Lapset dokumentoijina ja reflektoijina!

Lapset aktiivisina toimijoina

Pilottipäiväkodeissa monen ryhmän kehittämiskohteena oli lasten toimijuuden tukeminen pedagogisen dokumentoinnin prosessissa.

Digivälineitä harjoiteltiin käyttämään monipuolisesti ja luovasti dokumentoinnin näkökulmasta niin lasten kuin henkilöstön kanssa. Henkilöstön digitaalisen osaamisen vahvistaminen on olennaista, jotta laitteita sekä sovelluksia käytetään arjessa lasten kanssa, pedagogisesti perustellusti. Henkilöstölle suunnatuissa syksyn työpajoissa keskityttiin ottamaan haltuun Chatter Pix Kids- ja Draw and Tell-sovellukset. Ne palvelevat esimerkiksi lasten sadutuksien tallentamisessa ja omien animaatiotarinoiden luomisessa. Ilahduttavaa oli, että innostus uusien sovellusten käyttöön sai ideat laukkaamaan ja monessa työpajassa pohdittiin, miten niitä voitaisiin omassa ryhmässä hyödyntää.

Lapset pääsivät projektikoordinaattorin tuella mm. valokuvaamaan lempipaikkojaan ulkoilussa, tekemään animaatioita sekä elokuvia. Ryhmissä lapset toteuttivat esimerkiksi Mun muistot -kuvakoosteet ja Ryhmä Hau-lehden sekä pääsivät toimimaan valokuvaajina erilaisten aiheiden parissa, etenkin metsäretkillä.

Dokumenttien tuottamisessa harjoitellaan laaja-alaisen osaamisen taitoja ja tuetaan lasten vaikuttamisen mahdollisuuksia, kun lapset siirtyvät dokumentoinnin kohteista aktiivisiksi toimijoiksi kameran taakse tai kertojan rooliin.

Pilottipäiväkotien kokeiluihin ja hyviin käytäntöihin voit tutustua tarkemmin Yhdessä tehden ja tuottaen -osiossa.

Lapset dokumenttien tulkitsijoina

Tavoitteellisen ja pedagogisen otteen dokumentointi saa reflektoinnissa. Vuorovaikutteinen dokumenttien tarkastelu rakentaa yhteistä ymmärrystä ja tuo esiin erilaisia näkökulmia ja ideoita, joista lapsilähtöisen varhaiskasvatuksen suunnittelu, arviointi ja kehittäminen voi alkaa. Dokumentit heijastelevat vain osaa totuudesta, joten vuoropuhelu ja reflektointi dokumenttien äärellä on tärkeää ja merkityksellistä, jotta esimerkiksi lasten mielipiteet, aloitteet ja ajatukset voidaan tavoittaa.

Ryhmän tuumaustaukoon tuli pilottipäiväkodeissa kehittämistyön myötä erilaisia käytäntöjä. Lue lisää oivallisista käytännöistä Yhdessä tuumaillen ja tutkien -osiossa. Tärkeää on aikuisten sitoutuminen ja ajan antaminen dokumenttien tutkimiselle, tulkinnalle ja tuumailulle.

Älynäyttö on oiva lisä yhteisiin ryhmätason reflektointihetkiin. Koko ryhmän tai pienryhmän kanssa esimerkiksi kerran viikossa tapahtuva tuumaustauko tuo esiin lasten ajatuksia ja tukee osallisuutta sekä yhteishenkeä, kun yhdessä koettuun ja oivallettuun palataan ja sitä sanoitetaan lasten ja/ tai huoltajien kanssa.

Kuviossa on kuvattu, miten lapsiryhmätason reflektiohetki, voi alkaa rakentumaan osana pedagogisen dokumentoinnin prosessin toteuttamista arjessa.