Projekti Luhtaniitty

Luhtaniityn varhaiskasvatusyksikön kehittämiskohteena: lasten osallisuuden lisääminen sekä kiireettömyyden ja positiivisen ilmapiirin vahvistaminen päiväkodin eri siirtymätilanteissa (esim. uloslähtö). Kehittämisprojektissa haetaan vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä osallisuus on?

  • Miten lapsen osallisuus toteutuu / tulisi toteutua varhaiskasvatuksessa (varhaiskasvatussuunnitelman näkökulma)?

  • Miten suomen kieltä taitamattoman lapsen osallisuus varmistetaan varhaiskasvatuksessa?

  • Millainen varhaiskasvattajan roolin on / tulisi olla, että lapsen osallisuus varhaiskasvatuspäivän eri vaiheissa mahdollistuu?


Luhtaniityn TA6-hankkeen prosessi ja kokeilut aikajanalla kuvattuna.


Henkilöstön osallisuus

Varhaiskasvatushenkilöstön ideointipajoissa muun muassa:

  • Lapsen yhteen päiväkotipäivään liittyvien hyvien käytäntöjen ja asioiden sekä haasteiden näkyväksi tekeminen.

  • Asiakasempatiaharjoituksia.

  • Haasteista ratkaisuksi: aikuislähtöinen ratkaisumalli vs. lapsen osallisuuden huomioiva ratkaisumalli.

Henkilöstön ideointipaja, jossa henkilöstö käyttää vihreitä ja punaisia ideointilappuja, ideoi ratkaisuja lapsen päiväpolulle sekä tulkitsee lapsen ilmeitä ja kirjaa ne ajatuskupliin.

Oivalluksia!

Projektin aikana syntyneet siirtymätilanteisiin liittyvät oivallukset on koottu alla olevaan varhaiskasvattajan huoneentauluun. Huoneentaulu on muokattava (keltaiset, siniset sekä vihreät laatikot) ja sitä muokataan kunkin päiväkodin ryhmän tarpeita vastaavaksi. Huoneentaulun neljä näkökulmaa (kiireettömyys, positiivinen ilmapiiri, lasten osallisuus sekä ymmärryksen varmistaminen kuvilla) varmistavat varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen toiminnan, osallisuuden sekä suomen kieltä vielä osaamattoman lapsen ymmärryksen toteutumisen.

Varhaiskasvattajan huoneentaulu, jossa siirtymätilannetta tarkastellaan kolmessa vaiheessa: siirtymätilanteen ennakointi, siirtymän aikana sekä siirtymän lopuksi. Näkökulmina: kiireettömyys, positiivinen ilmapiiri, lasten osallisuus sekä ymmärrys.

Lasten osallisuus

Eskareiden ideointipajassa:

  • Lapset innostettiin salaisen agenttikirjeen sekä kirjan tarinan ja kuvien avulla keksijöiden maailmaan, jossa kuka tahansa voi keksi mitä tahansa uutta. (Johdatus aiheeseen.)

  • Jokainen eskarilainen sai keksiä itselleen salaisen tutkija-agentin nimen, joka kirjattiin lapsen toiveen mukaisesti joko agenttirannekkeeseen tai rintalappuun. (Samaistuminen rooliin.)

  • Salaiset tutkija-agentit jalkautuivat päiväkodin sovittuihin tiloihin etsimään uusia liikkumismahdollisuuksia (tarinan innoituksen mukaisesti). (Tutkiminen.)

  • Omien oivallusten ja ideoiden mallintaminen omaan reittikarttaan. (Ideoiden näkyväksi tekeminen.)

  • Yhdessä kokeileminen. (Suunnitelman testaaminen ja arviointi.)

Kestoltaan tunnin mittaisessa eskareiden ideointipajassa edettiin alla olevan prosessin mukaisesti:

Eskareiden ideointipajan esimerkkiprosessi, jossa kahdeksan vaihetta: esittelyt ja postin avaaminen, kirje eskareille, kirjan lukeminen, agenttinimen keksiminen, tilojen tutkiminen, ideointi, luonnostelu, kokeileminen.

Eskareiden ideointipajassa hyödynnettiin muun muassa alla olevia materiaaleja:

Eskareiden ideointipajassa käytettyä materiaalia, jossa Jengi keksijän kätkössä -kirja sekä seikkailuagenttejen taikalasit.

Tutkija-agentit työssään:

Kuvasarja, jossa tutkija-agentit tutkivat päiväkodin käytävällä, taikalasit pöydällä sekä lapset suunnittelemassa ja piirtämässä omia seikkailupolkuja.
Kuvasarja, jossa lapset esittelevät ideoimaansa seikkailupolkua, liikkuvat hyppien sekä ryömimällä penkkien alta.

Oivalluksia!

Luhtaniityn esiopettaja:

  • Lasten osallisuus on lisääntynyt: lapset ovat alkaneet itse pyytämään eri tapoja siirtymätilanteisiin sekä ottaneet vastaan vaihtoehdot, joilla helpotetaan siirtymiä. Esimerkiksi timetimer/tiimalasi/kellotaulu kertomaan, milloin siirrytään. Ulkona on riittänyt se, että heille kerrotaan etukäteen tulevasta siirtymästä. Lapset ovat oppineet pyytämään apua siirtymätilanteissa, sen sijaan että lähtisivät pyörimään ja hyörimään saadakseen huomion ja apua. Lapset ovat alkaneet auttamaan toisiaan esimerkiksi lelujen keräämisessä ja pukemisessa. Lapset ovat ruvenneet itse tekemään niin paljon kuin mahdollista, koska kehuttu lapsia osaamisestaan ja yrittämisestään.

  • Projektin aikana lasten suusta kuultua / oivalluksia: apua pyytämällä asioissa pääsee eteenpäin oivallus.

  • Minun (varhaiskasvattajan) omia oivalluksiani osallisuus -projektista: tilanteet sujuvat jouhevammin, kun lapsi saa olla itse päättämässä etenemistä siirtymissä. Pienissä ryhmissä siirtyminen rauhoittaa tilanteita. Sen sijaan, että pyytää lapsia olemaan hiljempaa tai paikoillaan rupean juttelemaan/riimittelemään/arvuuttelemaan lasten kanssa. Nähdään niin sanotun huonon käytöksen taakse ja yritetään sanoittaa lapselle, miksi hän käyttäytyy niin. Pikku hiljaa oppineet kuulemaan ja tunnistamaan syitä/tunteita käytöksen takana ja rauhoittumaan sekä pääsemään tilanteissa eteenpäin.

Kuvataulut lasten ymmärrystä ja osallisuutta varmistamaan siirtymätilanteissa:

Lasten oma odottelupuuha -kuvataulu, jossa tilaa kolmelle eri esimerkkivaihtoehdolle.

Mitä haluat tehdä?

Lasten oma odottelupuuha -kuvataulu. Lapsi näyttää kuvavaihtehdoista (mikäli ei vielä osaa kertoa), mikä olisi mieluisinta puuhaa odottelun aikana. (Nämä kuvat ovat esimerkkejä; kukin ryhmä muokkaa kuvapohjaa omien tarpeidensa mukaiseksi.)

Lasten oma liikkumis-/siirtymävaihtoehdot -kuvataulu, jossa tilaa kuudelle eri esimerkkivaihtoehdolle.

Miten haluat liikkua?

Lasten oma liikkumis-/ siirtymävaihtoehdot -kuvataulu. Lapsi näyttää kuvavaihtoehdoista (mikäli ei vielä osaa kertoa), miten haluaa tänään kyseisessä siirtymätilanteessa liikkua. (Nämä kuvat ovat esimerkkejä; kukin ryhmä muokkaa kuvapohjaa omien tarpeidensa mukaiseksi.)

Lasten oma kuvataulu pukemistilanteeseen, jossa tilaa kahdelle vaihtoehdolle.

Tarvitsetko apua?

Lasten oma kuvataulu pukemistilanteeseen. Lapsi näyttää kuvavaihtoehdoista (mikäli ei vielä osaa kertoa), pukeeko itse vai tarvitseeko apua.

Lasten oma palautetaulu, jossa tilaa kolmelle eri ilmevaihtoehdolle.

Miten meni?

Lasten oma palautetaulu. Lapsi näyttää kuvavaihtoehdoista (mikäli ei vielä osaa kertoa), miten esim. pukeminen meni omasta mielestään.

Huoltajien osallisuus

Projektin aikana lasten huoltajilta pyydettiin heidän näkemyksensä / mielipiteensä seuraaviin kysymyksiin:

  • Miten olet kokenut lapsesi päiväkotiin tulo- ja lähtötilanteet?

  • Mitä haluat tietää lapsesi varhaiskasvatuspäivästä?

Covid-19 aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi, huoltajilla oli mahdollisuus vastata kysymyksiin etätehtävien muodossa (alla: tehtävät 1 ja 2). Huoltajilta saadut palautteet huomioitiin kunkin ryhmän toiminnan kehittämisessä.

Huoltajien osallisuus -esimerkkitehtävä, jossa hyödynnetään vihreitä ja punaisia palaute- ja ideointilappuja.deoint
Huoltajien osallisuus -esimerkkitehtävä, jossa hyödynnetään keltaisia ideointilappuja.