3-5 -vuotiaat

3–5-vuotiaiden digipolulla

Teksti: "3–5-vuotiailla laite siirtyy lasten käsiin, harjoitellaan perustaitoja yhdessä ja mahdollistetaan luova ilmaisu" Lisäksi kolmion muodossa kuvattuna kolmesta viiteen vuotiaiden digipedagogiikan sisällöt. Sisältö avattu tekstissä.

3–5–vuotiaat lapset harjoittelevat digilaitteiden käyttöä yhdessä aikuisen kanssa. Arjen teknologiaa nimetään ja tutkitaan yhdessä. Opetellaan käynnistämään ja sammuttamaan laite, säätämään äänenvoimakkuutta ja ohjaamaan laitetta. Jutellaan turvallisesta laitteiden ja median käytöstä. Digivälineiden käyttö on liikuntaan ja leikkiin kannustavaa.

Lapset saavat kokeilla valokuvaamista ja pienten videoiden ottamista omassa arkiympäristössään. Taidetöistä, sadutuksista, kuvista ja lasten kertomuksista voidaan koostaa digitarina tai oma kirja. Digivälineet mahdollistavat luovaa ilmaisua ja lasten omien tärkeiden asioiden esiintuomista kaikille lapsille riippumatta esimerkiksi kielitaidon tasosta.

Tutustutaan iPadin helppoihin sovelluksiin ja peleihin pedagogisesta näkökulmasta. Digivälineitä hyödynnetään myös tutkimisessa ja tiedonhankinnassa. Lasten kysymyksiin etsitään yhdessä vastauksia eri tietolähteistä. Valokuvataan luonnon ihmeitä, tutkitaan miten sääsovellus toimii tai tehdään virtuaalivierailu toiseen

3–5–vuotiaiden kanssa tutustutaan eri mediasisältöihin, kuten kirjat, musiikki, videot, äänikirjat, pelit ja elokuvat. Varhaiskasvatuksessa noudatetaan ikärajoja ja aikuinen huolehtii että mediasisältö on lasten ikä- ja kehitystasolle sopivaa. Mediasisältöjen avulla voidaan käsitellä esimerkiksi kaveri- ja tunnetaitoja tai oppia uutta lasten mielenkiinnonkohteisiin ja teematyöskentelyyn liittyen. Aikuisen on tärkeää olla kiinnostunut lapsille tärkeistä mediailmiöistä, jotka näkyvät lasten leikeissä ja mielenkiinnonkohteissa.

Ohjelmointiosaamista harjoitellaan luokittelun, vertailun ja järjestämisen kautta, kuten suuruusjärjestys, väriluokittelu tai aikajärjestys. Tarkkojen ohjeiden noudattamista harjoitellaan liikuntaleikeissä ja leikillisissä tehtävissä. Loogista ajattelua harjoittavat pelit alkavat myös kiinnostaa 3–5–vuotiaita. Rakenteluleikkien ja värkkäilyn kautta harjoitellaan hahmottamista, ohjeiden noudattamista ja omien teknologisten ratkaisujen keksimistä.