Yhdessä tehden ja tuottaen

"Tuutko taas meidän kanssa valokuvaamaan?"

Lapset nähdään pedagogisen dokumentoinnin prosessissa aktiivisina tuottajina, ei ainoastaan dokumentoinnin kohteina. Jo pienten kanssa voidaan esimerkiksi kuvakulman valinnalla, lasten tasolta valokuvaamalla, vaikuttaa siihen, miten lasten oma näkökulma heijastuisi enemmän esiin tuotetuista dokumenteista.

Lasten kanssa dokumentoiminen on hauskaa ja lapset ovat olleet kehittämistoiminnassa todella innostuneita dokumentoijan roolistaan. Dokumentoiminen yhdessä tutustuttaa lapset ja aikuiset nopeasti ja varsin syvällisestikin toisiinsa, kun lasten ajatusten, pohdintojen ja aloitteiden ääreen pysähdytään dokumenttien tuottamisen ja tarkastelun myötä. Vuorovaikutussuhteen luomisessa lasten kanssa, pedagoginen dokumentointi on myös näyttänyt mahtinsa työmenetelmänä.

Käsi poimii mustikoita

Lapset voivat dokumentoida arjessa niin spontaanisti kuin rajatun aiheen parissa. Kepelin päiväkodin Kissankäpälämäen metsäretkellä lapset pääsivät valokuvaamaan heitä kiinnostavia asioita. Kuviin tallentuivat mm. mustikat, käpy ja puun juuret. Kaatumassa olevan puun kuva taltioitiin myös, kun lapsi hoksasi kääntää kameraa vinottain suhteessa kuvauksen kohteeseen.

Lapsen tekemän kuvakoosteen sivu. Kuvassa on liukumäki ja keinu.

Kala-Maijan Keltaisissa osa lapsista kokosi viime keväänä omat kuvakoosteensa PowerPointilla aikuisten avustuksella. Lapset toimivat niin dokumenttien tuottajina, valikoijina ja kuvista kertojina. Ryhmän opettajan mukaan työskentely oli huippukivaa ja mieluista puuhaa. Samalla lapset harjoittelivat digitaalisen osaamisen, osallistumisen ja vaikuttamisen sekä ilmaisun taitoja.

Sadutus on ihana ja luova menetelmä tuottaa juuri lapsen näköinen ja kokoinen tarina. Siriuksen päiväkodin Vihreät toteuttivat sadutusprojektin, jossa yhdistyi kirjan lukeminen, taiteilu ja oman tarinan kertominen. Sadutukseen ja taideteokseen palattiin toisella kertaa, jolloin sekä teos että tarina saivat uusia kerrostumia ja käänteitä. Mikä mahtava idea tehdä näkyväksi sitä, mitä lapsi ajattelee myöhemmin teoksestaan ja millaisia uusia vivahteita tarina voikaan saada.



Friisilän päiväkodin Pilvenhattaroissa on syksyllä lähdetty kokeilemaan viikon dokumentoija -toimintatapaa, jossa lapset pääsevät viikon ajan valokuvaamaan itse omaa arkeaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Jo nyt kokeilu on tuottanut iloa ja innostusta sekä avannut portin lapsen maailmaan ja mielenkiinnon kohteisiin. Lasten kanssa kootaan valokuvista Pages-kirjat, joita esitellään suoraan iPadilta myös lapsen vanhemmille. Miksei kuvakoonnin pariin voisi palata vasukeskustelussakin, kun pohditaan lapsen mielenkiinnon kohteita.