Aktivoi opiskelijoita Zoomissa

Eri kokoisten ryhmien aktivointi ja osallistaminen etäopetuksessa

Käytin ryhmän alkuaktivoinnissa ja ryhmään tutustumisessa Zoomin pollingsia muutamalla kysymyksellä. Suullisiin kysymyksiin osallistin pyytämällä opiskelijoita käyttämään reaktionappireagointeja.

Opetukseni alkoi aina "äänenavauskierroksella" ja opiskelijoiden odotusten ja toiveiden kartoituksella - mikä heidät on motivoinut opetukseen. Isomman ryhmän jaoin useamman kerran luentojen aikana breakoutroomeihin työstämään tai keskustelemaan aiheista.

Alussa on tärkeä luoda "turvallinen tila" oppia ja sopia "pelisäännöt" ryhmän kanssa ja vastuuttaa ryhmää. Eli ryhmäytymiseen kannattaa käyttää alussa aikaa etenkin, jos ryhmä ei tunne toisiaan. Jos opettaa yksin, niin chatia on vaikea seurata ja voi osallistaa tähän jonkun opiskelijan.

Olennaista on pitää kamerat auki vähintään noissa pienryhmissä. Opettajan vierailu breakoutroomeissa on aktivoivaa myös. Pyysin lyhyen kommentin pienryhmistä, kun palattiin isompaan tilaan tai kerättiin pienempien ryhmien tuotosta esimerkiksi yhteiseen jaettuun dokumenttiin.

Vinkit aktivointiin

Zoom-pollingin saa käyttöön joko luodessa Zoom-meetingiä tai sen voi tehdä opetuksen aikanakin. Breakoutroomit kannattaa tehdä heti opetuksen alussa ja samoja ryhmiä voi hyödyntää koko opetuksen ajan. Olennaista on suunnitella opetuksen kulku ja jättää sinne mahdollisuuksia muokata sitä ryhmän mukaan. Osa ryhmistä on luontaisesti aktiivisempia kuin toiset.

Zoomin tukisivustolla on hyvin ohjeita työkalujen käyttöönottoon.

Vinkin jakaja ja pävämäärä

Kati Retsu-Heikkilä, yliopisto-opettaja, Lääketieteellinen tdk, 25.10.2022