Yhtenäinen oppimisen polku esiopetuksesta perusopetukseen

Medialukutaidot polku esiopetuksesta perusopetuksen neljänteen luokkaan

Esiopetuksessa yhdessä tekeminen aktiivisesti toisen kanssa on tärkeää. Asioita harjoitellaan tutkien, oivaltaen ja leikinomaisesti kokeillen turvallisuus ja ikärajat muistaen.

Alkuopetuksessa oppilaat tekevät asioita sekä yksin että yhdessä tutkien, tuottaen ja opetellen turvallista toimintaa. Kokemus laajenee teksteihin.

3.-6. -luokkien oppilaita kannustetaan omiin aloitteisiin itsenäisesti ja yhdessä toisten kanssa. Taidot harjaantuvat. Oppilaat käyttävät erilaisia ilmaisun ja vaikuttamisen kanavia. Oppilaat opettelevat myös ilmaisemaan omia ajatuksiaan ja hahmottamaan median roolia yhteiskunnassa. Kriittisyys ja turvallisuus opettelun kohteena ovat tärkeitä.

Ohjelmointiosaamisen polku esiopetuksesta neljänteen luokkaan

Ohjelmointiosaamista harjoitellaan jo esiopetuksessa tutkimalla, keksimällä tai vaikkapa rakentelemalla robotteja tai pelillisiä ympäristöjä. Luova tekeminen on vielä keskiössä. Esiopetusikäistä lasta kannustetaan keksimään ja kuuntelemaan toisten ideoita sekä jakamaan tehtäviä yhteisessä työskentelyssä. Espoon esiopetusyksiköissä on käytössä niin blue-bot -robotit kuin Osmon coding ambie. Lisäksi henkilökuntaa koulutetaan  ohjelmointiosaamista tukevien leikkien ja leikkimaailmojen käyttämiseen. 

Perusopetuksen 1.-2. -luokilla havainnoidaan ja tutustutaan lasten kokemusmaailmassa olevaan tietotekniikkaan ja robotiikkaan. Toimintatapoja ja välineitä käytetään edelleen luovasti. Alkuopetuksessa lapset harjoittelevat animointeja sekä vuorottelua tehtävärooleissa. Tehtävien lomassa jaetaan ja esitellään omia ja toisten ideoita.

3.-6. -luokilla oppilaat havainnoivat ohjelmointia ja robotiikkaa yhteiskunnassa ja niiden merkitystä omassa elämässä. Oppilaat harjoittelevat ohjelmoimaan graafisessa ympäristössä. Oppilaat laativat myös toimintaohjeita ja harjoittelevat ohjelmoinnin perusrakenteita mm etsimällä ja korjaamalla virheitä. Oppilaat harjoittelevat myös sitkeää työskentelyä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Digitaalisen osaamisen polku esiopetuksesta neljänteen luokkaan

Esiopetuksessa harjoitellaan hyviä tapoja, vuorovaikutusta sekä opetellaan, keskustellaan ja arvioidaan digitaaliseen osaamiseen liittyviä asioita. Esiopetusikäiset lapset tutustuvat ja harjoittelevat digitaalisten työvälineiden käyttöä. On tärkeää myös keskustella tekijänoikeuksiin liittyvistä asioista ja muusta digitaaliseen turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Alkuopetuksen ensimmäisen ja toisen luokan aikana oppilas opettelee ohjatusti käyttämään digitaalisia ympäristöjä. Oppilas käyttää myös itsenäisesti perustoimintoja. Hän osaa, ymmärtää ja havainnoi digitaalista ympäristöään. Lapset opettelevat käyttämään ja kertomaan digitaalisessa ympäristössä olevista asioista. Hän alkaa myös sisäistää ikärajoihin liittyviä käyttörajoituksia ja ymmärtää mitä tekijänoikeuksilla tarkoitetaan. Lapsi toimii edelleen ohjatusti ja harjoittelee.

Perusopetuksen 3.-6. -luokkien oppilaat osaavat jo hyödyntää ja käyttää digitaalisia ympäristöjä sekä ottaa vastuuta. Oppilas osaa toimia, tiedostaa, tunnistaa, muodostaa, harjoitella ja ymmärtää digitaalisia ympäristöjä. Hän alkaa harjoitella lähdekritiikkiä ja hallitsee tekijänoikeudet.

Digipedagogiikan polulla.pdf

Tutustu myös Digipedagogiikan polulla -oppaaseen

Digipedagogiikan polulla -opas on tehty suomenkielisen varhaiskasvatuksen Uudet lukutaidot hankkeessa vuonna 2022. 

Espoon esiopetussuunnitelmasta 2022 poimittua: 

"Espoossa esiopetusta kehitetään osana yhtenäistä oppimispolkua varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Yhtenäisen toimintakulttuurin kehittäminen edellyttää jatkuvaa yhteistyötä oppimispolun muiden toimijoiden kanssa."

"Varhaiskasvatus ja siihen kuuluva esiopetus sekä perusopetus muodostavat lapsen kasvun ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden ja perustan elinikäiselle oppimiselle."