, care se aflau la școală. Au trimis rachete balistice într-o piață aglomerată din Groznîi – peste 140 de civili morți. Au atacat cu rachete și au tras în convoaie de refugiați. Au executat, au violat femei și bărbați (în Alkhan-Yurt, Novye Aldi, Staropromyslovsky) și au bombardat un convoi de militari care voiau să se predea, la Katyr-Yurt. Au intrat într-un spital și au împușcat șase oameni de la Crucea Roșie. Au asediat din nou Groznîi, timp de o lună jumătate, și au omorât între 5.000 și 8.000 de civili. Au folosit bombe termobarice („cu vid”), care distrug adăposturi, clădiri și buncăre, aspiră oxigenul din aer ca să genereze o explozie puternică și o undă de presiune mare, care rupe plămânii sau provoacă sufocarea oamenilor. Bilanțul celei de-a doua operațiuni speciale: între 50.000 și 80.000 de morți. Dintre cele 428 de sate din Cecenia, 380 au fost bombardate. 57 de gropi comune au fost descoperite până acum.

În 12 zile, cât a durat excursia armatei ruse în Georgia, în august 2008, au murit aproape 400 de civili. Rușii au atacat oameni care fugeau din Osetia de Sud și din districtul Gori, au bombardat zone populate și, ca să fie o petrecere adevărată, s-au distrat și cu câteva bombe cu dispersie. Peste 200.000 de oameni au fugit din calea războiului.

În 2015, Rusia a sărit să-i dea o mână de ajutor dictatorului Bashar al-Assad. Și i-a dat cum știe mai bine: lovind școli, spitale și cartiere de locuințe. Uneori, după ce terminau de bombardat, avioanele rusești făceau o buclă și îi ținteau și pe oamenii care încercau să-i ajute pe răniții din prima serie.

Între mai și iulie 2019, bombardamentele rușilor au ucis peste 500 de civili în asaltul asupra Idlib. În iulie 2019, au bombardat o piață și au ucis cel puțin 40 de oameni. În august, au atacat tabăra de refugiați Hass și au ucis 20 de civili. La Alep, au folosit arme cu dispersie și arme incendiare, în zone dens populate. Bilanț: cel puțin de 20.000 de morți, inclusiv peste 8.000 de civili.

De aproape zece ani, Republica Centrafricană e în război civil. Rusia e reprezentată cu cinste și aici, prin intermediul mercenarilor din grupul Wagner, despre care unii spun că e o armată “particulară”, iar alții cred că e o organizație care face treburile murdare ale Ministerului rus al Apărării și ale GRU (Direcția Principală de Informații). Sunt băieții care au primit misiunea de a-i captura pe liderii ucraineni, în frunte cu președintele Zelenskyy și frații Klitschko.

“Proprietarul” grupului este Yevgeny Prigozhin, „bucătarul” lui Putin. Prigozhin este un cetățean care a făcut nouă ani de pușcărie, în anii ’80, în URSS, pentru jaf armat, iar de mulți ani organizează toate aniversările descreieratului de la Kremlin și câștigă miliarde de ruble din contracte pentru livrarea de mâncare oriunde se poate livra mâncare. În 2012, a primit un contract de 1,2 miliarde de dolari, pentru a-i hrăni pe soldații ruși. I-a hrănit și pe copiii din grădinițele și școlile din Moscova. A gătit așa de bine că a cauzat o epidemie de dizenterie.

Dar să nu uităm de ce am venit: numai anul ăsta, în 16 și 17 ianuarie, băieții lui Putin au omorât cel puțin 65 de civili, în două sate din Republica Centrafricană.

În Ucraina, războiul n-a început în 24 februarie 2022, ci cu opt ani în urmă. Până la sfârșitul anului trecut, în Donbas au murit aproape 4.000 de civili – din ambele tabere.

Când îți vine să zici “România să fie neutră”, dă o fugă până la Kyiv sau Mariupol. Sau aruncă o privire peste poza asta, în care apar niște soldați ruși care se odihnesc după o zi grea, în Groznîi.