Uudet lukutaidot

Digitaalinen osaaminen, medialukutaito ja ohjelmointiosaaminen osana varhaiskasvatusta

Lapset elävät median ja arjen teknologian kanssa jatkuvassa vuorovaikutuksessa, mikä edellyttää uudenlaisia lukutaitoja ja osaamista toimia myös digitaalisissa ympäristöissä.

Uudet lukutaidot -hankkeessa kehitetään toimivia tapoja tuoda digitaalinen osaaminen, ohjelmointiosaaminen ja medialukutaito luontevaksi, helpoksi ja hauskaksi osaksi varhaiskasvatusta.

Toiminnassa painottuvat lasten osallisuus, yhteisöllisyys ja vuorovaikutus, sekä leikilliset, luovat ja toiminnalliset työtavat. Hankkeessa kehitetään myös henkilöstön digiosaamista ja opetellaan hyödyntämään digitaalisia oppimisympäristöjä ja laitteita tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Toimintaa on toteutettu vuosina 2022–2023 kehittämistyöhön osallistuneissa varhaiskasvatusyksiköissä, kaupunkitasoisissa koulutuksissa sekä päiväkotikohtaisissa pedagogisissa työpajoissa. 

Digipedagogiikan polulla.pdf

Hyvät toimintatavat tuodaan koko Espoon varhaiskasvatuksen käyttöön Digipedagogiikan polulla-oppaan sekä opasta laajentavan intranet-sivuston avulla. Toimintamalli konkretisoi varhaiskasvatussuunnitelman sisältöä ja mahdollistaa lasten digitaalisen osaamisen, ohjelmointiosaamisen ja medialukutaitojen tavoitteellisen kehittämisen varhaiskasvatusyksiköissä. Malli pitää sisällään sekä pedagogisen toiminnan toteuttamiseen että henkilöstön osaamisen kehittämiseen liittyviä osakokonaisuuksia. 

Digipedagogiikan polulla -opas on luettavissa ja tulostettavissa pdf-muodossa tästä. Mallia saa hyödyntää epäkaupallisissa tarkoituksissa, kun tekijä (Espoon suomenkielinen varhaiskasvatus) mainitaan. Jos muokkaat mallin sisältöä, sinun täytyy jakaa työsi eteenpäin samoilla ehdoilla. 

inklusiivinen_digipedagogiikka_1.4_saavutettava.pdf

Digipedagogiikan tulee olla kaikkien lasten osallisuutta ja omaa ilmaisua mahdollistavaa inklusiivista toimintaa. Yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta painottava opas Inklusiivinen digipedagogiikka varhaiskasvatuksessa antaa käytännönläheisiä ohjeita digivälineiden käyttöön osana varhaiskasvatuksen arkea. Opas on toimitettu varhaiskasvatuksen opettajien ja kieli- ja kulttuuriopettajien haastattelujen pohjalta, ja se sisältää myös paljon pedagogisia esimerkkejä lapsiryhmien toiminnasta sekä konkreettisia vinkkejä sovellusten, materiaalien ja mediasisältöjen käytöstä. 

Voit ladata oppaan käyttöösi pdf-muodossa tästä. 

Uudet lukutaidot - Nylitteracitet on Espoon suomenkielisen ja ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen yhteishanke, joka perustuu kansalliseen Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmaan. Kehittämisohjelmasta vastaavat Opetushallitus ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, ja se on osa opetus- ja kulttuuriministeriön laajempaa Oikeus oppia -kehittämisohjelmaa (2020–2022).  

lisätiedot: Satu Nerg-Öhman

varhaiskasvatuksen asiantuntija

etunimi.sukunimi@espoo.fi