Satukoodaus

Satukoodaus yhdistää
ohjelmointia ja medialukutaitoa

Satukoodaus menetelmä yhdistää ohjelmointiajattelua lasten omaan tarinankerrontaan ja luovaan tuottamiseen hauskalla tavalla. Koska satukoodauksessa on monenlaista tekemistä, kaikki voivat osallistua toimintaan. Satukoodaus sujuu parhaiten 4-6 -vuotiaiden kanssa. 

Satukoodauksen ideana on ohjelmoida satu etenemään rullapaperilla pala palalta kuin elokuvan kuvakäsikirjoituksena. Satukoodauksessa harjoitellaan ohjelmoinnillisen ajattelun taitoja, kun sadun tapahtumat ensin pilkotaan osiin ja sitten järjestetään uudelleen eli jaksotetaan paperille aikajärjestykseen. 

Kaikki alkaa sadun lukemisella tai sadun itse kertomisella, jolloin tutustutaan tarinaan. Tämän jälkeen satukoodaus etenee tutuilla välineillä yhdessä askarrellen. Rullapaperille maalataan, piirretään tai kootaan vaikkapa luonnonmateriaaleista tarinalle sopiva tausta. Sadun tärkeät hahmot voidaan askarrella itse, hyödyntää kirjan kuvitusta kopiomalla ja laminoimalla hahmot, tai käyttää vaikkapa pieniä leluja. Sitten alkaa kerronta ja leikki: Mitä tapahtui ensin? Kuka tarinassa esiintyy? Kenet hän tapasi, mitä sitten tapahtui? Mihin tarina päättyy? 

Sadun koodaaminen uudelleen - mitä jos

Kun tarinan tapahtumapaikka ja hahmot ovat valmiina, voidaan miettiä, mitä jos jotakin osaa tarinasta muutetaan, miten tarina silloin muuttuu. Mitä jos sadun tapahtumat tapahtuisivat eri järjestyksessä? Mitä jos Kolme pientä pukkia –tarinassa sillalla kävelisikin peikko? Mitä jos peikko olisikin ilkeän sijaan kiltti, ja tahtoisi ystävän? Mitä jos Mörkylillä olisikin pinkit korvat ja tassujen sijaan siivet? 

Mitä muuta sadussa voisi tapahtua? Mitä muita eläimiä metsässä voisi olla? Satuun voidaan askarrella uusia hahmoja ja näin päästään satukoodauksen ohjelmoinnillisen ajattelun ytimeen. Kun jotakin osaa algoritmista muutetaan, muuttuu koko lopputulos. Koodaamalla sadun osia uudelleen saadaan ihan oma ja lopputulokseltaan erilainen tarina. 

Rullapaperilta digitarinaksi

Satukoodausmateriaalilla on helppo tuottaa omia digitarinoita ja näin yhdistää projektiin luovaa tuottamista digivälineillä. Sadusta oma elokuva syntyy esimerkiksi näin: 



Lasten askartelemia keppinukkeja: jänis, koira ja karhu.