Alle 3-vuotiaat

Alle 3-vuotiaiden digipolulla

Teksti: "Alle 3-vuotiailla laite on aikuisen kädessä,  mediaa tutkitaan ja ihmetellään yhdessä." Lisäksi kolmion muodossa kuvattu alle kolmevuotiaiden digipedagogiikan sisällöt. Sisältö avattu tekstissä.

Kuvakirja on varhaiskasvatuksessa kaikista käytetyin media, josta pienimpien kanssa lähdetään liikkeelle. Kirjoja voidaan lukea myös tabletilta tai älytaululta Lukulumo-sovelluksesta.

Kuvat toimivat kommunikoinnin tukena, mutta niiden kautta harjoitellaan myös orastavaa monilukutaitoa: erilaisten viestien tulkitsemista, asioiden nimeämistä ja sanoittamista. Kuvia ja muita ympäristön viestejä tutkitaan yhdessä. Kuvasarjat kuten pukemis- tai käsienpesuohje johdattavat jo pieniä ohjelmointiajattelun alkeiden äärelle.

Erilaiset mediahahmot, kuten Maisa-hiiri tai Pipsa-possu, ovat lapsille usein tärkeitä. Aikuinen on kiinnostunut lasten mediakokemuksista ja tutut hahmot voivat seikkailla osana pedagogista toimintaa leikeissä ja esimerkiksi tunnetaitojen opettelussa.

Mediavälineillä rikastetaan leikkiä ja luodaan satumaailmoja. Esimerkiksi jumppasali muuttuu viidakoksi, kun seinälle heijastetaan videotykillä sademetsän maisemaa ja ääniä. Laulut, äänimaisemat ja videot yhdistyvät luontevasti päivittäisiin leikkeihin, musiikki-, liikunta- ja lepohetkiin.

Aikuiset dokumentoivat ryhmän toimintaa digitaalisesti mm. valokuvaten, videoiden ja erilaisten sovellusten kautta. Tuotoksia tarkastellaan yhdessä lasten kanssa. Esimerkiksi aamupäivällä otettuja kuvia pihaleikeistä voidaan katsoa yhdessä iltapäivällä, muistella, nimetä ja sanoittaa päivän tapahtumia ja onnistumisia.

Hakutilanteessa kuvia voi käyttää päivästä kertomiseen vanhemmalle. Usein pienikin lapsi osaa kuvan kautta kertoa kokemuksistaan. Mediatuotoksia voidaan jakaa huoltajille digitaalisesti eVakan välityksellä.