Askeleita pedagogiseen dokumentointiin

Yhteisellä matkalla

Pedagoginen dokumentointi on Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2022, 39) mukaan jatkuva prosessi, jonka avulla havaintojen ja erilaisten dokumenttien vuorovaikutteinen tarkastelu tuottaa tietoa lasten tarpeista, mielenkiinnon kohteista, vahvuuksista ja ajatuksista konkreettisesti ja monipuolisesti. Tavoitteena on, että prosessissa syntynyttä tietoa hyödynnetään pedagogisen toiminnan suunnittelussa, toteuttamisessa, arvioinnissa ja kehittämisessä.

Askeleita pedagogiseen dokumentointiin -kokonaisuus on syntynyt Opetushallituksen rahoittamassa Kaikki mukaan dokumentoimaan! -hankkeessa vuoden 2022 aikana. Pienin askelin eteneminen pedagogisen dokumentoinnin matkalla, tuli esiin keskusteluissa kehittämisyksiköiden henkilöstön kanssa. Askelittain etenevä tukimateriaali tarjoaa niin vasun näkökulmia, nostoja lasten ja huoltajien osallisuuden mahdollisuuksista sekä tsekkauslistan tiimille pedagogisen dokumentoinnin toteuttamisesta henkilöstön tasolla.

Pedagogisen dokumentoinnin askeleet ja menetelmät valitaan jokaisen lapsiryhmän ja tiimin tarpeita vastaaviksi, joten jokaisen askeleet aiheen parissa ovat erilaisia. Kuitenkin ajatuksen taustalla, mitä pedagoginen dokumentointi oikeastaan tarkoittaa ja mikä sen keskeinen hyöty on, tulee olla kirkas.

Askeleita voi hyödyntää joko yksittäin tai etenemällä niitä läpi järjestyksessä. On tärkeää muistaa, että jokaisessa kaupungissa dokumenttien jakamiseen liittyvät käytännöt ovat erilaisia, joten noudata aina työnantajasi ohjeita sekä medialupakäytäntöjä.

Pedagogista dokumentointia tehdään ennen kaikkea yhdessä koko tiimin, lasten ja huoltajien kanssa askeltaen, yhteistä ymmärrystä ja näkökulmia rakentaen. Opitaan ja oivalletaan siis yhdessä dokumentoiden ja dokumenttien kautta toimintaa tarkastellen, arvioiden ja kehittäen!