>Ö<ppiäisvärkkäily

Teknologiakasvatusta värkkäilemällä esiopetuksessa

Kuvassa öppiäinen eli askarreltu robotti.
Kuvassa öppiäinen eli askarreltu robotti.
Kuvassa öppiäinen eli askarreltu robotti.
Kuvassa öppiäinen eli askarreltu robotti.

>Ö<ppiäinen on itse askarreltu tärinämoottoroitu robotti, joiden värkkäilystä on Espoon varhaiskasvatuksessa jo pitkä kokemus. Vuonna 2019 esiopetuksen opettajia koulutettiin laajasti öppiäisagenteiksi, ja öppiäistyöpajoja järjestettiin esiopetusryhmille osana KULPS kulttuuri- ja liikuntapolkua yhteistyössä Espoon kaupunginkirjaston kanssa.

Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen öppiäisvärkkäilyä on jatkettu osana TVT-tutorkoulutusta ja Uudet lukutaidot -toimintaa uusia öppiäisagentteja kouluttamalla sekä lapsiryhmien kanssa värkkäilemällä. Kirstin koulun yhteydessä toimivaan Kasvun ja oppimisen toimialan Monitori 1 koulutustilaan on rakennettu makerspace-tilaa, jonka välineistö mahdollistaa monenlaisen teknologiavärkkäilyn, ohjelmointiosaamiseen ja robotiikkaan tutustumisen.

Öppiäisvärkkäily on ohjelmointiosaamiseen kuuluvaa tutkivaa työskentelyä ja tuottamista, jota kuvataan Uudet lukutaidot kehittämisohjelman hyvän pedagogisen toiminnan kuvauksissa. Värkkäily on STEAM-pedagogiikan mukaista oppimista, jossa yhdistyvät monet oppimiskokonaisuudet: teknologiakasvatus, ongelmanratkaisu, kokeilu, ilmaisu ja luova käsillä tekeminen. Ennen kaikkea värkkäily on konkreettista, mielenkiintoista ja hauskaa tekemistä, joka sopii kaikenlaisille oppijoille.

Kuvassa rinnakkain esitettynä esiopetuksen oppimiskokonaisuuksien sisältöjä. 1. Tutkin ja toimin ympäristössäni: tutkiva työtapa, ongelmanratkaisu ja arjen teknologia. 2. Ilmaisun monet muodot: käsitöiden tekeminen, kuvallinen ilmaisu, erilaiset työvälineet ja materiaalit. 3. Kielten rikas maailma: uudet käsitteet ja sanavaraston laajentaminen. 4. Kasvan ja kehityn: hienomotoriset taidot ja turvallinen toiminta teknologian parissa

>Ö<ppiäisvärkkäily yhdistää esiopetuksen opetussuunnitelman oppimiskokonaisuuksia.

>Ö<ppiäisprosessi lasten kanssa

  • Jos öppiäisillä on jokin teema, lue aiheeseen johdatteleva tarina lasten kanssa, tai nivo toiminta jo olemassa olevaan projektiin. Ennen öppiäisvärkkäilyä voi myös esimerkiksi tehdä aistiharjoituksen, kuten kuunnellaan silmät kiinni metsän ääniä eläytyen tunnelmaan, ja sen jälkeen värkkäillään asukkeja tuohon maisemaan.

  • Näytä lapsille valmiiksi rakennettu pelkistetty öppiäinen, jotta he saavat käsityksen mistä on kyse.

  • Askarrellaan öppiäinen. Voitte hyödyntää mitä tahansa kierrätys- ja askartelumateriaalia tai vaikkapa legoja! Hyvä runko syntyy esimerkiksi wc-paperirullasta tai jogurttipurkista.

  • Yhdistetään moottori, patterikotelo ja epäkesko toisiinsa. Tarkistetaan, että virtapiiri toimii.

  • Liimataan moottori ja patterikotelo öppiäiseen. Muista tasapaino!

  • Ei muuta kuin pöristelemään! Öppiäisten elämä voi jatkua leikeissä tai lasten omissa mediaprojekteissa. Voisiko öppiäisten seikkailusta kertoa tarinan ja kuvata sen videolle?

Kuvassa kädet, jotka leikkaavat saksilla pahvia.
Kuvassa kädet, jotka päällystävät pahvirullaa kankaalla.
Kuorintapihdit ja paristokoteloita, joissa johtoja.
Kuvassa lapsen kädet asettavat paristoa paikoilleen paristokoteloon ja toisen lapsen kädet ruuvaavat ruuvimeisselillä paristokoteloa kiinni.
Kädet pitelevät paristokoteloa ja tärinämoottoria, joka pyörii.
Pöydällä askartelutarvikkeita, kuumaliimapistooli ja liimapuikkoja.
Lattialla viisi askarreltua öppiäistä liikkeellä.
Kolme lasten askartelemaa öppiäistä lattialla.