Projekti Espoonlahti

Espoonlahden päiväkodin kehittämiskohteena: lasten osallisuuden lisääminen sekä kiireettömyyden ja positiivisen ilmapiirin vahvistaminen ruokailutilanteissa. Kehittämisprojektissa haetaan vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä osallisuus on?

  • Miten lapsen osallisuus toteutuu / tulisi toteutua ruokailutilanteissa ja suhtautumisessa ruokaan (varhaiskasvatussuunnitelman näkökulma)?

  • Miten suomen kieltä taitamattoman lapsen osallisuus varmistetaan ruokailutilanteessa?

  • Millainen varhaiskasvattajan roolin on / tulisi olla, että lapsen osallisuus ruokailuun liittyvissä asioissa ja tilanteissa mahdollistuu?

  • Mitä ruokailo on lapsen / aikuisen näkökulmasta?

Espoonlahden TA6-hankkeen prosessi ja kokeilut aikajanalla kuvattuna.

Henkilöstön osallisuus

Varhaiskasvatushenkilöstön ideointipajoissa muun muassa:

  • Ruokailuun liittyvien hyvien käytäntöjen ja asioiden sekä haasteiden näkyväksi tekeminen.

  • Asiakasempatiaharjoituksia.

  • Haasteista ratkaisuksi: osallisuutta ja ruokailoa - uusia ideoita ja toimintamalleja.

Henkilöstön ideointipaja, jossa suunnitellaan ruokailutilannetta.

Oivalluksia!

Projektin aikana syntyneet ruokailuun liittyvät oivallukset on koottu alla oleviin varhaiskasvattajan huoneentauluihin.

Ruokailoa ja osallisuutta huoneentaulu, johon on koottu vinkkejä ruokailon ja osallisuuden lisäämiseen ruokailutilanteessa.

Ruokailoa ja osallisuutta

-huoneentauluun on kottu ideoinnin seurauksena lasten osallisuuteen sekä ruokailoon liittyviä asioita. Ruokailoa ja osallisuutta -materiaalia voidaan käyttää myös esimerkiksi huoltajien kanssa vasukeskustelun oheismateriaalina.

Varhaiskasvattajan huoneentaulu, jossa ruokailutilannetta tarkastellaan kolmessa vaiheessa: ruokailuun valmistautuminen, ruokailun aikana sekä ruokailun lopuksi. Näkökulmina: kiireettömyys, positiivinen ilmapiiri, lasten osallisuus sekä ymmärrys.

Ruokailun vaiheet

-huoneentaulu kuvaa ruokailun eri vaiheita ja on muokattava (keltaiset, siniset sekä vihreät laatikot) ja sitä muokataan kunkin päiväkodin ryhmän tarpeita vastaavaksi. Huoneentaulun neljä näkökulmaa (kiireettömyys, positiivinen ilmapiiri, lasten osallisuus sekä ymmärryksen varmistaminen kuvilla) varmistavat varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen toiminnan, osallisuuden sekä suomen kieltä vielä osaamattoman lapsen ymmärryksen toteutumisen.

Lasten osallisuus

Ruokailoa ja osallisuutta -ideoinnin tuotoksena syntyi alla olevat tehtävämateriaalit, joihin esimerkiksi varhaiskasvatuksessa uutena aloittava lapsi voi piirtää tai kirjoittaa (tarvittaessa vanhemman avustamana) omia mieltymyksiään sekä toiveitaan.

Tehtävä lapselle: näistä mauista pidän, jossa hymynaamalla auki oleva suu, johon lapsi voi piirtää itselleen mieluisia ruokia.

Näistä mauista pidän

Tehtävä lapselle: näihin makuihin haluaisin tutustua, jossa suurennuslasi, johon lapsi voi piirtää ruokia, joihin haluaa tutustua.

Näihin makuihin haluaisin tutustua