MusaPeda-toimintamalli tutuksi

MusaPeda-toiminnan tavoitteet

MusaPeda-toiminnassa hyödynnetään musiikkipedagogiikan mahdollisuuksia pienryhmätoimintana lasten Suomen kielen, vuorovaikutuksen sekä itsesäätelytaitojen oppimiseen. Tavoitteena on myös lisätä lasten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä muuttaa toimintaa entistä inklusiivisemmaksi monikulttuurisissa lapsiryhmissämme.

MusaPeda-toimintamallin tausta

MusaPeda on pedagogiikkaa tukeva toimintamalli, joka on kehitetty Espoon varhaiskasvatuksessa Kirstin päiväkodin pilottihankkeessa 2016-2017. Kehittämistyöhön osallistui yksikön konsultoiva varhaiserityisopettajan, johtajan ja henkilöstön lisäksi terapiapalveluiden puheterapeutti, S2 opettaja sekä toimalan muita varhaiserityisopettajia. Kokemukset pilottihankkeessa olivat rohkaisevia ja kokonaisuudessaan toimintamalli osoittautui erinomaiseksi sekä helposti toteutettavaksi varhaiskasvatuksen arjessa. Niinpä MusaPeda-toimintamallia kehitettiin ja sen käyttöönottoa organisaatiossa laajennettiin sekä vakiinnutettiin varhaiskasvatuksemme arkeen kieli- ja kulttuurikasvatuksen sekä taidekasvatuksen menetelmäksi.

Projektia toteutettiin 2019-2021 Opetushallituksen rahoituksella Positiivisen diskrimintaation hankkeessa.

MusaPeda 2.0 2021-2022 jatkoi kehittämistyöskentelyä Opetus-ja kulttuuriministeriön rahoituksella osana Tasa-arvo 3 hanketta

MusaPeda-hetken rakenne

Tuttuus, toisto ja struktuuri ovat MusaPeda-hetkellä keskeistä. MusaPeda-hetki alkaa ja loppuu aina samalla tavoin. Kasvattajan läsnäolo ja sensitiivisyys kannattelevat koko yhteisen hetken läpi mahdollistaen jokaisen lapsen onnistumisen, ilon ja itsesäätelyn.

Alkulaulussa tärkeintä on turvallisuuden luominen, lapsen kohtaaminen ja kuuntelu, aito vuorovaikutus sekä yhteinen tekeminen aikuisen kanssa isohkon soittimen avulla.

Lapsen kiinnostuksenkohteiden äärelle pysähdytään yhdessä tutkimaan ja kannustetaan sekä rohkaistaan vuorovaikutukseen. Iloitaan ja innostutaan yhdessä lapsen kanssa.

Vuorovaikutuksen, kielenkehityksen ja itsesäätelyn tukena sekä osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollistamiseksi käytetään paljon kuvia sekä muuta kommunikaatiotukea.

"Lapsi onnistuu aina!"

MusaPeda kommuikointitaulu


MusaPeda-hetkeen on kehitetty oma kuvitettu kommunikointitaulu, jonka avulla varmistetaan jokaisen lapsen mahdollisuus vuorovaikutukseen. Taulu koostuu alaosan kommunikointipohjasta sekä tyhjästä yläosasta, johon kiinnitetään kulloisenkin MusaPeda-hetken struktuuriin liittyvät laulujen ja soitinten kuvat.

Taulu toimii MusaPedassa hetken struktuurina lisäten lasten ymmärtämistä sekä ennakoinnin mahdollistajana. Sitä käytetään myös MusaPeda-hetken aikana kommunikoinnin tukemiseen sekä lopussa jokaisen lapsen mielipiteenilmaisun ja arvioinnin mahdollistamiseen.