Blogien käyttö opetuksessa

Mihin käyttöön?

Blogeja tai erilaisia kirjoitusalustoja voidaan käyttää tehokkaasti opetuksen ja oppimisen tukena monin tavoin. Blogi on eräänlainen verkkosivusto, johon tuotetaan sisältöä (esimerkiksi teksti, kuvat ja video), usein säännöllisin väliajoin. Blogi voi olla avoin, jolloin sillä voi lukemattomia seuraajia ympäri maailman, tai suljettu, jolloin vain esimerkiksi kutsun saaneet henkilöt pääsevät lukemaan sitä. Blogiin voi asettaa kommentointimahdollisuuden, jolloin lukijat pääsevät kommentoimaan sisältöä. Palveluntarjoajasta riippuvat monet seikat, myös se, onko blogi ilmainen vai maksullinen. Monilla palveluntarjoajilla (esim. Wordpress) maksullisuus tuo mukanaan erilaisia lisäominaisuuksia.

Blogin avulla mahdollistuvat esimerkiksi oppimisen eriyttäminen ja henkilökohtaisen opintopolun rakentaminen. Blogi voi toimia henkilökohtaisena oppimisympäristönä (Personal Learning Environment). Blogin avulla oppimistaan voi reflektoida syvällisesti ja tehdä näkyväksi muille. Blogi voi olla kuitenkin myös hyvin sosiaalinen tapa oppia. Blogeja voi tuottaa myös yhteisesti.

Mikäli opiskelija tuottaa ahkerasti blogiaan koko opintojen ajan, se voi toimia myös hienona portfoliona osaamisesta ja työllistymisen apuna hänen valmistuttuaan.

Mihin itse käytin?

  1. Oppimispäiväkirjana

    Opiskelijani käyttivät blogia henkilökohtaisina oppimisympäristöinään, keräten sinne tärkeää materiaalia, reflektoiden siellä oppimaansa kuvin ja sanoin annettujen tehtävänantojen mukaisesti, sekä osallistuen keskusteluun muiden opiskelijoiden kanssa, kommentoiden toistensa sisältöä.

    Työssäni olen tehnyt tätä monin tavoin, ja yhtenä esimerkkinä voisin mainita uusien kansainvälisten opiskelijoiden omaopettajana toimiessani valokuvapäiväkirjan.

    Pyysin heitä julkaisemaan kerran viikossa erilaisin lyhyin tehtävänannoin. Tällöin pyytämäni sisältö liittyi pääosin uuteen opiskelukulttuuriin ja uusiin opiskeltaviin sisältöihin, metodeihin jne. Tämä onnistui hienosti, ja osa opiskelijoista innostui bloggaamaan valokuvin myös arjestaan uudessa maassa ja kulttuurissa, enkä sitä tietenkään rajoittanut. Opiskelijat myös kommentoivat toistensa julkaisuja kiitettävästi. Haluaisin vielä huomauttaa, että blogit voivat toimia myös erinomaisena markkinointikanavana, ja yksittäisiä blogeja voi opiskelijalta luvan saatuaan linkata esimerkiksi koulutusohjelman internet-sivuille ja sosiaalisen median kanaviin. En ollut edes muistaa tätä käytäntöä, mutta juuri äskettäin kollega vinkkasi siitä.

  2. Tiedotuskanavana

    Omaopettajana toimiessani kirjoitin blogia, joka toimi tiedostuskanavana kansainvälisille maisteriopiskelijoille. Julkaisin seuraavaa viikkoa koskevan tiedotteen aina perjantaisin. Ajankohta oli opiskelijoilla tiedossa, ja lisäksi julkaisin oppimisympäristössä tiedotteen uudesta julkaisusta blogissa.

    Kirjoitin lähinnä seuraavan viikon tapahtumista, mikäli opiskelijoilla alkoi uusi opintojakso, oli jonkun työn palautuspäivämäärä tms. Lisäksi kirjoitin usein jotain vapaamuotoisempaa, esimerkiksi tällä viikolla saattaisin kirjoittaa että ensi vuonna on Suomen itsenäisyyspäivä, ja lisätietoa Suomen itsenäisyydestä ja historiasta löytää esimerkiksi täältä (linkki). Itsenäisyyspäivänä useimmat kaupat ovat kiinni ja monet suomalaiset juhlivat itsenäisyyttä (linkki) Yliopisto juhlii itsenäistä Suomea esim. näin, lisätietoa tästä saatte (linkki). Lopuksi yritän osallistaa opiskelijoita keskusteluun esim. kysymyksin.

Miten käyttöön?

Vinkin jakaja

Aino-Maaria