Pikku pupu piilossa

PIKKU PUPU PIILOSSA


Kielellinen oppiminen: huonekalu- ja tilaan liittyvä sanasto, liikkumistavat, eläin- ja nimisanasto


Välineet ja valmistautuminen: Jänis pehmoeläimenä tai kuvana. Pupun piilotus on tutustumisleikki päiväkodin tiloihin ja tuo turvallisuutta tuttuna toistuvana toimintana. Tärkeää on vahvistaa liikkumistaitoja ja valita yhä haastavampia liikkeitä.


Ohje:

  1. Ohjaaja piilottaa pupun ja yhdessä etsitään, missä pupu on. Pupu voi olla pöydän alla, sohvan päällä, lelulaatikossa yms. Pupun voi piilottaa myös ulos.

  1. Pupua etsitään liikkuen eri tavoin, joita ohjaaja mallintaa.

  1. Pupun voi aluksi piilottaa kerran päivässä, ja se etsitään esimerkiksi aina aamupalan jälkeen, jolloin leikistä tulee rutiini. Myöhemmin pupua voi piilottaa monta kertaa päivässä ja lapset voivat osallistua piilottamiseen.


Vinkki: Pupu voi löytyä esimerkiksi lorupussista ja näin otetaan lorut käyttöön tai ulkoa keinumasta, jolloin siirtyminen pihalle tapahtuu leikin varjolla.


Sovellusideoita:

Eläimet

Tarvitaan erilaisia eläinten kuvia. Piilotetaan samalla kertaa eri eläimiä (jänis, karhu, kettu, hirvi, peura). Määrää lisätään pikkuhiljaa. Lorussa mainitaan sen eläimen nimi, joka sillä kertaa etsitään ”pikku karhu piilossa, pussin alla tallessa”. Pitää kuunnella tarkkaan, mikä eläin mainitaan. Tarvittaessa näytetään eläimen kuva. Kun mainittu eläin on löytynyt, mietitään, miten eläin ääntelee, liikkuu, missä se asuu jne.

Lasten nimet

Piilotetaan lasten nimet hernepussien alle. Jokainen etsii oman nimensä.

Piilotetaan yksi nimi kerrallaan hernepussin alle ja yhdessä tunnistetaan, kenen nimi löytyi. Tutustutaan toisiin ja harjoitellaan nimien lukemista. Samalla voidaan keskustella, missä lapsi asuu, onko sisaruksia, mistä tykkää jne