Digipudokkuuden riskitekijät

Digipudokkuuden riskitekijät ja minäpystyvyyttä vahvistavat toimet

Digipudokkuuden riskitekijöiksi on tunnistettu mm. itsesäätely- ja  ajattelutaitojen haasteet. Lisäksi on tunnistettu riskitekijöiksi puutteelliset digitaaliset perustaidot, medialukutaidot, ryhmään kuulumattomuus ja haasteet vuorovaikutustilanteissa, poissaolot ja opettajien/ kasvattajien riittämätön tuki sekä se, että lapsi puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea.

Mahdollisuus yhteistyöhön kavereiden kanssa  on vahvasti yhteydessä myönteisiin oppimiskokemuksiin. Itsesäätelytaitojen tietoinen harjoitteleminen ottaen huomioon ikätaso vahvistaa digitaitojen karttumista. Tässä yhteydessä itsesäätelytaidoilla tarkoitetaan taitoa säädellä ajattelua, toimintaa ja motivaatiota suhteessa tavoitetteisin. Kannustavaan palautteeseen kannattaa myös erityisen tarkasti kiinnittää huomioita.

(Yliopistolehtori, FT Sanna Oinaksen tekstin pohjalta muokattu)

Haluatko lisätietoja itsesäätöisestä oppimisesta?

Tutustu www.uudetlukutaidot.fi / tuki ja materiaalit sivustoon!

Löydät sieltä Jonna Malmbergin ja Heikki Kontturin tekemän artikkelin aiheesta.

https://uudetlukutaidot.fi/tuki-ja-julkaisut/itsesaatoinen-oppiminen/


Kaipaatko tutkimustietoa digipudokkuuden riskitekijöistä?

https://researchportal.helsinki.fi/fi/projects/schooling-teaching-and-well-being-of-school-community-during-the-

Digipudokkuudelle stop! vahvaan digipystyvyyteen Espoossa hyödynnetään mm Miten ehkäistään digipudokkuutta? Koulunkäynti, opetus ja hyvinvointi kouluyhteisössä koronaepidemian aikana -tutkimusta.

Espoon esiopetussuunnitelmasta 2022 poimittua:

"Esiopetuksen, muun varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön yhteistyöllä opetussuunnitelmien laatimisessa ja kehittämisessä edistetään varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen laatua. On tärkeää, että varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja alkuopetuksen henkilöstöllä on myös mahdollisuus tutustua toistensa toimintaan ja oppimisympäristöihin käytännössä."

"Esiopetuksen henkilöstön yhteistyöllä lähiympäristöntoimijoiden kanssa edistetään oppimisympäristöjen monipuolisuutta. Näin lasten oppimisympäristöt avautuvat ympäröivään yhteisöön ja maailmaan."