BREAKING Blinken prezintă scenariul invaziei ruse în Ucraina: Vor inventa un motiv – un fals atac terorist sau un cimitir fals cu ruși uciși în Donbas, vor constata ”genocid”. Urmează campania mediatică și decizia de a apăra cetățenii ruși din Ucraina

Secretarul american de Stat Antony Blinken a prezentat joi la Consiliul de Securitate al ONU un posibil scenariu al invaziei ruse în Ucraina, potrivit CNN.

”Mai întâi, Rusia plănuiște să inventeze un motiv pentru atac. Nu știm exact ce formă va avea. Poate fi un un fals atac terorist în Rusia sau fie descoperirea unui cimitir fals cu ruși uciși în masă în Donbas. Rusia va descrie acest lucru ca purificare etnică sau genocid. În ultimele zile, Rusia a început deja să răspândească unele dintre aceste idei pentru a-și pregăti populația și pentru a pregăti terenul pentru război”, a spus Blinken la ONU.

”Astăzi, acest lucru s-a intensificat în media controlată de statul rus. Am auzit și astăzi aceste alegații. Apoi, guvernul rus se va reuni – în mod teatral, la cel mai înalt nivel, într-o situație de criză și va decide că Rusia trebuie să răspundă și să își apere cetățenii ruși din Ucraina”, a mai spus Blinken la ședința ONU.

Cât despre forma pe care o va îmbrăca agresiunea Rusiei, Blinken a spus că ar putea fi ”atacuri convenționale, atacuri cibernetice și ar putea ținti grupuri specifice de ucraineni”.



Blinken la ONU: Există dovezi clare ale intenției unui atac al Rusiei. „Miza depășește cu mult Ucraina”

16 februarie, 2022

Rusia a mobilizat circa 150.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.


Antony Blinken, în fața Consiliului de Securitate al ONU: Criza Rusia-Ucraina, într-un „moment periculos”. Sunt aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus despre criza dintre Ucraina și Rusia că se află într-un „moment periculos”, în discursul său susținut în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, la New York.

„Cea mai iminentă amenințare la adresa păcii și securității este agresiunea care se profilează a Rusiei împotriva Ucrainei. Miza depășește cu mult Ucraina. Acesta este un moment de pericol pentru viața și siguranța a milioane de oameni, precum și pentru fundamentele Cartei Națiunilor Unite și ordinea internațională bazată pe reguli care păstrează stabilitatea la nivel mondial”, a spus Blinken.

„Trebuie să arătăm ceea ce Rusia îi face Ucrainei în acest moment”, a spus el.

Blinken a spus că informațiile pe care le deține indică în mod clar că acumularea forțelor ruse dovedește clar intenția unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei în „zilele următoare”.

El a spus că vorbește la Națiunile Unite despre Rusia și Ucraina „nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul”.

„Sunt astăzi aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul. Informațiile pe care le-am prezentat aici sunt validate de ceea ce am văzut derulându-se la vedere în fața ochilor noștri timp de luni de zile. Și amintiți-vă că, în timp ce Rusia a luat în derâdere în mod repetat avertismentele noastre, numindu-le melodramă și prostii, ei au acumulat în mod constant peste 150.000 de soldați la granițele Ucrainei, precum și capacități de a conduce un asalt militar masiv. Nu doar noi vedem asta. Aliații și partenerii văd același lucru", a spus Blinken.

El a cerut Rusiei să folosească diplomația ca soluție la criză.

„Și Rusia nu aude doar de la noi. Corul vocilor internaționale a devenit din ce în ce mai tare", a spus oficialul american.

„Dacă Rusia nu invadează Ucraina, atunci vom fi ușurați că Rusia și-a schimbat cursul și și-a dovedit că predicțiile noastre sunt greșite. Acesta ar fi un rezultat mult mai bun decât cursul pe care ne aflăm în prezent și vom accepta cu bucurie orice critică pe care oricine ni le-ar aduce”, a adăugat Blinken.

El a spus că i-a trimis o scrisoare ministrului rus de externe Serghei Lavrov, în care îi propune să se întâlnească săptămâna viitoare în Europa.

El propune, de asemenea, întâlniri ale Consiliului NATO-Rusia și ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

„Aceste întâlniri pot deschide calea pentru un summit al liderilor cheie în contextul dezescaladării pentru a ajunge la înțelegeri cu privire la preocupările noastre reciproce de securitate. În calitate de diplomați principali pentru națiunile noastre, avem responsabilitatea de a face toate eforturile pentru ca diplomația să reușească, să nu lăsăm nimic, nicio piatră diplomatică neîntoarsă”, a spus el.

El a spus că Rusia va răspunde probabil că SUA „alimentează isteria”.

„Guvernul rus poate anunța astăzi dincolo de orice dubiu că Rusia nu va invada Ucraina, afirmat clar, spus clar întregii lumi și apoi să o demonstreze retrăgându-și trupele, tancurile, avioanele înapoi în hangare și trimițând diplomații la masa negocierilor. În zilele următoare, lumea își va aminti acel angajament. Sau refuzul de a-l îndeplini", a conchis el.


18:24

Linda Thomas Greenfield: Rusia se îndreaptă către o invazie iminentă. De aceea l-am rugat pe Antony Blinken să se adreseze Consiliului de Securitate al ONU

Secretarul de stat Antony Blinken va vorbi la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite despre „amenințarea Rusiei la adresa păcii și securității”. SUA susțin că dovezile arată că Rusia „se îndreaptă spre o invazie iminentă” a Ucrainei, motiv pentru care Blinken se va adresa Consiliului de Securitate al ONU din New York.

„După o serie de conversații cu Casa Albă, cu Consiliul Național de Securitate și cu Departamentul de Stat, l-am rugat pe secretarul Blinken să vină să vorbească direct cu Consiliul de Securitate al ONU în drum spre München despre situația gravă din Ucraina”, a spus joi ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

„Scopul nostru este să arătăm gravitatea situației”, a spus ea. „Dovezile de pe teren sunt că Rusia se îndreaptă către o invazie iminentă. Acesta este un moment crucial. Reuniunea Consiliului de azi dimineață nu ar trebui să ne distragă atenția de la acest fapt – ar trebui să se concentreze asupra a ceea ce se întâmplă chiar acum în Ucraina”.

„De aceea, secretarul Blinken vine la New York pentru a semnala angajamentul nostru intens față de diplomație, pentru a oferi și a sublinia calea către dezescaladare și pentru a arăta lumii că facem totul – tot ce putem pentru a preveni un război”, a spus ea.


18:17

Joe Biden: Un atac rusesc asupra Ucrainei, posibil în zilele următoare

Președintele Joe Biden a avertizat joi că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea începe în zilele următoare și a susținut că Moscova ar putea oricând crea un pretext de război.

Deși a susținut că există, în continuare, o „cale diplomatică” menită să evite conflictul, el a folosit un limbaj dur pentru a prezice violența iminentă.

„Este foarte mare”, a spus Biden când a fost întrebat cât de ridicat este nivelul de amenințare pentru o invazie rusească în Ucraina. „Este foarte mare pentru că nu și-au mutat niciuna din trupele lor”, a spus el înainte de a pleca în Ohio.

„Au mutat mai multe trupe - numărul unu. Numărul doi: avem motive să credem că sunt implicați într-o operațiune de dezinformare pentru a crea un pretext, o scuză, ca să poată invada. Fiecare indiciu pe care îl avem este că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a spus Biden.


18:02

Departamentul de Stat al SUA: Vedem un efort semnificativ de a promova propaganda împotriva Ucrainei, NATO și SUA, ca să creadă în mod fals că Ucraina – nu Rusia – este de vină pentru tensiunile crescute în regiune

Marea Britanie, SUA și NATO avertizează că informațiile despre bombardamente în regiunea Donbas/Ucraina ar putea face parte dintr-un efort rusesc de dezinformare pentru a construi pretexte care să justifice invadarea Ucrainei.

Ei spun că Rusia ar putea încerca să pună la cale un astfel de pretext pentru a justifica atacarea Ucrainei

Rusia spune că informațiile despre escaladarea tensiunilor sunt îngrijorătoare, dar acuză Occidentul de isterie.

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a postat pe pagina sa joi, pe 17 februarie, sub titlul „Dezarmarea dezinformării, misiunea noastră comună” o serie texte care aparțin președintelui SUA, Joe Biden, și secretarului de stat Antony Blinken despre relația dintre adevăr-minciună și putere.

„Dezinformarea este una dintre cele mai importante și de anvergură arme ale Kremlinului. Rusia a operaționalizat conceptul de competiție contradictorie perpetuă în mediul informațional prin încurajarea dezvoltării unui ecosistem de dezinformare și propagandă”, se spune într-unul dintre aceste texte asumat de Antony Blinken.

„Vedem un efort semnificativ de a promova propaganda împotriva Ucrainei, NATO și SUA. Acestea includ operațiuni maligne pe rețelele de socializare, utilizarea mijloacelor media online deschise și ascunse, intoxicarea și dezinformarea în programele TV și radio, găzduirea de conferințe menite să-i influențeze pe participanți să creadă în mod fals că Ucraina – nu Rusia – este de vină pentru tensiunile crescute în regiune și valorificarea operațiunilor cibernetice pentru a deforma instituțiile media și a efectua operațiuni de „hack and release” – adică piratare și apoi eliberarea de date și comunicații private.”

Moscova amenință cu măsuri de natură tehnico-militară

La rândul său, Moscova a declarat că SUA nu au dat un răspuns constructiv la propunerile sale de „garanții de securitate” și că ar putea lua „măsuri tehnico-militare” ca răspuns, se arată în răspunsul scris al Rusiei către SUA, potrivit agenției de presă Interfax.

„Declarăm că partea americană nu a dat un răspuns constructiv la elementele de bază ale proiectului de tratat cu Statele Unite ale Americii întocmit de partea rusă privind garanțiile de securitate”, a spus Moscova în document, relatează Interfax.

„În absența unei dispoziții din partea americanilor de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic pentru a ne asigura securitatea față de Statele Unite și aliații săi, Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a unor măsuri de natură militaro-tehnică”, documentul spune.

Ministerul britanic al Apărării: Prezența militară rusească de la granițele Ucrainei poate susține oricând o invazie fără avertisment

Rusia menține o prezență militară semnificativă menită să poată susține o invazie fără avertisment suplimentar, transmite ministerul britanic al Apărării, care oferă imaginea din satelit a posibilei „axe de invazie a președintelui Putin”.

„El încă poate alege să prevină conflictele și să păstreze pacea”, spune sursa citată.


17:10

Rusia l-a expulzat pe numărul doi din Ambasada SUA la Moscova

SUA au confirmat că Rusia a expulzat un înalt diplomat de la ambasada sa din Moscova, numind această mișcare ca una provocatoare, menită să escaladeze criza între Rusia și Vest.

Rusia l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului SUA Bart Gorman, al doilea cel mai înalt oficial al ambasadei - dar Moscova nu a spus încă de ce.

Departamentul de Stat al SUA spune că acțiunea Moscovei a fost „neprovocată și considerăm acest lucru un pas de natură să escaladeze [tensiunile] și luăm în considerare răspunsul nostru”.

„Solicităm Rusiei să pună capăt expulzărilor fără temei ale diplomaților și personalului american și să lucreze productiv pentru a ne reconstrui misiunile”, spune Departamentul de Stat.

„Acum, mai mult ca niciodată, este esențial ca țările noastre să aibă personalul diplomatic necesar pentru a facilita comunicarea între guvernele noastre”.

14:35

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat îngrijorările Occidentului privind o posibilă încercare a Moscovei de a fabrica un pretext pentru a a ataca Ucraina. Stoltenberg s-a referit inclusiv la incidentele armate din cursul zilei de joi din regiuna Donbas.

”Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să creeze un pretext, o scuză pentru un atac armat la adresa Ucrainei. Nu avem încă informații clar, dar știm că Rusia a trimis la granițe cele mai numeroase trupe din ultimele decenii. Sunt foarte mulți ofițeri de informații ruși care operează în Ucraina. Monitorizăm îndeaproape ce se întâmplă”, a declarat Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă.

„Astăzi aliații au confirmat că ușa NATO rămâne deschisă și că o decizie de intrarea unei țări în NATIO este la latitudinea membrilor NATO și a nimănui altcuiva. Dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriul drum este absolut fundamental pentru securitatea europeană și transatlantică și trebuie să fie respectată”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a mai spus că alianții NATO și-au subliniat susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei și Georgiei. „Nu putem accepta să revenim la perioada sferelor de influență, când marile puteri dictau și intimidau”.

NATO rămâne deschis spre a purta un dialog de bună credință cu Rusia, a arătat Stoltenberg.

12:54

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că situația „escaladează” în regiunea Donbas și a vorbit despre „potențialul uriaș de atac al forțelor ucrainene”.

Autoritățile ucrainene acuză separatiștii pro-ruși că au tras asupra satului Vrubivka din regiunea Lugansk. Administraţia Militară Civilă a Oraşului Popasna precizează într-o postare pe Facebook că obuzele au lovit un liceu și mai multe clădiri rezidențiale din localitate. De asemenea, o conductă de gaz de înaltă presiune ar fi fost fost spartă.

Autoritatea locală mai transmite că la momentul atacului se aflau în unitatea de învățământ 30 de elevi și 14 angajați ai instituției.

Observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au confirmat că s-au înregistrat joi mai multe incidente cu obuze în apropierea liniei de contact dintre forțele guvernamentale din estul Ucrainei și separatiștii proruși din Donbas.

Ministrul ucrainean de Externe a declarat că a fost atacat un sat din apropierea liniei de contact cu zonele separatiste. Acesta a făcut un apel către toți partenerii să condamne „această încălcare gravă a acordurilor de la Minsk de către Rusia”.

10:03

Separatiştii din estul Ucrainei, sprijiniţi de Rusia, au anunţat joi că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, acuzaţia fiind însă respinsă de Kiev, informează Reuters.

„Forţele armate ale Ucrainei au încălcat cu cruzime regimul de încetare a focului, utilizând armament greu care, conform Acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retras”, spune o declarație a reprezentanților autoproclamatei Republici Populare Lugansk”.

Armata ucraineană a respins acuzaţia, susţinând că de fapt rebelii proruși sunt cei care încalcă încetarea focului. „În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat telefonic, pentru Reuters, un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene

.23:44

16.2.2022

Declarație a miniștrilor apărării NATO cu privire la situația din Ucraina și din jurul ei

Miniștrii apărării din statele membre NATO, reuniți miercuri la Bruxelles, au dat publicității o declarație în care-și exprimă „profunda îngrijorare” față de acumularea rusească de trupe la granița cu Ucraina și în Belarus.

„Îndemnăm Rusia, în cei mai puternici termeni posibili, să aleagă calea diplomației”, se spune în declarația miniștrilor Apărării din statele membre NATO.

Aceștia îi cer Rusiei să-și „retragă forțele din Ucraina, în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale.”

„Acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice. În consecință și pentru a asigura apărarea tuturor Aliaților, desfășurăm forțe terestre suplimentare în partea de est a Alianței, precum și mijloace maritime și aeriene suplimentare, așa cum au anunțat Aliații, și am sporit pregătirea forțelor noastre. Măsurile noastre sunt și rămân preventive, proporționale și împotriva escaladării. Suntem pregătiți să ne consolidăm și mai mult postura defensivă și descurajatoare pentru a răspunde tuturor situațiilor neprevăzute”, se spune în textul declarației.

Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Suntem uniți pentru a ne apăra unul pe celălalt.

„NATO rămâne angajată față de principiile fundamentale care stau la baza securității europene, inclusiv că fiecare națiune are dreptul de a-și alege propriile aranjamente de securitate. Ne reafirmăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. După cum sa spus anterior, orice altă agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și va avea un preț ridicat. NATO va continua să coopereze îndeaproape cu părțile interesate relevante și cu alte organizații internaționale, inclusiv cu UE.”

NATO și Aliații continuă să urmărească diplomația și dialogul cu Rusia pe probleme de securitate euro-atlantică, inclusiv la cele mai înalte niveluri, mai spun miniștrii NATO.

„Susținem toate aceste eforturi și eforturi în formatul Normandia pentru a implementa acordurile de la Minsk. Ne-am exprimat disponibilitatea de a ne angaja într-un dialog european de securitate reînnoit inițiat de Polonia în calitate de actual președinte OSCE. Am făcut propuneri substanțiale Rusiei pentru a spori securitatea tuturor națiunilor din regiunea euro-atlantică și așteptăm un răspuns. Am oferit în mod repetat și continuăm să oferim un dialog suplimentar prin intermediul Consiliului NATO-Rusia și suntem pregătiți să ne angajăm. Încurajăm cu tărie Rusia, prin reciprocitate,să aleagă diplomația și dezescaladarea.”

23:21

16.2.2022

SUA nu au văzut „nicio retragere semnificativă” a forțelor ruse de la granița cu Ucraina

Statele Unite nu au văzut „nicio retragere semnificativă” a forțelor ruse de la granița cu Ucraina, în ciuda pretențiilor Moscovei, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„Dimpotrivă, continuăm să vedem forțe, în special forțe care ar fi în avangarda oricărei agresiuni împotriva Ucrainei, care continuă să fie la graniță, să se adune la graniță”, a spus Blinken la emisiunea „Good Morning America” de la ABC.

Marți, Moscova a susținut că unele dintre trupele sale se îndepărtează de granița cu Ucraina, dar mai mulți oficiali americani și occidentali au spus că, deși ar saluta o astfel de mișcare, nu au văzut încă acest lucru.

Oficialii americani au susținut că Rusia își păstrează capacitatea de a-și invada vecinul în orice moment, inclusiv de îndată ce săptămâna aceasta.

„Am auzit semne de la Moscova despre disponibilitatea de a continua eforturile diplomatice, dar până acum nu am văzut nicio detensionare pe teren. Dimpotrivă, se pare că Rusia continuă consolidarea militară", a spus miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

NATO: Nu se vede nicio detensionare a trupelor rusești la granițele Ucrainei. Amenințarea rusească la securitatea europeană - „noua normalitate”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că nu este prea târziu pentru Rusia să se retragă de la granițele Ucrainei și că a trimis Moscovei propuneri concrete scrise privind transparența și controlul armelor.

NATO nu va face compromisuri cu privire la principiile sale de bază, a declarat el miercuri, într-o conferință de presă înainte de întrunirea miniștrilor Apărării din statele membre NATO.

### VEZI ȘI... ###

Jens Stoltenberg: NATO ia în calcul să trimită grupuri de luptă în România

„Există semne din Rusia că diplomația ar trebui să continue, dar până acum nu vedem niciun semn de detensionare pe teren, nicio retragere a trupelor sau a echipamentului”, a spus Stoltenberg. Din acest motiv, NATO afirmă un „optimism prudent” cu privire la intenția Rusiei de a se angaja în eforturi diplomatice.

„Deși credem că acest lucru ar trebui să luăm în serios, ceea ce vedem pe teren nu este retragerea trupelor, forțelor sau echipamentelor”, spune Stoltenberg. La toate acestea, se adaugă atacul cibernetic recent asupra Ucrainei „genul de acțiuni și măsuri la care ne așteptăm să vină înainte de o intervenție militară mai mare”.

„Acest lucru se poate schimba, desigur. Dar deocamdată Rusia menține o forță de invazie masivă gata să atace cu capacități mari din Crimeea până în Belarus", a spus el. „Aceasta este cea mai mare concentrare de forțe din Europa de la Războiul Rece”.

Stoltenberg spune că NATO nu este o amenințare pentru Rusia și că toate măsurile pe care le-a luat sunt eminamente „defensive”.

El a mai spus că „nu știm ce se va întâmpla în Ucraina, dar știm deja că este o criză de securitate în Europa.”

„Moscova a spus clar că este pregătită să testeze principiile fundamentale care au stat la baza securității europene prin folosirea forței”, a spus șeful NATO, adăugând că aceasta este „noua normalitate în Europa”.

Stoltenberg a spus că NATO va analiza înființarea de noi grupuri de luptă în regiunile centrale și de sud-est din cadrul alianței - cum ar fi în România - ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunii ruse.

El a mai spus că comandanții militari vor lucra la detalii și vor face propuneri în câteva săptămâni, după care vor începe discuții despre modul în care apărarea NATO poate rămâne puternică.

15:16

16.2.2022

SUA avertizează Rusia cu privire la declararea independenței regiunilor separatiste din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat miercuri că demersul Dumei de Stat de a recunoaște ca independente Lugansk și Donețk ar fi ilegal și ar atrage un răspuns rapid.

„Promulgarea acestei rezoluții ar submina și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ar constitui o încălcare gravă a dreptului internațional, ar pune și mai mult sub semnul întrebării angajamentul declarat al Rusiei de a continua să se angajeze în diplomație pentru a ajunge la o rezolvare pașnică a acestei crize”, a declarat Blinken.

Blinken a mai spus că această acțiune „va necesita un răspuns rapid și ferm din partea Statelor Unite, în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri”.

### VEZI ȘI... ###

Parlamentarii ruși cer recunoașterea independenței regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Luhansk


Camera inferioară a parlamentului rus a votat marți o rezoluție prin care îi cere președintelui Vladimir Putin să recunoască republicile populare autoproclamate Donețk și Luhansk.

Măsura luată de Duma de Stat a Rusiei, dacă va fi aprobată, ar putea inflama un conflict mai amplu privind o consolidare militară rusă în apropierea Ucrainei, care a alimentat temerile occidentale că Moscova ar putea ataca țara vecină. Rusia neagă orice planuri de invazie și a acuzat Occidentul de isterie.

16.2.2022

Kremlinul și înalții oficiali au ironizat presa occidentală pentru că a vehiculat data de 16 februarie ca fiind „data invaziei”.

„Aș dori să întreb dacă sursele americane și britanice de dezinformare ar putea publica calendarul invaziilor noastre viitoare pentru acest an. Aș vrea să-mi planific vacanța”, a scris purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de externe, Maria Zaharova, pe rețelele de socializare.

„Noaptea a trecut ca de obicei. Am dormit liniștit. Dimineața am început ziua cu calm și profesionalism”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


16.2.2022

Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a declarat că, deși speră să vadă dovezi ale retragerii trupelor rusești de la granițele Ucrainei, numărul acestora este în creștere.

„Escaladarea trupelor rusești la granița ucraineană, inclusiv în Belarus, este din ce în ce mai semnificativă. Așteptăm cu nerăbdare să vedem dovezi de retragere a trupelor din partea Rusiei. Dar trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate cu această escaladare semnificativă a trupelor rusești pe care am văzut-o în ultima săptămână”, a spus Anand, la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.