MusaPeda yksiköt

MusaPeda-projektiin osallistui ensimmäisessä vaiheessa 2019-2021 yhteensä 36 varhaiskasvatusyksikköä ja 157 lapsiryhmää jokaiselta Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen viideltä palvelualueelta. Varsinainen kehittämistyöskentely yksiköissä alkoi tammikuussa 2020. Työskentelyn ollessa hyvässä vauhdissa Covid-19 virus iski varhaiskasvatusyksiköiden arkeen ja muutti projektityöskentelymme luonteen radikaalisti. Jatkoimme kuitenkin etäperehdytyksillä ja etäarvioinneilla Teamsin turvin, mutta MusaPeda-toiminnan mallintamisesta projektisuunnittelijan toimesta yksiköissä luovuttiin kevään 2020 ajaksi.

Kuvassa luettelo palvelualueittain olevista projektiyksiköistä joita yhteensä 36 kpl

Projektiyksiköt palvelualueittain 2019-2021

MusaPeda työskentely toimintakaudella 2020-2021

Kolme lasta ja aikuinen ison rummun ympärillä soittamassa yhdessä

Syksyn 2020 toimintakauden alkaessa sekä vuoden vaihteessa 2021 järjestettiin projektiyksiköiden uusille työntekijöille MusaPeda perehdytystä. Keväällä keskeytynyt työskentely jatkui projektiyksiköiden lisäperehdytyksillä, vasutyöskentelyyn ohjaamisella sekä mallinnuksilla lapsiryhmissä.

Yksikkötyöskentelyyn sitoutettiin edelleen johtajan ja varaohtajan lisäksi laaja-alainen varhaiserityisopettaja (lveo) sekä kieli-ja kulttuuriopettaja (kieku). MusaPeda kehittämiskohteena sidottiin yksikön rakenteisiin sekä pedogogisen johtamisen suunnitelmaan että yksikkö- ja ryhmävasuun (varhaiskasvatussuunnitelma)

Varhaiskasvatusyksiköiden tiimit asettivat MusaPeda-toiminnalleen tavoitteet, suunnittelivat toiminnan sisällön, organisoivat osaksi arkea ja aloittivat toteuttamisen. Yksikön pedagoginen tiimi arvioi johtajan ja projektityöntekijän kanssa MusaPeda toimintaansa noin 2 kuukauden kuluttua aloituksesta yhteisessä arviointitapaamisessa. Keskustelussa nostettiin esiin tiimien tavoitteet MusaPedalle, suunnitteluprosessi ja käytännön toteutus. Arvioitiin onnistumisia ja haasteita sekä kuultiin upeita oivalluksia.

Yksi projektin tavoitteista on myös henkilöstön osaamisen vahvistaminen niin, että MusaPeda toiminta saadaan yksikössä konkreettiseksi ja pysyväksi työkaluksi tiimien arkeen. Toimintamallin vahvistuttua tavoitteena on, että yksiköt voivat toimia alueidensa MusaPeda-verkostossa jakaen osaamistaan sekä tukeaan myös muille lähialueen varhaiskasvatusyksiköille tarvittaessa MusaPeda toiminnan aloittamiseen ja vakiinnuttamiseen.