Osaamisen kehittäminen

Kuvituskuva. Kuvan sisältö on avattu alapuolella olevassa tekstissä.

Pedagoginen toiminta etäyhteydellä

Etäyhteysmentorointi kehittää varhaiskasvatusyksiköiden työntekijöiden valmiuksia pedagogiseen toimintaan etäyhteyden välityksellä. Henkilökuntaa tuetaan onnistuneiden ja lapsia osallistavien etäyhteyskokeilujen toteuttamisessa. Etäyhteyskokeiluissa työntekijät pääsevät yhdessä lapsiryhmän kanssa harjoittelemaan ja kokeilemaan käytännössä, miten pedagogista toimintaa voidaan toteuttaa etäyhteyksiä hyödyntäen, sekä suunnittelemaan vasun ja leopsin mukaista pedagogista etäyhteystoimintaa. Etäyhteyksien pedagogisen käytön suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan myös uudet lukutaidot.

Varhaiskasvatuksessa pedagoginen toiminta etäyhteydellä voi olla muun muassa ryhmien tai yksiköiden välillä tapahtuvaa yhteistyötä, lapsiryhmän jäsenen ja lapsiryhmän välistä toimintaa sekä lapsen tai lapsiryhmän sisällä järjestettäviä toimintahetkiä.

Etäyhteysosaamisen varmistaminen varhaiskasvatuksessa

Etäyhteysmentoreiden keskeisenä tavoitteena on vahvistaa etäyhteysosaamista varhaiskasvatusyksiköissä, niin että varhaiskasvattajat osaavat, pystyvät ja haluavat hyödyntää etäyhteyksiä työssään. Henkilökunta saa mentorilta henkilökohtaista ja yksilöllisesti jokaisen tarpeisiin ja toiveisiin vastaavaa ohjausta etäyhteyksien käyttämiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi etäyhteysmentoreiden oma Teams-työtila toimii työntekijöiden materiaalipankkina, josta he löytävät ohjeita ja ideoita tukemaan etäyhteyksien käyttöä varhaiskasvatuksessa.


Lasten osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden varmistaminen etäyhteyksiä hyödyntäen poikkeustilanteissa

Etäyhteysosaamisen kehittäminen mahdollistaa varhaiskasvatuksen henkilökunnalle etäyhteyksien hyödyntämisen poikkeustilanteissa tavoin, jotka varmistavat ja vahvistavat lasten osallisuutta ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta myös silloin, kun normaali osallistuminen varhaiskasvatukseen ei ole mahdollista. Työntekijät pystyvät tarjoamaan pedagogisesti laadukasta etäyhteystoimintaa esimerkiksi Covid-19 pandemiatilanteessa tai vastaavissa tilanteissa, joissa ryhmän lapsi tai lapsia on pitkäaikaisesti poissa varhaiskasvatuksesta esimerkiksi sairauden tai matkan takia. Lasten osallisuus poikkeustilanteissa – kohdassa esitellään tarkemmin, millä tavoin etäyhteyksiä on hyödynnetty toiminnassa lasten kanssa.

Taustapalvelut ja koulutuksiin osallistuminen

Poikkeustilanne on vaatinut koulutusten sisällön suunnittelua siten, että ne ovat toteutettavissa etäyhteyksiä hyödyntämällä. Etäyhteyksien käyttäminen mahdollistaa henkilökunnalle koulutuksiin osallistumisen omalta työpaikaltaan. Näin henkilökunnalta säästyy muun muassa aikaa, kun koulutuksiin ei ole tarvetta siirtyä työpaikalta, ja koulutuksiin osallistuminen on helpompaa.

Digietäyhteyskäytäntöjen kehittäminen ja hyödyntäminen varhaiskasvatuksessa

Etäyhteysmentoroinnissa mentoroidaan koko yksikkö kerralla. Yhteinen ammatillinen kehittyminen mahdollistuu, sillä yksikön kaikki työntekijät pääsevät osaksi etäyhteysmentorointia. Työntekijät voivat tukea toisiaan etäyhteyksien käytössä ja sen kehittämisessä, sekä hyödyntää toistensa vahvuuksia ja osaamista digietäyhteyskäytäntöjen kehittämisessä ja hyödyntämisessä. Digietäyhteyskäytäntöjen yhteiskehittäminen on tärkeää ja sen vuoksi etäyhteysmentoreilla on keskeinen rooli kaupunkitasoisen kehittämisen tukemisessa esimerkiksi niin, että hyvät etäyhteyskäytännöt kulkeutuvat mentoreiden työn kautta yksiköstä toiseen. Aiemmin mainittu etäyhteysmentoreiden Teams-työtila on myös tärkeä työkalu laadukkaiden ja toimivien digietäyhteyskäytäntöjen kehittämisessä, hyödyntämisessä sekä kaupunkitasoisessa jakamisessa yksiköiden välillä.

Varhaiskasvatusyksikön palaverit

Yksiköiden erilaiset palaverikäytännöt ovat tärkeitä myös henkilökunnan osaamisen kehittämisen näkökulmasta, ja etäyhteydet ovat mahdollistaneet sen, että yksiköiden palaverit on kyetty järjestämään turvallisesti myös poikkeustilanteissa. Esimiehen eri rakennuksissa toimivat yksiköt voivat pitää talon palavereja yhdessä.

Lasta osallistava etätutustumiskäynti kotiin

Etätutustumiskäynti kotiin on etäyhteysmentorointi-hankkeessa kehitetty malli perinteisen aloituskäytännön rinnalle. Etätutustumiskäynti kotiin mahdollistaa lapsen ja varhaiskasvatuksen työntekijän ensitapaamisen lapselle tutussa ja turvallisessa ympäristössä etäyhteyden välityksellä. Varhaiskasvattajien etäyhteysosaamisen kehittäminen mahdollistaa etätutustumiskäynti kotiin- mallin hyödyntämisen tilanteessa, jossa perinteistä tutustumiskäyntiä aloittavan lapsen kotiin ei ole mahdollista tehdä. Lisäksi työntekijät voivat osaamistaan hyödyntäen tarjota perheelle yksikön tiloihin tutustumista etäyhteyksien kautta, jolloin lapselle ja hänen huoltajilleen syntyy mielikuva siitä, miltä päiväkodissa näyttää.