Digihyrrät

Lähderannan päiväkodin esiopettajat ja Lähderannan koulun alkuopettajat suunnittelevat yhdessä kevään 2023 yhteistä Digihyrrää.

Digihyrrät

Osana esi- ja perusopetuksen yhteistyötä pilottiyksiköissä on kokeiltu eri-ikäisten lasten yhteisiä digitoimintapäiviä. 

Digitoimintapäiviä (=digihyrrät) on järjestetty esimerkiksi esiopetuksen ja 1.-2. - luokkien oppilaiden ja 3.-4. -luokkien sekaryhmissä työpajapäivänä. Osa digitoimintapäivistä on järjestetty myös esiopetuksen ja kaikkien 1.-4. -luokkien välisenä toimintakokonaisuuksina.

Digihyrrien suunnittelu on mahdollistettu esiopettajien suunnitteluaikaa ja opettajien yhteissuunnitteluaikaa (YS) käyttäen pääsääntöisesti. Yhteinen suunnitteluaika on rakenteistettu vuosisuunnitelmiin etukäteen.

Yhteiset digitoimintapäivät ovat onnistuneet mainiosti. Toiminnan sisältönä on toiminut www.uudetlukutaidot.fi -sivustolla olevat tukimateriaalit. Aiheina on ollut turvallisuus tai vaikkapa uudet lukutaidot. 

Digihyrrät on järjestetty pilottikoulujen tiloissa. Tämä toimintatapa on osoittautunut mainioksi tavaksi niin opettajille tulla tutuiksi esiopettajien kanssa kuin esiopetuksessa oleville lapsille tulla tutuksi lähikoulurakennuksen, oppilaiden, välituntien ja jopa ruokailun kanssa. Palautteet lapsilta ovat olleet loistavat ja toimintaa halutaan jatkaa myös tulevaisuudessa. Eri-ikäisten lasten yhteistoiminta on positiivinen ja yhteishenkeä tukeva toimintatapa.

Digihyrrän työpajat voidaan rakentaa esimerkiksi esiopetusryhmän sekä ensimmäisen ja toisen luokan sekaryhmille

Tässä mallissa on viiden ryhmän lapset sekoitettu. Jokainen ryhmä osallistuu viiteen työpajaan eri-ikäisen lasten sekaryhmissä. Kukin työpaja kestää noin 25 minuuttia. Yksittäisen työpajan vetää esiopettaja tai koulun opettaja. Isommat oppilaat pitävät huolta pienemmistä ja toimivat siis työpajoissa pienryhmissä. Esiopetusikäiset ovat päässet näin osallistumaan aktiivisesti ja rohkeasti toiminnan sisältöihin. Opettajat ja tulevat koulukaverit tulevat tutuiksi ja koululaiset taas pääsevät näkemään vanhoja esiopetuksesta tuttuja opettajia ja lastenhoitajia.

Digihyrriä voidaan tehdä myös 3.-4. -luokkien välille tai 5.-6. -luokkien oppilaiden yhteistoiminnaksi. Koulun yhteishenki kasvaa tässäkin mallissa. 

Isompien lasten kanssa voidaan työpajojen pituutta muokata pidemmäksi varsinkin, jos osallistuvia luokkia on vähemmän. Isot oppilaat osaavat jo siirtyä työpajasta toiseen, eikä työpajasta toiseen siirtymiseen välttämättä tarvitse varata ryhmänjohtajia samalla lailla kuin pienempien lasten ja oppilaiden siirtymiin. Yhteinen tekeminen on vanhempien oppilaidenkin mieleen.

Digihyrriä on kokeiltu myös ryhmissä, joissa on lapsia sekoitettu viidestä ryhmästä ikähaarukalla esiopetuksesta nelosluokkalaisiin. 

Eri-ikäisten lasten yhteistyö niin pienryhmissä kuin isommissakin on osoittautunut varsin hedelmälliseksi niin yhteishengen, yhteisvastuun kuin ihan digi-itsetunnon kehittymisen kannalta. Isommat oppilaat huomaavat, että voivat olla avuksi yhteisessä toiminnassa ja pienemmät pääsevät oppimaan isommilta. Yhteinen toiminta madaltaa kouluun siirtymisen kynnystä.

Espoon esiopetussuunnitelmasta 2022 poimittua:

"Lasten yhteistyötaitoja vahvistaminen on yksi keskeisistä esiopetuksen tavoitteista. Esiopetuksessa käytetään erilaisia yhteistyömuotoja ja pienryhmätoimintaa. Lapsia kannustetaan ja ohjataan toimimaan ryhmän jäsenenä ja kehittämään omia yhteistyötaitojaan."

"Ryhmän esiopetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan yhteistyökäytännöt lähikoulujen ja esiopetuksen liittyvän varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa."

"Yhteistyökumppaneiden kanssa toimittaessa arvioidaan myös yhteistyön toteutumista ja sovitaan kehittämistoimista"

"Kasvatusyhteistyön jatkumo toteutuu varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja kouluun. Yhteistyö on arvoistavaa, monipuolista ja aktiivista. Esiopetuksen henkilöstö rakentaa aloitteellisesti yhteistyötä ja kehittää sen edellytyksiä."