Yhteistyö huoltajien kanssa

Kuvituskuva. Kuvan sisältö on avattu alapuolella olevassa tekstissä.

Etäyhteyksien hyödyntäminen huoltajien kanssa tehtävässä yhteistyössä

Vasu- ja Leops -keskustelut

Vanhempien kanssa käytävät keskustelut liittyen lapsen varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmiin voidaan hoitaa osittain tai jopa kokonaan etäyhteyksin. Mikäli perinteinen samassa tilassa käytävä keskustelu ei ole mahdollista, etäyhteyskeskustelut ovat hyvä ja toimiva vaihtoehto. Etäyhteyskeskustelu videoyhteydellä Teamsin kautta mahdollistaa vuorovaikutuksen keskustelun osallistujien kesken. Näytön jakamisen avulla opettajat voivat esitellä dokumentteja ja materiaaleja, jolloin suunnitelmia voidaan kirjata sekä kommentoida yhdessä. Etäyhteyksin käytävien keskustelujen aikataulut on helppo suunnitella niin opettajien kuin vanhempien aikatauluihin sopivaksi, eikä matkustamiseen kulu aikaa.


Tulkkaus

Tulkin ottaminen mukaan etäyhteyskokouksiin on helppoa ja luontevaa. Vuorovaikutus ja kommunikointi on näköyhteydellä helpompaa, kuin pelkän puhelimen välityksellä. Äänenlaadun selkeyden kannalta on tärkeää, että kaikki osallistujat käyttävät samaa etäkokousvälinettä. Tarvittaessa tulkki voi liittyä etäkokoukseen myös puhelimen välityksellä ilman kuvaa.



Etähuoltajien osallistuminen keskusteluihin

Etäyhteydet mahdollistavat etähuoltajan osallistumisen myös silloin, kun keskusteluun paikan päällä osallistuminen ei ole mahdollista esimerkiksi toisella paikkakunnalla asumisen vuoksi. On tärkeää, että kaikki lapsen asioista päättävät aikuiset voivat osallistua keskusteluun yhdenvertaisesti ja se mahdollistetaan myös poikkeusaikana.


Etätutustumiskäynti kotiin ja tutustuminen uuteen varhaiskasvatusyksikköön

Etätutustumiskäynti kotiin on etäyhteysmentorointi-hankkeessa kehitetty malli. Tarkoituksena on mahdollistaa tutustumiskäynnin toteutuminen tilanteissa, joissa perinteisen tutustumiskäynnin toteuttaminen kotiin ei ole mahdollista. Etätutustumiskäynti kotiin– malli pohjautuu Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen aloituskäytäntöihin. Malli mahdollistaa lapsen osallisuutta vahvistavan etätutustumisen henkilökuntaan ja yksikköön lapselle turvallisessa ja tutussa ympäristössä. Vuorovaikutus lapsen ja työntekijän välillä on mallissa keskeistä. Vanhemmat voivat kertoa lapsesta kotioloissa ja lapsi saa halutessaan esitellä itselleen tärkeitä asioita. Etätutustumiskäynnillä voidaan myös esitellä päiväkodin tiloja lapselle ja hänen huoltajilleen, jolloin heille syntyy mielikuva siitä, millaiselta ryhmän ja yksikön tilat näyttävät.


Joulu- ja kevätjuhlat sekä muut lasten esiintymiset

Päiväkodin juhlia voidaan järjestää live-striiminä Teamsin kautta tai jakamalla tallennetta etukäteen videoiduista esityksistä OneDrive-linkkinä. Juhlia voidaan järjestää päivisin tai iltaisin aikana, jolloin vanhemmat voivat osallistua etänä esimerkiksi työpaikoiltaan tai omalta asuinpaikkakunnaltaan. Mikäli kaikille lasten vanhemmille sopii, isovanhemmatkin pääsevät osallisiksi lasten juhlaan etäyhteyksiä hyödyntäen.

Etäyhteysmentorit ovat työstäneet päiväkodeille käyttöön mediatöiden tallentamis- ja julkaisulupapapohjan sellaista erityistilannetta varten, jossa lapset esiintyvät Teamsin kautta.


Verkostokokoukset ja vanhempainillat

Erilaiset verkostokokoukset ammattilaisten välillä toimivat hyvin etäyhteyksiä hyödyntäen. Lapsen asioista päästään keskustelemaan ja sopimaan yhdessä osallistujien kanssa tehokkaasti ja aikaa säästyy, kun matkustamiseen ei kulu aikaa. Myös vanhempainillat onnistuvat hyvin etäyhteyksiä hyväksi käyttäen ja tarvittaessa tulkit on helppo ottaa mukaan Teams-vanhempainiltoihin.