Yhteinen maaperä

Digipolun yhteinen maaperä – toimintakulttuuri

Kuvassa puhekupla, jossa teksti: ”Espoossa edistetään lasten tasavertaisuutta ja yhteisöön kuulumista sekä ehkäistään syrjäytymistä myös mediakasvatuksen avulla: kaikkia lapsia innostetaan aktiivisesti luomaan, ilmaisemaan sekä osallistumaan median tuottamiseen omassa oppimisympäristössään.” (Espoon varhaiskasvatussuunnitelma 2022).  Tämän vieresseä puu ja alla suorakulmio, jossa kuvattuna digitoimintakulttuuri. Sisältö tekstissä.

Leikillisyys Leikki on varhaiskasvatuksen keskeinen toimintatapa, joka edistää lapsen kehitystä, oppimista, ja hyvinvointia. Leikillä on myös itseisarvo, sillä se on lasten tapa olla ja elää. Digitaalisten välineiden käyttö ja digiympäristöissä toimiminen on lapsille yksi tapa leikkiä ja tutkia maailmaa. Digipedagogiikan tulee olla leikillistä ja innostavaa, leikkiin kannustavaa ja leikkejä rikastavaa toimintaa.

Luova tuottaminen Varhaiskasvatuksessa digitaalisia välineitä käytetään luovan tuottamisen välineinä, mikä mahdollistaa lapselle monia ilmaisun muotoja perinteisteen rinnalle. Digivälineillä voidaan yhdistellä erilaisia ilmaisun muotoja uusiksi kokonaisuuksiksi ja toteuttaa pedagogista dokumentointia. Lapset ovat aktiivisia toimijoita ja tekijöitä, eivät ainoastaan mediasisältöjen käyttäjiä.


Vuorovaikutus Kiinnitetään erityistä huomiota tunne- ja vuorovaikutustaitoihin. Toimitaan kiusaamista ehkäisten ja hyvään vuorovaikutukseen panostaen. Mahdollistetaan lapsille vuorovaikutus myös yksilöllisillä ja vaihtoehtoisilla tavoilla tarvittaessa apuvälineitä hyödyntäen.


Osallisuus Digivälineitä ja ympäristöjä käytetään lasten ajatusten ja mielenkiinnon kohteiden näkyväksi tekemisessä. Kiinnitetään huomiota siihen, että kaikki lapset pääsevät mukaan aktiivisesti käyttämään digivälineitä, osallistumaan toiminnan suunnitteluun ja arviointiin, sekä loistamaan omien vahvuuksiensa mukaan.


Yhteisöllisyys Digivälineitä käytetään varhaiskasvatuksessa aikuisen ja vertaisryhmän kanssa yhdessä toimimista harjoitellen. Lasta ei jätetä yksin laitteen pariin. Ryhmän yhteisöllisyyttä lisäävät yhteiset projektit ja yhteisten muistojen rakentuminen mediakokemusten ja dokumentoinnin kautta. Etäyhteyksiä voidaan hyödyntää yhteisöllisen vuorovaikutuksen välineenä perheiden ja muiden varhaiskasvatusryhmien kanssa.

Turvallisuus Digitaalisissa ympäristöissä turvallisesti toimiminen on yhtä keskeinen taito kuin liikenteessä turvallisesti liikkuminen. Varhaiskasvatuksessa lapsille tarjotaan vain ikä- ja kehitystasoon sopivaa sisältöä ja lasten kanssa keskustellaan ikärajoista sekä turvataidoista mediaympäristöissä. Kriittistä lukutaitoa harjoitellaan arvioimalla eri tiedonlähteitä ja mikä on satua, mikä totta.