Ce va face Putin?[LABA?]

https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/ce-va-face-putin

Cei care au urmărit îndeaproape cele peste două decenii de când se află la conducerea Rusiei spun că liderului de la Kremlin nu-i plac claritatea și previzibilitatea, iar această amânare a luării unei decizii e o caracteristică principală a modului în care conduce țara.

  • Într-o discuție televizată, Vladimir Putin acceptă continuarea negocierilor, aprobând propunerea lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe.

  • Singura victorie – atenția acordată liderului rus de către Occident, care a luat în serios posibilitatea unui conflict militar provocat de Moscova.

  • Vladimir Putin nu va renunţa niciodată la intențiile sale de a recâștiga Ucraina, conform propriei sale doctrine politice.

În seara zilei de luni, 14 februarie, după ce zgomotul diplomației europene se mai estompase, iar milioane de oameni își puneau întrebarea ce va face Putin, la Kremlin, într-o sală cu o masă din lemn foarte lungă, a avut loc o discuție televizată.

Cu grijă, a fost pus în scenă un fel de dialog între Vladimir Putin și Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Ultimul i-a prezentat șefului său și, totodată, întregii națiuni stadiul negocierilor cu Occidentul cu privire la Ucraina.

În ciuda machiajului profesionist, oboseala și îngrijorarea n-au putut fi alungate de pe figura imobilă a liderului rus.

În multe secvențe în care apare în prim-plan, privirea sa e pierdută, iar atitudinea care se vrea fermă și detașată ascunde crispare.

Serghei Lavrov recită o poezie pregătită înainte prin care transmite în realitate mesajul lui Putin: “Cred că discuțiile diplomatice sunt departe de a se fi consumat”.

“Propun să le continuăm și să le intensificăm”, a adăugat Lavrov în discuția cu șeful său, acesta aprobând sugestia lui.

Un pic mai târziu, în scenetă apare și ministrul Apărării, care-i dă raportul președintelui, spunându-i că o parte din exercițiile militare s-au încheiat.

Și asta a fost tot. Criza s-a încheiat. Omenirea a răsuflat ușurată. Nu va fi război. La burse, acțiunile au crescut. Pandemia se va sfârși în curând. Pace!

Controlarea populației

Dar pentru Vladimir Putin nu s-a terminat și nu a început nimic, totul continuă. Scopul lui principal e păstrarea puterii.

“…primul capitol din ghidul de supraviețuire al oricărui dictator este cel despre controlarea populației. Am putea presupune că aceasta înseamnă represiune violentă - torturarea și uciderea oamenilor - dar există și alte forme de represiune, mai subtile, care limitează capacitatea populației de a se mobiliza împotriva Guvernului”, a explicat profesorul James Tilley pentru postul de radio BBC4.

Iar Vladimir Putin a devenit un maestru în ce privește acest control, aplicând o formulă prin care declanșează un eveniment major ce captează toată atenția opiniei publice o perioadă cât mai lungă de timp.

În acest interval, importanța lui crește din cauza interesului care i se acordă și odată cu ea influența în cercurile de putere.

Statutul său de lider major care are un rol principal pe marea scenă a lumii e reabilitat.

“…mai degrabă văd că Rusia va continua acest joc diplomatico-psihologic cu noi”, a declarat expertul Iulian Fota, într-o discuție cu SpotMedia.ro, de la sfârșitul lunii ianuarie.

Acesta a mai spus că pentru Vladimir Putin e mult mai important să fie băgat în seamă decât să pornească un război.

Un mecanism de șantaj

Amenințarea unui conflict n-a dispărut. În continuare, Kremlinul va folosi zgomotul armelor pentru a atrage atenția și pentru a obține mici concesii din partea Occidentului pe care regimul de la Moscova le va folosi ca argument pentru “controlarea populației”.

„Propaganda vestică de război a eșuat”, a scris astăzi pe rețelele de socializare Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, citată de cotidianul “The Times”. „A fost umilită și distrusă fără să fie tras niciun foc de armă”, a mai adăugat ea.

Vladimir Putin nu va renunța la acest mecanism de șantaj al Occidentului, realizând faptul că într-o situație gravă, SUA, NATO și UE vorbesc aceeași limbă și reacționează.

Totodată, liderul Rusiei a descoperit că o invazie a Ucrainei e o aventură pentru că se va confrunta cu o rezistență mare din partea populației locale, dar și că țara sa e izolată pe plan internațional. În această aventură, Rusia n-a avut niciun aliat important.

“Lui Putin nu i-au plăcut niciodată claritatea și previzibilitatea”, scrie Mihail Zâgar, în cartea sa “Toți oamenii Kremlinului”.

Observația e făcută în contextul anului 2012, în care Putin trebuia să ia decizia dacă îl anunță pe Medvedev ca nou președinte, el trecând în poziția de prim-ministru.

Această caracteristică a liderului rus s-a observat clar și în această criză provocată de Moscova.