Esiopetus

Esiopetuksen digipolulla

Teksti: "Esiopetuksessa digilaitteiden määrä kasvaa, digiympäristöjä hyödynnetään laaja-alaisesti ja lapset työskentelevät yhdessä." Kolmion muodossa kuvattuna esiopetuksen digipedagogiikan sisällöt, jotka avattu tarkemmin tekstissä.

Esiopetuksessa digitaalisten välineiden ja ympäristöjen määrä kasvaa. Ryhmissä lasten käytössä ovat iPadit, Chromebookit sekä monikosketusnäyttö, jotka mahdollistavat digiympäristöjen käytön laaja-alaisesti. Harjoitellaan myös digivälineiden käyttöön liittyvää sanastoa, näppäintaitoja sekä hiiren käyttöä.

Eskarit ovat aktiivisia median käyttäjiä ja koulun lähestyessä moni saa oman älypuhelimen. Turvallisuus ja vastuullisuus digiympäristöissä toimimisessa korostuu, kun lapset alkavat käyttää laitteita itsenäisesti.

Keskustellaan tekijänoikeuksista, yksityisyyden suojasta, turvallisista salasanoista, sekä toiminnasta digimaailman ongelmatilanteissa. Arvioidaan tiedon luotettavuutta ja kannustetaan lapsia kriittiseen mediapohdintaan. Mietitään teknologian käyttöä myös kestävän kehityksen näkökulmasta, opetellaan huolehtimaan välineistä ja tauottamaan työskentelyä.

Esiopetuksessa koetaan ja opetellaan ymmärtämään eri mediasisältöjä monipuolisesti, esim. lasten uutiset, mediataide, elokuvat, pelit ja musiikki. iPadin luovan tuottamisen sovellukset mahdollistavat itseilmaisun kokeilevasti, jokaisen vahvuuksia hyödyntäen. Mediasisältöjä tuottamalla opitaan myös, että media on aina ihmisten tekemää. Pohditaan mainoksia ja kokeillaan median kautta vaikuttamista. Eskarissa tutustutaan myös tekstiä sisältävään mediaan ja tuetaan lasten orastavaa kirjoitustaitoa.

Ohjelmointiajattelu ja ongelmanratkaisutaidot kehittyvät ja niitä harjoitellaan myös erilaisten sovellusten kautta sekä ohjelmoitavilla roboteilla, kuten Blue-Botit, Bee-Botit ja LegoWe:dot. Arjen teknologiaan tutustumista jatketaan rakentelun ja teknologiavärkkäilyn kautta. Espoossa tärinämoottoroidut itse rakennetut >ö<ppiäiset ovat eskari-ikäisten suosikkeja. Pelillisyys ja ongelmanratkaisu, kuten omien pelien keksiminen ja sääntöleikkien muuntelu, valokuvasuunnistus, QR-koodiradat ja pakopelit, kiehtovat ja innostavat eskareita oppimaan.