Autoritatea lui Putin, amenințată din nou după revolta eșuată a lui Prigojin. Șeful Rosvgardia vrea capul lui Șoigu

https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/autoritatea-lui-putin-amenintata-din-nou-dupa-revolta-esuata-a-lui-prigojin-seful-rosvgardia-vrea-capul-lui-soigu

Bărbatul de 49 de ani, cu fața ovală și ochii căprui, privește temător în jur din spatele unor ochelari fini, cu lentile ușoare, fără ramă. 

E îmbrăcat în uniformă militară, iar însemnele mai multor decorații sunt prinse pe piept, în dreptul inimii. 

Stă în picioare într-o austeră boxă a acuzaților, protejată de un geam securizat, dintr-o sală de judecată a Districtului Basmanni, Moscova.

Timur Ivanov, al doilea om ca influență în rândul forțelor armate ruse, având poziția de ministru-adjunct al Apărării, mâna dreaptă a generalului Serghei Șoigu, se aștepta la orice altceva numai la o posibilă arestare, nu.

Averea, protecția ministrului și accesul la resursele nelimitate ale armatei îl făceau să fie temut și de neatins. De afacerile pe care le derula depindea bogăția a zeci de generali și oameni de afaceri. 

Importantul membru al elitei politice de la Kremlin a fost arestat sub acuzația de corupție, dar reținerea lui sugerează un atac direct la adresa ministrului Apărării Serghei Șoigu.

Timur Ivanov, un absolvent al Universității din Moscova, Facultatea de Matematică și Calculatoare, nu are pregătire militară, ajungând în minister adus de Șoigu, acesta fiindu-i adjunct și în perioada 2012-2016, când actualul ministru al Apărării a deținut poziția de guvernator al regiunii Moscova.

O armată tot mai greu de stăpânit

Ivanov e un demnitar corupt, multimilionar, care distribuie contractele armatei, încasând pentru el și pentru Șoigu comisioane de la companiile beneficiare.

„Vladimir Putin știa că Ivanov era aranjorul afacerilor lui Serghei Șoigu”, a scris miliardarul Mihail Hodorkovski pe X-Twitter, un important inamic al președintelui rus.

„Kremlinul se pregătea să-l aresteze pe Ivanov încă din anul 2020, dar când a început războiul din Ucraina aceste planuri au fost abandonate deoarece ministrul Apărării a devenit de neatins. Așadar, de ce l-au arestat acum? Pentru că Putin consideră că armata a devenit prea puternică și vrea să o țină în frâu”, a explicat fostul magnat al petrolului rusesc Mihail Hodorkovski, dar situația e mult mai complicată.

Chiar dacă a vrut să-i dea o lecție lui Șoigu, decizia lui Vladimir Putin va tensiona relația dintre el și armată, una care, oricum, nu stătea pe roze.

Peste 450.000 de militari ruși au fost uciși sau scoși din luptă în urma rănilor grave de la începutul invaziei, februarie 2022, conform estimărilor realizate de Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Cifra reprezintă mai mult decât dublul militarilor ruși activi la începutul luptelor din Ucraina, iar cu astfel de pierderi e, practic, imposibil să nu existe tensiuni între generali și Vladimir Putin.

De asemenea, revolta lui Evgheni Prigojin, fondatorul Grupării Wagner, o armată de mercenari, a fost declanșată de conflictul dintre acesta din urmă și Serghei Șoigu.

Prigojin l-a acuzat frecvent pe ministrul Apărării că a sacrificat trupele Wagner în asediul de la Bahmut, că nu i-a trimis muniție și echipamente, ceea ce a dus la decimarea mercenarilor săi.

Tentativa de lovitură de stat lansată în iunie 2023 de către Prigojin a fost prezentată de acesta ca o încercare de a schimba conducerea militară coruptă a Rusiei.

Proprietarul Grupului Wagner nu a fost un critic al lui Putin, ci al celor din jurul său care controlau armata - generalii Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov, ultimul ieșind din prim-plan din cauza unor probleme de sănătate

Mutarea lui Zolotov

„… arestarea ministrului-adjunct Timur Ivanov a fost planificată în grabă. O dovadă indirectă în acest sens este tăcerea șefului său direct Șoigu care a părut luat prin surprindere de reținerea subordonatului său”, a scris Andrei Pertsev, într-o analiză pentru Cranegie Foundation.

„Într-adevăr, cei care se află în spatele arestării lui Ivanov au avut toate motivele să acționeze rapid deoarece acesta s-ar putea dovedi a fi un caz de referință pentru regimul Putin. Ministrul adjunct este cel mai înalt oficial rus în funcție care se confruntă cu acuzații de corupție de la fostul ministru al economiei Alexei Uliukaiev, arestat în 2016. Reținerea lui Ivanov e chiar mai răsunătoare. Ministrul-adjunct al Apărării controla sume de bani uriașe și avea o influență și o autoritate mult mai mare în guvern”, susține Andrei Pertsev.

Marele inamic al lui Serghei Șoigu, cel care s-ar afla în spatele arestării lui Timur Ivanov, este Viktor Zolotov, șeful Rosvgardia, Garda Națională a Rusiei, în realitate armata personală a lui Putin.

Zolotov încearcă de peste un deceniu să obțină controlul asupra Ministerului Apărării, urmărind să-l impună la conducerea instituției pe Alexei Diumin, un bodyguard al lui Vladimir Putin, susține expertul rus în raportul publicat de Fundația Carnegie.

Arestarea lui Ivanov este efectul confruntării acestor două grupări care gravitează în jurul lui Putin, iar semnalul dat e că liderul rus nu mai are suficientă autoritate să le oprească.

Expertul Andrei Pertsev consideră că Viktor Zolotov acționează de unul singur, fără un ordin direct de la Putin.

Clanurile din jurul lui Putin au ajuns la concluzia că, în aceste lupte interne, acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele - chiar și decât cuvintele lui Putin însuși. În consecință, vor exista din ce în ce mai multe bătălii în cadrul elitelor rusești și din ce în ce mai puține reguli.

Andrei Pertsev, expert Rusia

A trecut mai puțin de un an de la eșecul tentativei de lovitură de stat a lui Evgheni Prigojin. Acesta va plăti cu viața curajul de a se fi răsculat, avionul în care călătorea fiind aruncat în aer două luni mai târziu.

Dar eliminarea liderului mercenarilor nu a stopat confruntările dintre Șoigu și Zolotov, despre care se cred că-l susținea pe Prigojin.

Un împărat care se îmbracă tot mai greu

La sfârșitul lunii ianuarie, William J. Burns, directorul CIA, anunța că războiul din Ucraina a dus la slăbirea puterii lui Vladimir Putin.

„Pentru mulți din elita rusă, problema nu e dacă împăratul are haine pe el sau nu, ci de ce îi ia atât de mult timp să se îmbrace”, a spus atunci șeful agenției de informații din SUA.

Săptămâna trecută, publicația americană Wall Street Journal anunța faptul că la nivelul agențiilor de informații occidentale s-a cristalizat ideea că Vladimir Putin nu a ordonat eliminarea lui Alexei Navalnîi, opozantul rus mort în condiții misterioase într-o colonie penitenciară din Siberia.

„Agențiile de informații americane au stabilit că Putin probabil nu a ordonat ca Navalnîi să fie ucis, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune, o constatare care adâncește misterul cu privire la circumstanțele încetării din viață a opozantului rus”, scria „Wall Street Journal”.

„Evaluarea nu contestă vinovăția lui Putin pentru moartea lui Navalnîi, ci mai degrabă constată că, probabil, nu a ordonat acest lucru… Constatarea este larg acceptată în cadrul comunității de informații și este împărtășită de mai multe agenții, inclusiv de Agenția Centrală de Informații (CIA), Biroul Directorului de Informații Naționale și unitatea de informații a Departamentului de Stat, au declarat persoanele în cauză”, se mai arată în articol.

Această informație, pusă în contextul creat de arestarea asociatului principal al ministrului Apărării, sugerează că luptele dintre grupările de putere de la Kremlin nu mai țin cont de autoritatea lui Vladimir Putin.

Cutremur la Kremlin

Navalnîi este eliminat cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, provocând o puternică condamnare internațională a regimului Putin, dar și o mișcare de protest prin ieșirea în stradă a zeci de mii de oameni pentru a cinsti memoria opozantului rus.

Episodul a arătat pentru mulți ca o punere în scenă cu scopul de a scoate în evidență vulnerabilitatea lui Putin și faptul că supraviețuirea lui la putere depinde și de alte cercuri politice influente din Rusia.

Pentru a obține arestarea lui Ivanov, dușmanii lui Șoigu au recurs la o acțiune considerată anterior tabu în disputele dintre grupările de putere din Rusia. Deși în trecut nu au lipsit arestările unor înalți oficiali, aceștia au fost figuri periferice sau reprezentanți minori ai unor grupuri influente. A existat un acord tacit ca nimeni să nu se atingă de reprezentanții proeminenți care controlează resurse semnificative.

Andrei Pertsev, expert Rusia

De asemenea, nu trebuie uitat și faptul că arestarea ministrului-adjunct al Apărării vine la scurt timp după ce Congresul SUA a aprobat un imens ajutor militar pentru Ucraina, de peste 60 de miliarde de dolari.

E posibil ca această decizie să fi provocat un alt cutremur în interiorul Kremlinului, unii dintre cei care gravitează în jurul lui Putin să fi realizat că războiul e tot mai greu de câștigat.

Chiar dacă Rusia e în ofensivă, crearea unui flux continuu de aprovizionare cu arme a Ucrainei pentru o perioadă lungă de timp va avea efecte majore asupra confruntării.

Înaintarea de 5 kilometri a forțelor Kremlinului pe frontul de est e plătită cu sacrificarea a o mie de soldați pe zi și a unui număr imens de echipamente de luptă.

E greu de crezut că importantul sprijin militar acordat Ucrainei de către SUA nu va avea și efecte politice. Astfel că există posibilitatea ca unele grupări să încerce o repoziționare în ierarhia politică de la Kremlin.

Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate fi lăsată să câștige în Ucraina. Dacă Rusia câștigă în Ucraina nu va exista securitate în Europa. Ce securitate va fi pentru țările vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania și celelalte?”, a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței, într-un interviu pentru „The Economist”.

La Moscova, se așteaptă reacția lui Serghei Șoigu la arestarea protejatului său, dar și pe cea a lui Putin, prins și umilit de confruntarea a cel puțin două tabere ieșite de sub controlul său.