Henkilöstön ideointipajat

Päiväkodissa järjestettävän varhaiskasvatushenkilöstön ideointipajan tavoitteena on ideoinnin ja uusien oivallusten löytämisen lisäksi varhaiskasvatystyön ymmärryksen ja merkityksellisyyden vahvistaminen. Ideointipajojen lähtökohtana on yhden varhaiskasvatuspäivän tai jonkin arjen tilanteen tai prosessin tarkastelu erityisesti lapsen ja hänen huoltajansa osallisuuden näkökulmasta (asiakasymmärrys). Ideointipajoissa etsitään ratkaisuja arjen erilaisiin haasteisin sekä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen asiakaslupauksen (Varhaiskasvatussuunnitelma sekä Esiopetuksen opetussuunnitelma) todentumisen varmistamiseen. Kaikissa Tasa-arvo 6-hankkeen projekteissa huomioidaan myös maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden näkökulmat ja tarpeet (huoltajien ja lasten ideointi- ja osallisuuspajat).

Varhaiskasvatushenkilöstön ideointipajoissa hyödynetään mm. seuraavia menetelmiä:

  • asiakkaan päivän polun mallinnus

  • hyvien toimintatapojen ja toiminnan kipupisteiden näkyväksi tekeminen

  • (asiakas)empatiaharjoitukset

  • (asiakas)persoonat

  • tarinallistaminen ja sarjakuvantaminen

  • ideointi

Lapsen varhaiskasvatuspäiväesimerkki poluksi kuvattuna.u

Lapsen yksi päiväkotipäivä

Lapsen varhaiskasavtuspäivä päiväkodissa voidaan kuvata esimerkiksi yllä olevan kaltaisena polkuna (polun eri vaiheet nimetään luonnollisesti kunkin päiväkodin / ryhmän tarpeita vastaavaksi). Kuvaamalla päivän eri vaiheet ja hetket toinen toisiinsa liittyvänä jatkumona, on mielekästä tarkastella ja ymmärtää mistä ja millaisista eri toiminnoista ja sisällöistä yksi varhaiskasvatuspäivä koostuu. Tarkastelemalla esimerkiksi päivän vaihetta "lounas", voidaan vaihetta tarkastella edelleen lähemmin esimerkiksi näkökulmista: mitä tapahtuu ennen lounasta, lounaan aikana sekä sen päätteeksi ja jälkeen. Palastelemalla yksi varhaiskasvatuspäivä pienempiin osiin ja hetkiin, voidaan helposti vaikuttaa pieniinkin yksityiskohtiin, esimerkiksi osallisuuden näkökulmasta (miten lapsen osallisuus toteutuu lounaalle siirryttäessä, lounaan aikana, lounaalta seuraavaan vaiheeseen siirryttäessä jne.).

Henkilöstön ideointipaja, jossa ideoinnin välineinä käytetään vihreitä ja punaisia ideointilappuja sekä täydennettäviä sarjakuvapohjia.
Henkilöstön ideointipaja, jossa ideoinnin välineinä käytetään vihreitä ja punaisia ideointilappuja sekä täydennettäviä sarjakuvapohjia.

Asiakasempatia

Varhaiskasvatushenkilöstön ideointipajoissa lisätään asiakasymmärrystä muun muassa asettualla asiakkaan rooliin erilaisten asiakasempatia harjoitusten avulla.

Ideointi

Vapaalla ideoinnilla mahdollistetaan mahdollisimman paljon erilaisia näkökulmia sekä uusien ratkaisujen aihioita. Ideoinnin päätteeksi valitaan kokeiluun vietävä(t) idea(t).